hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大交合建議81C增設下繁青沙班次往顯徑
開啟左側

大交合建議81C增設下繁青沙班次往顯徑

天空之神 發表於 2021-5-18 12:15 | 顯示全部樓層

tszhinchan3 發表於 2021-5-18 12:06
如果唔行第一城,就要行紅梅谷

以老九性格應該仲有後著開 $13.2 既X87D

.
kwn1029 發表於 2021-5-18 12:21 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2021-5-17 22:12
漆咸道南轉出梳士巴利道再轉入彌敦道,呢段往往係最哂時間等燈位。尖沙咀要絕對特快,就唔可能完全死跟87 ...

無辦法, 道路設計問題, 你轉得入彌敦道, 最快可以離開彌敦道上路既地方就係中郵;
除非客量潛力大到可以單靠尖東果幾個站就做得起, 梳士巴利道後轉上九龍公園徑, 戲曲中心對出上連翔道做終極特快
請時刻保持感恩及包容的心
 樓主| tszhinchan3 發表於 2021-5-18 16:38 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-5-18 12:15
以老九性格應該仲有後著開 $13.2 既X87D

其實唔洗,87E加班就得

waiwai519 發表於 2021-5-18 22:48 | 顯示全部樓層

THomas20010808 發表於 2021-5-18 01:49
比起中郵上青沙,直飛亞公角甚至耀安好似比較理想。

287d輸番轉頭好多時都係因為出青沙之後塞埔公。建議 ...

之前5班上繁出尖沙咀嘅超特快比人取消左,其實下繁可以比番5班直入MOS嘅特快班次。另外87E回程可考慮重新考慮,想吸客都可以直入MOS「跟X89D/274P/980X走法」後再落泥涌,唔一定要直落烏溪沙(我都信唔入耀安/頌安/新港城果頭一定唔夠客)
waiwai519 發表於 2021-5-18 22:52 | 顯示全部樓層
THomas20010808 發表於 2021-5-18 01:49
比起中郵上青沙,直飛亞公角甚至耀安好似比較理想。

287d輸番轉頭好多時都係因為出青沙之後塞埔公。建議 ...

其實287D應該可以落紅梅谷喎,運輸署都比,我都唔明點解要塞大埔公路,我呢排有時都見有2班左右嘅286C過隧道後KEEP住行左線落顯田。至於我本人坐過嘅287D,都只係得2次係落紅梅谷走
天空之神 發表於 2021-5-18 23:22 來自手機 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2021-5-18 16:38
其實唔洗,87E加班就得

馬鞍山內用 X89D 走線即可
RyanPun 發表於 2021-5-18 23:28 | 顯示全部樓層

waiwai519 發表於 2021-5-18 22:52
其實287D應該可以落紅梅谷喎,運輸署都比,我都唔明點解要塞大埔公路,我呢排有時都見有2班左右嘅286C過隧道 ...

其實287D頭車會落紅梅谷機率高啲,定尾車機率高?印象中尾車到青沙已經過咗7點。由開線到依家,我間唔中都會搭287D尾車,我從未試過落紅梅谷,大埔公路塞到狗屎咁款都照隊落去

最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
Waiyin12 發表於 2021-5-18 23:38 來自手機 | 顯示全部樓層
waiwai519 發表於 2021-5-18 22:52
其實287D應該可以落紅梅谷喎,運輸署都比,我都唔明點解要塞大埔公路,我呢排有時都見有2班左右嘅286C過隧道 ...

286C仲係兩繁線年代,基本上南行大多數係沙燕橋/文化博物館入青沙,北行多用紅梅谷
全日化之後,紅梅谷依然係替代路線,但聽聞九巴吹咗雞話一定要行火炭路
Waiyin12 發表於 2021-5-18 23:40 來自手機 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2021-5-18 12:06
如果唔經第一城,就要行紅梅谷

地圖派可以係行彭福公園、馬料水
流星☆雨 發表於 2021-5-19 00:44 | 顯示全部樓層

kwn1029 發表於 2021-5-18 12:21
無辦法, 道路設計問題, 你轉得入彌敦道, 最快可以離開彌敦道上路既地方就係中郵;
除非客量潛力大到可以單 ...

最繁忙半至一小時 我相信係有呢個客量潛力去做幾班車
不過七點打後仲開車就行返彌敦道掃返食飯行街客返入新界好過
趕客路上 理_得你