hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議路線 265R 天水圍天瑞 - 康城站
開啟左側

建議路線 265R 天水圍天瑞 - 康城站

3ASV174 發表於 2021-5-9 02:47 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

265R
天水圍天瑞 ←→ 康城站

建議原因:
於假日提供一程直達服務,方便市民來往元朗及將軍澳,
以及於元朗區轉乘口岸路線,並紓綬 290 系列路線龐大乘客量。

服務時間:
由天水圍天瑞開出:
星期日及公眾假期:
0930 - 2000 每 30 分鐘一班

由康城站開出:
星期日及公眾假期:
0930 - 2000 每 30 分鐘一班

收費:
全程收費:$28.20
黃大仙站來往康城站:$11.30* (雙向方段)
彩雲邨白虹樓往康城站:$8.80
安達臣道往康城站:$6.30
沙田坳道往天水圍天瑞:$23.30
形點 I 往天水圍天瑞:$6.30

途經街道:
由天水圍天瑞開出:
經天瑞路、濕地公園路、天葵路、天龍路、天城路、天福路、朗天路、宏達路、媽橫路、青山公路、朗日路、青山公路、元朗公路、青朗公路、大欖隧道、青朗公路、長青公路、長青隧道、青葵公路、呈祥道、龍翔道、清水灣道、新清水灣道、順清街、順利邨道、順景街、利安道、順安道、秀茂坪道、秀明道、曉光街、秀茂坪道、寶琳路、寶琳北路、寶康路、寶豐路、欣景路、佳景路、寶琳北路、寶順路、唐明街、唐俊街、寶邑路、P1路、將軍澳跨灣大橋、環澳路、環保大道及康城路。

由康城站開出:
經康城路、環保大道、環澳路、將軍澳跨灣大橋、P1路、寶邑路、唐俊街、唐明街、寶順路、寶琳北路、佳景路、欣景路、寶豐路、寶康路、寶琳北路、寶琳路、秀茂坪道、曉光街、秀明道、秀茂坪道、順安道、利安道、新清水灣道、清水灣道、龍翔道、呈祥道、青葵公路、長青隧道、長青公路、青朗公路、大欖隧道、青朗公路、元朗公路、青山公路、朗天路、唐人新村交匯處、朗天路、天福路、天城路、天龍路、天葵路、濕地公園路及天瑞路。

車站位置:
由天水圍天瑞開出:
01. 天瑞巴士總站
02. 天華邨,天瑞路
03. 天恩邨,天瑞路
04. 天澤邨,天瑞路
05. 香港濕地公園,濕地公園路
06. 李兆基書院,天葵路
07. 美湖居,天葵路
08. 景湖居,天城路
09. 天慈邨,天城路
10. 鳳池村,宏達路
11. 山水樓,媽橫路
12. 朗庭園,青山公路
13. 喜利徑,青山公路
14. 谷亭街,青山公路
15. 形點 II,朗日路
16. 形點 I,朗日路
17. 黃大仙站,龍翔道
18. 白虹樓,新清水灣道
19. 基順學校,新清水灣道
20. 利康樓,順利邨道
21. 安逸樓,利安道
22. 天韻樓,順安道
23. 秀樂樓,秀明道
24. 秀逸樓,秀明道
25. 秀安樓,秀明道
26. 上秀茂坪,曉光街
27. 寶達邨,寶琳路
28. 安達臣道,寶琳路
29. 馬游塘村,寶琳路
30. 茅湖仔,寶琳路
31. 康盛花園,寶琳北路
32. 翠林邨,寶琳北路
33. 富麗花園,寶康路
34. 寶儉樓,寶豐路
35. 欣景路,欣景路
36. 景林邨,寶琳北路
37. 將軍澳游泳池,寶順路
38. 唐明街公園,唐明街
39. 將軍澳站,寶邑路
40. 將軍澳中心,寶邑路
41. 日出康城領都,環保大道
42. 日出康城首都,環保大道
43. 康城站總站

由康城站開出:
01. 康城站總站
02. 峻瀅,環保大道
03. 將軍澳中心,寶邑路
04. 將軍澳站,唐俊街
05. 唐明街公園,唐明街
06. 景林邨,寶琳北路
07. 欣景路,欣景路
08. 梁潔華小學,寶豐路
09. 怡心園,寶康路
10. 翠林邨,寶琳北路
11. 康盛花園,寶琳北路
12. 馬游塘村,寶琳路
13. 寶達邨,寶琳路
14. 上秀茂坪,曉光街
15. 秀明樓,秀明道
16. 秀富樓,秀明道
17. 秀茂坪商場,秀明道
18. 秀樂樓,秀明道
19. 順天總站
20. 順安邨,利安道
21. 利業樓,利安道
22. 利恒樓,利安道
23. 順利消防局,利安道
24. 白虹樓,新清水灣道
25. 彩虹站,新清水灣道
26. 沙田坳道,龍翔道
27. 形點 I,青山公路
28. 又新街,青山公路
29. 大棠路,青山公路
30. 元朗警署,青山公路
31. 水邊村,青山公路
32. 元朗公園,青山公路
33. 天耀邨耀豐樓,天城路
34. 景湖居,天龍路
35. 麗湖居,天葵路
36. 天晴邨晴雲樓,天葵路
37. 慧景軒,天葵路
38. 香港濕地公園,濕地公園路
39. 天逸邨逸潭樓,天瑞路
40. 天富苑欣富閣,天瑞路
41. 天頌苑,天瑞路
42. 天瑞巴士總站

如要討論,請先自貼差餉單一次
nchmt 發表於 2021-5-9 21:35 來自手機 | 顯示全部樓層
屯門公路表示wtf
Citcalag 發表於 2021-5-10 00:14 來自手機 | 顯示全部樓層

元朗天水圍離將軍澳路程已經遠,仲兜哂順利秀茂坪寶(坑 <--- 本身我係想講寶順路個站,我知你唔係用290方式兜)將真係分分鐘1個鐘先由康城到彩虹。真係想紓緩290需求既,我寧願你攞呢堆車去開密290系班次
星期日塞車又無星期一至六嚴重,行山一定不及296A/98/地鐵到觀塘轉車快,268/9C轉鐵其實都係一個現時比較主要既方法

至於元朗天水圍客,最簡單就拉幾班268C/269C入將軍澳,例如康城>坑口半圈>寶琳>將隧口>創紀>原線,反正觀碼段星期日都係載空

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
ViviTse + 3 + 10 精闢見解

查看全部評分

樓主| 3ASV174 發表於 2021-5-10 00:24 | 顯示全部樓層

Citcalag 發表於 2021-5-10 00:14
元朗天水圍離將軍澳路程已經遠,仲兜哂順利秀茂坪寶坑將真係分分鐘1個鐘先由康城到彩虹。真係想紓緩290需求 ...

係無兜晒將軍澳的,定線唔係跟 N290
康城將南段都簡化左,亦唔需要兜坑口

一單預計時間同現時 E22A 相約
康城段可以當做康城 <> 秀順流水為主,尚德因為唔使兜坑口,時間只會比 290A 略為慢些少,
至於元朗天水圍客相信寶林前都會落得七七八八,即使拉條元朗線入將軍澳亦唔會同建議既 265R 客源重疊,反正又唔會經秀順入

成個走線都唔會係打快,純粹係一程過
尤甚將軍澳港鐵沿線,巴士線點都有兜先兜後,但康城尚德坑口都有直出線去觀塘轉車,鬥快一定會輸,所以建議都費事晒時間兜坑口,因為 102 直出得黎又最密車,
而且呢條 R 線底,102 轉 268C 269C 都會平過佢
如要討論,請先自貼差餉單一次
Citcalag 發表於 2021-5-10 01:37 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2021-5-10 00:24

另外就係我明白九巴係唔會開$19.3既天將線,但唔代表$28仲貴過E22A會係合理,尚德康城可以296A / 98 轉268/9C,寶琳可以290/A/X出到彩虹黃大仙再轉,我諗唔到有乜人會搭呢條線

至於102,其實不值一提,你數下102每個鐘開幾個架車,其實同地鐵載客量相比簡直差天共地,再當中根本極少人係去元朗既,提來唔知有乜意思
既然你話102轉車會平過你所建議既R線,所以坑口會無人搭,
按照呢個道理,296A / 98 轉車都會平過 + 快過你所建議既R線,所以尚德康城都會無人搭

再諗深一層,秀茂坪順利仲要硬食$28將軍澳價,更加唔吸引,
到頭來秀順嫌貴,將軍澳嫌兜,條線又唔密

將軍澳段流水本身已經有290/A/X,點解要等呢條30分鐘一班,再要雙向分段拍多次卡既R線

而且留意一下將軍澳不少人係寧願等下一班290都唔搭290A既,將軍澳內點兜都唔係太大問題
兜大半個鐘先上公路,然後30分鐘一班既班次可以話係0吸引力

如果要一程過,咁拉268/9C入來 30分鐘一班都已經夠,至於秀茂坪順利咪自己開一條類似268C東西囉

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
ViviTse + 3 + 10 精闢見解

查看全部評分

ViviTse 發表於 2021-5-10 04:01 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2021-5-10 00:24

係囉,轉268C/269C,坑口 102 直出得黎又「密車」,康翠 98A 又直出 又密 又平 (平過 102 轉 $7.30 添wo),
唔鍾意仲有 93A,93K,95M,290,290A,290X 任轉,點轉都平過102轉一大截,果然需求係全區之冠 唔康翠直出都唔得啦

而且呢條 R 線底,102 轉 268C 269C 都會平過佢

102 ($9.60) + 268C/269C ($19.30) = $28.90 < $28.20 (你條"265R") ????????????? excuse me, whaaaaaaat???

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆