hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 南區區議員建議五處地方列為時速30公里限制區 ...
開啟左側

[其他] 南區區議員建議五處地方列為時速30公里限制區

LN9267 發表於 2021-5-10 23:56 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

https://www.districtcouncils.gov ... 1_14_TC_Annex_1.pdf

如果運輸署真的聽議員建議,對香港仔整個交通可能有影響,始終很多東西是一衣帶水,隨時影響通勤時間。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
Waiyin12 發表於 2021-5-11 00:53 來自手機 | 顯示全部樓層
因住步第一城黃文萱後塵...
siuming0213 發表於 2021-5-11 01:27 來自手機 | 顯示全部樓層

自己倒自己米!或者呢位議員唔坐巴士小巴
jpoon 發表於 2021-5-11 03:42 | 顯示全部樓層

似乎對小巴影響大過巴士喎
http://jpoon9394.blogspot.com/
s3n370 發表於 2021-5-11 06:21 | 顯示全部樓層
其實樓主知唔知“一衣帶水”係乜意思

區議員建議的時速30公里限制區,唔係無巴士行,
就係路況好難跑到50kph,
再唔係條路距離甚短,跑30定50都係差果十秒八秒。
影響通勤?有無睇清楚發生乜事架?
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
BUSMAN伯輋雯 發表於 2021-5-11 08:02 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2021-5-11 06:21

證明好多人唔睇內文
限速30嘅區域本身就行唔到30
同埋當路又唔寬,泊車又多嘅內街,限30其實合理
AVBWU291 發表於 2021-5-11 08:32 | 顯示全部樓層

首先,上面5條路,得香港仔同赤柱嗰到有巴士。舂磡角道嗰度,巴士冇入。而鴨脷洲就淨係得個大街總站,完全冇影響。

其次,香港仔本來就行唔到30(可能夜晚得)。赤柱嗰到就話影響大啲,踩上50唔係咩難事,值得商榷。其餘嗰3個地方,人仲多過車,而且入得去嘅車本身就行得慢(淺水灣嗰個可能快啲)。整限速30係唔想有車揸得快啫(本身限50)
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
 樓主| LN9267 發表於 2021-5-11 10:39 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2021-5-11 06:21

本身我在post想說南區其他地方,例如田灣與香港仔很近,想指出如果香港仔交通出問題,隨時影響田灣,甚至華富,所以用這個成語而已,我就表達不清晰表示抱歉。
我自己也看了文件就想,雖然香港仔不少內街也沒有巴士行,只有小巴、私家車、貨車行,但如果小巴、私家車、貨車在內街塞死了,隨時倒塞出面香港仔大道,令香港仔塞上加塞而已。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
珀島魚蛋 發表於 2021-5-11 11:07 | 顯示全部樓層
pyromancy 發表於 2021-5-11 12:27 | 顯示全部樓層

5個地方係得赤柱先有機會快過30;其餘唔係本身多車就係太多人所以車輛要收慢,問題不大