hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯赤第二階段路線重組計劃修訂
開啟左側

[路線計劃/RPP] 屯赤第二階段路線重組計劃修訂

NA4179x賢 發表於 2021-5-9 01:16 | 顯示全部樓層

bestwishes706 發表於 2021-5-9 02:09 來自手機 | 顯示全部樓層

嗰位好耐之前已經出名,要堆屯門線加經屯中(不過佢嘅「屯中」意指「屯門官立中學」,亦即係屯興路),嗰陣已經嫌市廣場華都遠,最好就去埋仁愛街市U-turn調頭。

宜家要求已經降低咗,暫時未話要經屯門官立中學

(明明就係置樂,屯咩中
Sita1004-1017 發表於 2021-5-9 06:51 來自手機 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2021-5-8 22:17
打劫論只係適用於上客率夠而且要拉離公路而且停燈仲要慢左啲區域冇得益

NA37夠行屯公啦,屯門有冇停站啊?

連服務對象都唔搞清楚
Anonymous 發表於 2021-5-9 08:06 | 顯示全部樓層

Sita1004-1017 發表於 2021-5-9 06:51
NA37夠行屯公啦,屯門有冇停站啊?

連服務對象都唔搞清楚

服務對象同停站當然有關係。我地當然好清楚A36/A37主力服務元天,屯天區間通勤只係令A36/A37做得更好嘅輔助因素。只不過係探討如何各取所需而將影響減到最低

主要服務元天=一定唔可以喺元朗區以外其他地區上客?講唔通

NA37係深宵服務而且都唔係全晚都有服務,對幫助大西北區間連接作用有限,又一包拗頸例子
WHYB630 發表於 2021-5-9 08:30 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2021-5-9 08:06
服務對象同停站當然有關係。我地當然好清楚A36/A37主力服務元天,屯天區間通勤只係令A36/A37做得更好嘅輔 ...

如果係咁嘅話,我寧願A36唔停紅橋,但所有E線停屯公三站

Anonymous 發表於 2021-5-9 09:05 | 顯示全部樓層
WHYB630 發表於 2021-5-9 08:30

我一開始嘅理論係
AE36/37全停屯公兩站,由於停同一樣嘅站,A線唔停後勤區會有15-20分鐘優勢而唔有過客俾E線

跟著元天人話唔鐘意,於是咪由上座率同通勤嘅priority入手。
A36/A37上座率非繁冇E線高,普遍人對A線通勤嘅priority亦冇市區線同E線咁高,咪建議經屯公兩站推高上座率兼加班以抵消時間影響。客量高峰時期,AE36/37可以開2/3特班唔經屯門,點行就悉隨尊便。呢段時間用番E36A都冇乜問題
paul2357paul 發表於 2021-5-9 09:08 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-5-8 20:28
巴士來講,洪水橋服務, 九巴都同屯門放埋一齊ga lar.
今日先係咩?
就算龍運,A34咩離?

咁A34學番A47X,A37咁樣精簡區內走線改屯公直去大興邨skip哂兆康苑54區良田建生邨又唔得。
A47X直頭大縮服務時間添,大家想照跟?
paul2357paul 發表於 2021-5-9 09:13 | 顯示全部樓層
WHYB630 發表於 2021-5-9 08:30

所有元朗天水圍龍運線直頭維持原來走線直接改名防止龍運乘機減班縮時仲好添,
可惜運吉係都要佢哋改行屯赤經屯門區。
Sita1004-1017 發表於 2021-5-9 09:15 來自手機 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2021-5-9 09:05
我一開始嘅理論係
AE36/37全停屯公兩站,由於停同一樣嘅站,A線唔停後勤區會有15-20分鐘優勢而唔有過客俾 ...

屯公3站除咗紅橋要補位 其他已經有A33X,又平又快 洗鬼A36 A37

A33X本身自己都唔夠客,仲要FF到屯公3站客量可以多到A36/A37加班,隨時A33X非繁全60就有份

根本而家修訂方案已經好合理
Anonymous 發表於 2021-5-9 09:36 | 顯示全部樓層

Sita1004-1017 發表於 2021-5-9 09:15
屯公3站除咗紅橋要補位 其他已經有A33X,又平又快 洗鬼A36 A37

A33X本身自己都唔夠客,仲要FF到屯公3站客 ...

我嘅重點係「屯元天區間特快連接」。可能有其他版友爭取「虹橋要有車去東涌/後勤區etc.」,我唔反對亦唔會阻止

但屯元天區間特快,俾A/E線做可以加班,但自己開線好大機會變成雞肋而且仲要過到港鐵嗰關先開到,遠比加兩個站難。呢個就係問題

現時嚟講解決方案只會係E36A非繁加班,同加雙向分段/一大堆轉乘