hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯赤第二階段路線重組計劃修訂
開啟左側

[路線計劃/RPP] 屯赤第二階段路線重組計劃修訂

Anonymous 發表於 2021-5-15 16:17 | 顯示全部樓層

elmmoo 發表於 2021-5-15 16:07
分段收費唔通係佢老作出黎?

出自一個人都可以話係老作,出自多個人,就唔一定係老作,起碼可信度高左
DC3938 發表於 2021-5-15 16:20 來自手機 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2021-5-15 16:15
其實乜野係6@1,乜野係15@1?

6分鐘一班
thorchan 發表於 2021-5-15 16:24 來自手機 | 顯示全部樓層
elmmoo 發表於 2021-5-15 16:06
既然講到東涌咁多人去屯門 E33爆到咁
係 要靠E36A 清E33 客
即係話你assume E36A去到屯門會有好多人落啦

E36A本身係由E34P/X演變出嚟,原本用緊E34P/X的客唔會點流失。
Anonymous 發表於 2021-5-15 16:41 | 顯示全部樓層

thorchan 發表於 2021-5-15 15:47
朝早屯門入機場6@1+E33P,機場出屯門15@1,呢個玩法似乎玩緊東涌多個玩屯門囉。唔開E33P,都應該執下個班 ...

根據排擠論:係玩架。東涌係中途站,加車俾東涌係痴總掣,係排擠緊屯門人架,要靠後勤區多客先可以加班架
現實:E42P短過E42,E34P短過E34A
E42P沙田段同E42一樣,E34A行埋元朗但兜少半個天水圍
但E33P長過E33 6公里,長嗰段喺屯門。回車慢但錢冇收多,開E36A之後,呢個問題會更嚴重

所以個case同E43/A43一樣,要提供誘因說服龍運開線

elmmoo 發表於 2021-5-15 16:46 來自手機 | 顯示全部樓層
thorchan 發表於 2021-5-15 16:24
E36A本身係由E34P/X演變出嚟,原本用緊E34P/X的客唔會點流失。

淨係講天水圍方向 朝早E34P 得兩班 仲要一個鐘一班
就係真係爆到九彩上公路 果到有280 人
如果E36A 早繁開20 分鐘一班入大西北
就算唔流失再加埋屯門客 E36A已經分薄咗好多原本E34P 客仔
照道理每班E36A就算頂閘入屯赤
屯門落完客都唔會爆住入天水圍元朗
果到果啲buffer 位點解唔可以用黎上客?

thorchan 發表於 2021-5-15 17:04 來自手機 | 顯示全部樓層
elmmoo 發表於 2021-5-15 16:46
淨係講天水圍方向 朝早E34P 得兩班 仲要一個鐘一班
就係真係爆到九彩上公路 果到有280 人
如果E36A 早繁 ...

E36A本身係將E34P/X升級做全日再加埋屯門喎
同埋條線仲要做埋E31的角色,有buffer都留俾東涌啦

shakugan2005 發表於 2021-5-15 17:33 | 顯示全部樓層

thorchan 發表於 2021-5-15 13:17
重點係E36A加班唔應該靠屯元特快嚟加班,最多屯門入東涌做返12蚊分段而其他方向就唔做,屯門入元朗收足13 ...

E33服務幾差D人都係要搭, 唔通搭E21/E21A去青衣/美孚轉車, 唔通東涌站搭到南昌站先轉西鐵? 起屯門赤鱲角隧道果陣就應該順手起條鐵路停望后石過東涌, 望后石一帶做房屋發展, 另外比城巴或嶼巴開辦新路線由東涌經屯門出市區, 如果唔係係冇競爭下龍運根本就唔驚你唔搭
DC3938 發表於 2021-5-15 17:39 來自手機 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2021-5-15 16:41
根據排擠論:係玩架。東涌係中途站,加車俾東涌係痴總掣,係排擠緊屯門人架,要靠後勤區多客先可以加班架
...

同E36/37經屯門同理,實有屯門客知道係經屯赤中左上車!
Man@MFHK 發表於 2021-5-15 17:46 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2021-5-15 17:33
E33服務幾差D人都係要搭, 唔通搭E21/E21A去青衣/美孚轉車, 唔通東涌站搭到南昌站先轉西鐵? 起屯門赤鱲角 ...

E33走線簡單一雞幾味做晒成個屯門既東涌客後勤客加機場客,所以龍運唔想大執唔難理解。
係唔明點解唔襯改道後屯門A、E線一齊減價兼收費差距收窄時分返工踢E33出GTC俾A33/A33X上位。
Volvo B8L
shakugan2005 發表於 2021-5-15 18:13 | 顯示全部樓層

Man@MFHK 發表於 2021-5-15 17:46
E33走線簡單一雞幾味做晒成個屯門既東涌客後勤客加機場客,所以龍運唔想大執唔難理解。
係唔明點解唔襯改 ...

A33屯門區走線同K52一樣咁戇居點都唔會上位, 就算獨市K52都係蝴蝶站落哂車轉輕鐵/506, 依家講緊係好唔好客E線都唔會加班加車, A線拍蚊拍成點都加班加車