hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 龍運 E43 首日航 回程耗時近 2 小時才行畢全程 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 龍運 E43 首日航 回程耗時近 2 小時才行畢全程

GZ4031 發表於 2021-7-19 18:23 | 顯示全部樓層

Sita1004-1017 發表於 2021-7-17 22:02
以前E21X係尖沙咀特快 無客先改旺角

41A成功 因為佢繁時密,路線算直接,加上青衣人口有增加同唔近地鐵站 ...

又bias左少少
41A除左早繁其實唔密...
E21X 對私樓又唔係咁慢啫, 係對滿逸慢, 但事實上你又唔會敢將E21X拆線...
私樓村巴再加地鐵車程, 都差唔多45分鐘先到旺角, E21X 私樓係近尾站, 講真輸咪輸5分10分以內
重點係, E21X 南行後段要響JD 自轉呢個問題, 一定會趕走唔少TST 客落地底, 所以個重點係要將E21X 拉直同全日, 如果仲係得幾班車, 咪就係變成242X咁樣...

其實E21X 根本就同242X (尢其回程舊果條) 面對相近既問題, 兩條線(舊242X) 都係區內兜, 得幾班車, E21X 仲要九龍都兜, 觀感更差, 242X 就有42A打佢
但其實佢地serve 既都係要用駁腳先到地鐵站既區域, 正路計巴士會冇咁著數
thorchan 發表於 2021-7-19 20:25 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2021-7-18 03:34
唔想做就招標啦

運桔自己本身都唔想俾北區有E線,根本龍運運桔兩邊都想E43死。
Sita1004-1017 發表於 2021-7-19 20:38 來自手機 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2021-7-19 18:23
又bias左少少
41A除左早繁其實唔密...
E21X 對私樓又唔係咁慢啫, 係對滿逸慢, 但事實上你又唔會敢將E21X ...

以城巴咁保守嘅態度,根本冇可能加車做全日

以前E21X已經算係去返工核心區域,旺角本身唔多人返工加兜旺角托咩?