hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) R33 客量統計
開啟左側

[經歷分享/報告] R33 客量統計

elmmoo 發表於 2021-5-14 11:27 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

14/5 R33 屯門站開1040 用車UF5398
1035開始上客
1040 屯門站 上36
1043屯門市中心 上12
1046安定邨 上2
1048兆鄰苑 上4
1050豐景園 上8
62 人上屯門公路

1059 唔知點解入咗屯門公路轉車站
停咗10 秒左右 無人上落

1114青馬收費廣場 上33 落0 R8 站牌留後12
下班R8 ETA 顯示4 分鐘 城巴
95人入迪士尼

1117 離開收費廣場站

1123 到迪士尼 全部落車
1125 城巴R8 到站 落12

Variable: 今日落緊大雨
Billy~~ 發表於 2021-5-15 11:28 來自手機 | 顯示全部樓層

VZ8115@R33   (用車遲到,1043先到達上客)  
1045 屯門站 上40人
1050 屯門市中心 上9人
1052  安定邨 上13人
1054  兆麟苑 上0人
1056  豐景園 上3人
1119 青馬免費廣場 (R8啱啱好上完客開出)
1124 迪士尼樂園
共65人,行車時間40分鐘  

1127 R8到迪士尼,車上應該有30幾人  

總結: 由於巴士遲到及車長喺屯公極安全行駛,食唔到R8堆客,如果準時出同埋行用番正常車速行駛應該就可以啱啱好食正班客
AVBWU291 發表於 2021-5-14 11:31 | 顯示全部樓層

以遊客線嚟講,真係唔錯。至於青馬唔上車嗰12個,只係想慳1蚊,同埋唔想企啫
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
053h4 發表於 2021-5-14 11:32 來自手機 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2021-5-14 11:32 | 顯示全部樓層
極度懷疑 R33 0915 1040 個班係睇準 R8 0935 1100 係城巴而早幾分鐘去青馬截糊
請用文明來說服我。
053h4 發表於 2021-5-14 11:33 來自手機 | 顯示全部樓層
 樓主| elmmoo 發表於 2021-5-14 11:33 來自手機 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2021-5-14 11:32
極度懷疑 R33 0915 1040 個班係睇準 R8 0935 1100 係城巴而早幾分鐘去青馬截糊

同感
真係啱啱係城巴前面執雞就走人
 樓主| elmmoo 發表於 2021-5-14 11:40 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-5-14 11:33
其實R33全日換R8取消有得諗。

仲有迪欣湖同城巴轉乘呢 城巴邊會放手
一班半班好客唔代表夠客全日啦 我支持R33 都唔可以盲撐
不過1200 左右可以開多班

不過就證明咗唔係某啲人所講
一日得10 個都唔知有無嘅人用E33轉R8 嘅人囉

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
Justshamxx + 1 + 10 盲撐宰桶者凌伍叁也

查看全部評分

053h4 發表於 2021-5-14 11:41 來自手機 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2021-5-14 11:46 | 顯示全部樓層

elmmoo 發表於 2021-5-14 11:40
仲有迪欣湖同城巴轉乘呢 城巴邊會放手
一班半班好客唔代表夠客全日啦 我支持R33 都唔可以盲撐
不過1200  ...

整跨公司轉乘嘅話,城巴真係可能放手。真係唔放嘅,咪聯合班次囉,畀城巴做哂R8,龍運做R33。

再再再唔係嘅,R33改行屯赤,殺B5,然後畀城記開條東九龍R線。我相信東九龍班人去老鼠樂園唔會咁得閒轉幾次車
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
053h4 發表於 2021-5-14 11:48 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽