hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 秀茂坪交通算唔算冇MTR中最完善/改善空間? ...
開啟左側

[問題] 秀茂坪交通算唔算冇MTR中最完善/改善空間?

tommy14D 發表於 2021-5-8 19:00 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

長文慎入,利申住在秀茂坪
2021年,我諗秀茂坪交通係安峯入伙前唔會再有大變化,故此想討論現時秀茂坪交通中有冇得改善,大家都知秀茂坪冇鐵路,主要依靠小巴巴士出入,巴士可以分成三大類:安達臣線,將軍澳線同自家線

係道路網上,寶琳路連接住將軍澳同秀茂坪,秀茂坪可以用到行山路將軍澳巴士線, 最受歡迎當然係98A同98C,因前者一兩個站直達觀塘,又綁住一堆轉乘,13M完全冇得鬥,後者行觀繞,時間上可以同秀旺小巴匹敵,去長荔深又係唯二選擇, 雖然價錢上有少許偏貴,但係都吸引到好多秀茂坪人坐,但風光已被214搶去……
而 93A 93K 95同95M就當係送同輔助之用,不過95就深入秀茂坪,價錢平同比較快,都吸引到好多居民坐,98P就冇乜好講,得甘少班次
漏咗290/A,唔使講啦😂,甘好生意
我會甘排 290A=290>98A>98C>95>93A>93K>95

而安達臣個6條線(不計290X,11X放去自家)簡直就係改善到秀茂坪交通好多盲點。除213D外,214流水,用平價搶98C客;213X唔洗入秀明道同啟麗,快過13X好多,613同88就開拓新客源,尤其613出乎意料做埋油塘學生客,最後213M就舒緩71A/B惡等情況。 不過安達臣就帶來更多塞車畀秀茂坪……
我會甘排 214>213X>213M>88=613>213D

最係自家線上,頹線一堆,11C 13D 13M,呢三條有等於冇,只不過輔助大線而已。1A密+大流水,11X紅士特快,13X尖咀特快,也有啟麗短途客,601/P唯二去港島,冇得揀呀!而繁忙線分分鐘用上面嗰三條頹線換呢兩條中實在啲,13P同14D,前者秀明道,協和街唯一一條去到長荔深,又用半直通方式走,後者輔助60長期供不應求情況。
我會甘排 1A>601/P>13X>11X>14D>13P>13M>11C=13D

總結,我希望619X 13P同14D可全日,從而進一步改善秀茂坪交通,另外,希望可以開到條新線去天水圍或者屯門一帶,我諗秀茂坪係冇可能起到鐵路,但秀茂坪好多路都塞車呢……

而秀茂坪紅綠小巴一句講細,爆到七彩
希望冇漏邊條線
但係老實講同樣山上, 慈雲山交通中癈過秀茂坪
如今有將轉, 但係好似吸引唔到秀茂坪呢

Justshamxx 發表於 2021-5-8 19:17 | 顯示全部樓層
慈雲山喺巴士交通嚟講係掘頭路,點同秀茂坪比?秀茂坪西通彩虹順利、南抵觀塘、東入將軍澳,但係慈雲山一落就鑽石山,就係咁啦。
GJ4256 發表於 2021-5-8 19:23 | 顯示全部樓層
Justshamxx 發表於 2021-5-8 19:17
慈雲山喺巴士交通嚟講係掘頭路,點同秀茂坪比?秀茂坪西通彩虹順利、南抵觀塘、東入將軍澳,但係慈雲山一落 ...

但係同樣係掘頭嘅小西灣交通都唔算差wor

gu9434@24 發表於 2021-5-8 19:32 來自手機 | 顯示全部樓層

當你睇到新清水灣道兩繁變成第二條觀塘道果陣 點改都係死
如果真係要諗條秀茂坪線改 我會建議13M直接改經警署上寶達之後跟原線落山  頂多係翠屏上曉光街變真空 可以考慮11C加翠屏分段代替(曉麗苑可以搭11C係中秀搭扶手梯落去)
noname617 發表於 2021-5-8 19:33 來自手機 | 顯示全部樓層
GJ4256 發表於 2021-5-8 19:23

秀茂坪要等到中九龍幹綫先可能落山後交通會有暢順的改善,觀塘道,寶琳路,新清水灣道,龍翔道都係屬於飽和道路,無中九龍幹綫疏道,真係死緊
Justshamxx 發表於 2021-5-8 19:35 | 顯示全部樓層
GJ4256 發表於 2021-5-8 19:23

我都預咗你哋用小西灣嚟做反例子啦

佢嗰種掘頭係介乎「嚮正隔籬」同「好鬼偏僻」之間,小西灣既可駁出柴灣站,又可駁出杏花邨,全程平路(有別於慈雲山及秀茂坪),巴士公司得而愛之。

慈雲山?一唔係就大斜路(沙田㘭道,綠小73),一唔係就另一條冇咁斜,但係就窄而多車嘅雙鳳街,2F、5C、15A。唔係嘅話就慈雲山道、蒲崗村路走唔甩嘅啦,咸唪唥碌落黃大仙、鑽石山兩個港鐵站度。
秀茂坪就好彩啲,幾個方向(順利、觀塘、將軍澳(寶琳路))都有得去,斜路又冇咁斜……
當然他不肯放手,如果准我重新學過可會白頭
ricky 發表於 2021-5-8 19:46 | 顯示全部樓層

因為秀茂坪有寶琳路去將軍澳,令佢多咗好多9字頭車黐搭。
前荃葵青區居民
 樓主| tommy14D 發表於 2021-5-8 19:57 來自手機 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2021-5-8 19:32
當你睇到新清水灣道兩繁變成第二條觀塘道果陣 點改都係死
如果真係要諗條秀茂坪線改 我會建議13M直接改經警 ...

甘改會同98A有衝突,冇人會坐98A去秀茂坪,13M就要加班,或者13M特班下繁開一兩班
 樓主| tommy14D 發表於 2021-5-8 19:59 來自手機 | 顯示全部樓層
現階段希望秀茂坪道擴建可以舒緩下先
xdxd 發表於 2021-5-8 20:09 來自手機 | 顯示全部樓層

搭單一問,11X掟咗上安泰之後對秀茂坪居民嘅影響大唔大?師兄覺得實際上會唔會好似部分版友(包括小弟在內)又拆線,安秀分家嘅需要?