hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署就區議員對將軍澳南巴士路線意見的回復 ...
開啟左側

[路線消息] 運輸署就區議員對將軍澳南巴士路線意見的回復

PV4082 發表於 2021-5-12 23:28 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2021-5-12 23:19
真心?俾新巴開坑口直出,驚佢半年就蝕到成間公司執笠

102 非繁可以唔夠 10 個客就入隧道

坑口直出就唔一定係坑口開嘅
3ASV174 發表於 2021-5-12 23:35 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-5-12 23:22
真唔好用巴士同小巴比。

當年又一城去南昌小巴蝕錢交牌,但巴士702客似雲來。

又一城去南昌條 10A/10M 死因唔係無客
係有客但車程長又收得平兼且大部分客坐全程,結果坐滿都圍唔到數如果 10A/10M 係載空,你估下新巴會唔會狗衝出黎接收

702 有生意但唔等於佢有錢賺,不過應該無港島線咁惡做

坑口直出觀塘就算運署俾開新巴又肯都應該慘烈過 797
成個格局同康城一樣,仲要港鐵康城 12 分一班車 VS 坑口 6 分一班,然後康城條 98 係外圍搶食佢有條 102 泊靚靚等你上車

仲要康城 98/797 以外得 2.5 條全日線出市區,坑口成村車直接出到去,連隧道駁腳都慳返
如要討論,請先自貼差餉單一次
pcckw 發表於 2021-5-13 00:03 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2021-5-12 23:35
又一城去南昌條 10A/10M 死因唔係無客
係有客但車程長又收得平兼且大部分客坐全程,結果坐滿都圍唔到數如 ...

以前西鐵未通紅磡時會有一部分棄K16改坐九龍專線小巴10A直達又一城(九龍塘),入富昌邨西邨路等於浪費燃油,要由南昌邨開出的10M會較易上車,不過以往中途乘客較難上車,服務水平較差。
直至西鐵貫通至紅磡站,前往九龍塘的乘客可轉東鐵,直達客當然少了一大班,之不過中途上車的乘客相比以前是容易了,但小巴公司竟然要交牌唔玩,如果不是深水埗區議會及運輸署向新巴改702這爛灘子,肯定對沿線居民損失了就腳的選擇。
3ASV174 發表於 2021-5-13 00:13 | 顯示全部樓層

pcckw 發表於 2021-5-13 00:03
以前西鐵未通紅磡時會有一部分棄K16改坐九龍專線小巴10A直達又一城(九龍塘),入富昌邨西邨路等於浪費燃油 ...

其實 K16 同 10A/10M 班客都係駁單邊鐵但南環線通車之後都唔見得班客改用南環線駁兩邊,
反而係兩鐵合併既時候直接轉左紅綠線,所以點解 10A/10M 少左人

通常圍唔到數但有客既線,先會有人嘗試接手
真係無客取消既線係唔會有人執黎做

jpoon 發表於 2021-5-13 00:38 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2021-5-12 23:35
坑口直出觀塘就算運署俾開新巴又肯都應該慘烈過 797
成個格局同康城一樣,仲要港鐵康城 12 分一班車 VS 坑口 6 分一班,然後康城條 98 係外圍搶食佢有條 102 泊靚靚等你上車

仲要康城 98/797 以外得 2.5 條全日線出市區,坑口成村車直接出到去,連隧道駁腳都慳返

新巴開坑口直出又未必冇得做嘅,98A/C行山
而且98C/D收十個幾
或者會有人唔介意轉車換平啲(796C/X只係收8.6)再者影業路仲有公屋發展,條綫拉上去都有得做啦
297入坑口方向仲要塞偉業街天橋咁鬼重口味可能會吸引到人轉乘,只係要睇下轉車等幾耐

http://jpoon9394.blogspot.com/
3ASV174 發表於 2021-5-13 00:43 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2021-5-13 00:38
新巴開坑口直出又未必冇得做嘅,98A/C行山
而且98C/D收十個幾
或者會有人唔介意轉車換平啲(796C/X只係收8 ...

其實 797 有潛質既,又唔使太多額外資源,而且本身大部分時間都載空
不過一早一晚 797 本身都仲有o的客,兜完坑口應該o個少少都無埋
jpoon 發表於 2021-5-13 00:45 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2021-5-13 00:43
其實 797 有潛質既,又唔使太多額外資源,而且本身大部分時間都載空
不過一早一晚 797 本身都仲有o的客, ...

開新綫好過啦,797都唔停市中心,整條坑口版98就夠,唔知3架車搞唔搞得掂?
http://jpoon9394.blogspot.com/
3ASV174 發表於 2021-5-13 00:56 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2021-5-13 00:45
開新綫好過啦,整條坑口版98就夠,唔知3架車搞唔搞得掂?

20 分一班實夠架,最多繁時塞車唔落地之嘛,但坑口嫌 20 分一班疏車呢
同埋 98 其實都唔係靠康城,根本係做工業邨反方向為主

但我個人一向都係好支持巴士公司額外資源搵 3 架車出黎蝕半年,
只做坑口直上轉車站 + 觀塘兩件事,證明俾坑口睇你地真係養唔起 102 以外再多一條直出線,唔該咪再煩

就算六合彩頭獎機會做起左,咁咪做大佢我真係恭喜你囉
好過為左個九成九唔得既 market,拖其他線落水一齊改到鬼五馬六
Citcalag 發表於 2021-5-13 01:03 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2021-5-13 00:56
20 分一班實夠架,最多繁時塞車唔落地之嘛,但坑口嫌 20 分一班疏車呢
同埋 98 其實都唔係靠康城,根本係 ...

"98 其實都唔係靠康城"

咁講此言差矣,工業邨最多咪上下繁單向幾個鐘

康城客係來回有客,大概非繁每一班都穩定至少30~40個一圈 (underestimate),明顯康城客以全日計多好多倍

仲未計假日工業邨少好多客,反而假日非繁康城領都首都都上到好多,比平日非繁客量更好

上星期六11點左右某班98領都首都都已經上左30個
RobynnNKendyFan 發表於 2021-5-13 01:15 | 顯示全部樓層

PV4082 發表於 2021-5-12 23:28
坑口直出就唔一定係坑口開嘅

797 入埋坑口的話
我就會成個轉車站咁睇
我就睇呢幾班車可唔可以幫到全個網絡
不過我估要另一條線補返清半直出呢個位
反青沙撐獅隧