hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴41M減班
開啟左側

[服務調整] 九巴41M減班

384047x 發表於 2021-5-16 19:05 來自手機 | 顯示全部樓層

仲諗住加時先減班,點止cut埋車
樂仔〞 發表於 2021-5-16 20:41 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2021-5-16 10:51
青衣去荃灣巴士線過份地多,而出外區既線就嚴重不足

我諗唔明點解要有 41M 42M  43 43B 243M 咁多條荃灣巴 ...

你作為講到一條青衣線都唔 cut 得嘅表表者,你無理由唔知當年 41M 42M 43B 243M 嘅客量有幾瘋狂
倒返轉講,點解呢幾年 41M 43B 243M 跌客量跌得咁誇張,班次減用車細 (至少 3N/ 3AV 變 ATE ... 載客量差好遠)
但又唔見班客真係去哂 409 到,至少山上都無 409
咁到底班客去哂邊?
kingprowm 發表於 2021-5-16 21:54 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2021-5-16 20:41
你作為講到一條青衣線都唔 cut 得嘅表表者,你無理由唔知當年 41M 42M 43B 243M 嘅客量有幾瘋狂
倒返轉講 ...

我地鐵後通車先住青衣,唔清楚當年情況

反過來說,短途幾個站我搭地鐵企一陣可接受,但長途跨區線就舒服一程過有位坐重要很多

所以我觀點會係重長輕短,就算M 線取消晒佢我都唔覺得有乜可惜,但郁跨區線我一定力保

所以我會很好奇青衣班人咁鍾意去荃灣做乜,又唔係有金執
leo_ku 發表於 2021-5-16 22:30 來自手機 | 顯示全部樓層

LRT1027 發表於 2021-5-16 22:34 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2021-5-16 21:54

反過來說,短途幾個站我搭地鐵企一陣可接受,但長途跨區線就舒服 ...

你係咪幫巴士公司打工?
長途線既客係客
短途線既客唔係客?
AlphaNonsense 發表於 2021-5-16 23:11 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2021-5-16 21:54

反過來說,短途幾個站我搭地鐵企一陣可接受,但長途跨區線就舒服 ...

唔了解居民嘅出行習慣就收收聲先,同埋到底青衣有咩長途線好需要有,而家未有(不論是全日或繁時)?

講真,九東九西都有全日線,九龍方面係42A唔到尖咀,同埋冇拆線(但唔係top priority嘅問題),又有車去九龍城/土瓜灣(41/42),又有車去沙田(49X/249X),948又服務大半日(雖然可以提早到10:00開入青衣回程,21:00開出港島尾車),去大嶼山啲車多到嘔,亦有車去北區/元朗/屯門,其他冇直車嘅區域,轉最多一次車就到(而且多數係密車轉密車),仲想點

當然,呢堆線服務水平參差,有重組嘅空間,但絕對唔係「嚴重不足」咁差,唔好賣慘,話對外服務好差,講到好似係短途線多先搞到長途線服務差,九巴陰乾短途線嘅車唔好ff佢會揼返落長途線,要改善長途線問題,要嘅係好好重組/整合資源,唔係嘅話你殺咗43B,然後揼晒啲車做41就叫好

至於短途線係咪唔使改,當然唔係,好好整合重組,提供返合理嘅服務先係重點,而用長途車分段收費來去取代短途線服務唔係唔得,但係唔係因為咁短途線就可以殺晒,首先,長途線有冇能力消化短途客帶嚟嘅額外需求,其次,會唔會為咗做流水而導致車程過慢,無人用佢做長途嘅通勤(例如41)

比較理想嘅做法係兩者(短途線/長途線分段收費)都有,酌量從短途線減班做長線

講到尾,無論係長途短途,做好路線規劃先後成功嘅王道
ps 如果你用唔到就唔可惜,咁948取消對我而言都唔可惜
kingprowm 發表於 2021-5-17 09:33 | 顯示全部樓層

AlphaNonsense 發表於 2021-5-16 23:11
唔了解居民嘅出行習慣就收收聲先,同埋到底青衣有咩長途線好需要有,而家未有(不論是全日或繁時)?

講 ...

至少 948 全日 (青衣尾車最少都晚上9-10 點先收貨)
加開 N948, 旺角通宵特快綠小,直達大埔中心的巴士線,從開直達元朗大馬路的線,才算足夠完善

都有另一方法啦,如果唔開新線,就直接將 43X 73X 其中一條 290 系路線由荃灣西站延長去青衣站我都收貨
荃灣西站延長去青衣站只係兩三公里路程,好短,唔需要加好多車
kingprowm 發表於 2021-5-17 10:02 | 顯示全部樓層
LRT1027 發表於 2021-5-16 22:34
你係咪幫巴士公司打工?
長途線既客係客
短途線既客唔係客?

長途線可利用雙向分段處理短途客,根本唔成問題

所以資源分配上,理應優先搞好長途跨區線

所以我才有新概念,如果搞青葵埔線,要搵車做既話,將成條 44M 取消都得,青葵之間用雙向分段處理就得,唯一只係葵涌邨有影響,只要設 43 轉乘解決就毫無破綻

好似大西北咁,集中火力搞好長途線,唔駛理旺丁不旺財,行車時間又長既短途線,搞得有聲有色

好似荔廠九廠,揸住一手短途流水線,收費低行車時間長,冇肉食,有鬼用咩
kokchun 發表於 2021-5-17 10:09 | 顯示全部樓層
嗱冤有頭債有主
青北啲人唔代表全個青衣架
各位要尋仇就搵樓上好啦

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
GD2923 + 1 給你一個like

查看全部評分

Timothy 2B
kokchun 發表於 2021-5-17 10:11 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2021-5-17 09:33
至少 948 全日 (青衣尾車最少都晚上9-10 點先收貨)
加開 N948, 旺角通宵特快綠小,直達大埔中心的巴士 ...

長發同青衣城幾時會爭取獨立 ?

Timothy 2B