hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 606 系減班
開啟左側

[服務調整] 606 系減班

S3BL100 發表於 2021-5-15 00:51 | 顯示全部樓層

nwfb1001 發表於 2021-5-15 00:44
606過海功能對彩雲嚟講係咪真係咁重要? 次次坪石見親606港島方向都唔夠10個人

彩雲要過海線話可能寧願要1 ...

因為 606 都做唔到佢地(或者是但一條屋邨)非繁比較多要去既地方,但成條過海線無左亦唔可能過到關

111 固然比 606 有用好多,但會有時段同過鐘問題

我個人認為 606 671 交換總站似乎會係比較實際

fb.com/scientisthk2usa/
leeallen 發表於 2021-5-15 01:44 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2021-5-14 22:57
606改上樂華四順,608會食曬鰂魚涌/太古九龍灣客
606A做耀東西灣河東九特快,又會食部分694既西灣河客
60 ...

606 不如放坪石, 順利行外圍跟95
ATENU1198 (UR1585) @ 619
castanopsis 發表於 2021-5-15 01:48 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-5-15 00:26
608 唔使執站位都已經代替到 606,港島方向九龍灣覆蓋仲多過 606

606 彩雲主要有兩個功能:
而雖然 606 有 608 前提下實在無理由再做九商累鬥累,但其實條線自己一樣有耀東九商問題,上繁有必要繼續入九商,而牛頭角道停安基苑/牛頭角上邨唔係九商既合理替代

606上繁無車開,點樣“上繁繼續入九商”?
有車開果條606A,早繁北行可以繼續入九商,甚至拉埋去新蒲崗多個通勤位
港島段最好飛走太古/鰂魚涌,做耀東西灣河邨巴
反正早繁無幾多客會搭 太古/鰂魚涌>觀市,而太古/鰂魚涌>九商已經有608

我心目中大致安排係咁——

早繁
606A早繁北行:耀東/西灣河>觀塘/九商/新蒲崗(北行0600-0950)
606A早繁南行:彩雲四彩觀塘>鰂魚涌/西筲(南行0610-0910)
X606:四順/樂華/牛上>不停站直飛>鰂魚涌/西筲(南行0600-0910)

早繁後
606:四順/樂華/觀市<>鰂魚涌/耀東/筲箕灣(南行0930-2000/北行1000-2030)

除咗X606之外,大致都係用返現有資源
唯一漏洞應該係下繁 九商>耀東
呢個位一係推俾608轉乘,一係就再同608P/606X整合

所以我而家傾向做法係,606 如果拆線,慢線改跟 671 觀塘道直去、擺鑽石山,606X 擺啟業繼續做九商,然後換 671 上彩雲,來回經九龍灣商貿區同海濱道,全部非繁 30 分一班。呢個係重組規模、時段同資源限制下,最盡可以做到既方案

你咁做,大致上係對調606/671九龍走線
有唔少政治阻力要overcome,但講到底其實無解決過任何問題
倒一班客走,換另一班客返來,兩條線始終都係唔夠客
亦無解決過耀東朝早過海慢既問題

我個方案既亮點係做到四順/樂華<>東區
呢班獨市新客,就算塞車都焗搭,數量肯定會多過你喺山下倒來倒去

606X繼續局限喺九商同觀市,非繁好難做得起
606對比地鐵無乜時間優勢,但606X至少塞車時段以外係快
所以606X應該直行觀塘道,拉長去黃大仙/樂富甚至九龍塘,606專心做觀塘山獨市位
你個方案606疊住條鐵行,606X走入非繁無客既九商,明顯係錯配

castanopsis 發表於 2021-5-15 01:54 | 顯示全部樓層

leeallen 發表於 2021-5-15 01:44
606 不如放坪石, 順利行外圍跟95

如果彩雲堅持要留線,放坪石係出路
但四順唔建議行外圍,順利邨道站位好差
我寧願倒彩雲客都唔想倒四順客
leeallen 發表於 2021-5-15 02:08 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2021-5-15 01:54
如果彩雲堅持要留線,放坪石係出路
但四順唔建議行外圍,順利邨道站位好差
我寧願倒彩雲客都唔想倒四順客 ...

行外圍里數同時間同入九龍灣差唔多, 時段唔駛改, 過海前順利順安站位都ok, 但做多好多人口, 不過入一入順天都可

去坪石停運動場係行遠尐, 不過多數放工都冇所謂

行內街可能要加車/減班/改時段, 尤其坪石方向

ATENU1198 (UR1585) @ 619
Ravenclaw 發表於 2021-5-15 02:31 來自手機 | 顯示全部樓層
留名體606主線比608+613不斷生仔熔左,全日30分班,反而606系早上冇流水問題,A同X既分工應該執一執佢
dennis28a 發表於 2021-5-15 04:49 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2021-5-15 02:31
留名體606主線比608+613不斷生仔熔左,全日30分班,反而606系早上冇流水問題,A同X既分工應該執一執佢 ...

606 早繁唔係無流水問題,而係新城視而不見姐。

不過 613A 同 608P 打開左小西灣既缺口,
如果最後係由 608  同 613 加資源瓜分 606 市場,我舉腳支持。
惡意回復是不道德的行為。
KelvinSJ743 發表於 2021-5-15 05:39 來自手機 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2021-5-15 05:40 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2021-5-15 04:49
606 早繁唔係無流水問題,而係新城視而不見姐。

不過 613A 同 608P 打開左小西灣既缺口,

九龍同港島果段有流水既,606A南行彩雲掃到去太古都應該冇得搞,所以冇當果個系問題,至於耀興道就算吧,隔黎有文件鬧啦,唔通拉606A去小西灣咩,叫老九613早上生仔西灣河落然後上耀東去柴小可能有機既,608同613生育能力咁好

本來呢,如果day one既拆法系606X耀東西灣河走人,606A做循環北角落西灣河翻九龍,成件事會靚仔好多,呢個拆法就算全日可能都ok,可惜606x選擇左筲箕灣走,然後仲有608,咁冇辦法啦...

耀東西行體落慢,不過沿路冇咩燈,其實唔算慢,但肯定快過以前606P電照街走...

移加我對606A既advice,北行翻彩雲跟最原始既606行法入東隧,耀東落山去到116總站調頭,西灣河走,靠西灣河食多d客...

QB相對多民居而又唔近地鐵站既得QB Street,QB唔該搭鐵/608,北角東唔該去港運城電照街上608/619...
HR1377 發表於 2021-5-15 08:07 | 顯示全部樓層

ryumew 發表於 2021-5-15 00:40
橫掂城巴重608多過606,不如城巴全面徹出606為608都好,搭九巴可以唔愁九巴月票等九巴幾耐到的煩惱(九巴獨 ...

城巴寧願hea做606唔會不做606,以免令對家得益