hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 606 系減班
開啟左側

[服務調整] 606 系減班

kay 發表於 2021-5-15 10:07 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2021-5-14 22:22
天時暑熱又焗,你搭埋我過份算啦。

最少最繁忙一個鐘
每班船都有超過100人過海
(船係港島居民過九龍返工比例多)

呢度都400幾人

非繁計
北觀應該一個鐘做120人生意
(大概平均來回每班30人,假日一個鐘一班少D)
西觀平均每班20人,一個鐘做80人生意

計埋MTR,紅VAN
市場選擇太多,比人瓜分晒
巴士唔吸引就真係好輸蝕

世界很簡單 人類很複雜
nwfb1001 發表於 2021-5-15 10:41 來自手機 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2021-5-15 05:40
九龍同港島果段有流水既,606A南行彩雲掃到去太古都應該冇得搞,所以冇當果個系問題,至於耀興道就算吧, ...

606X兜埋耀東西灣河,咁柴小段應該載空
brianso198 發表於 2021-5-15 11:08 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-5-15 10:07
最少最繁忙一個鐘
每班船都有超過100人過海
(船係港島居民過九龍返工比例多)

西灣河就真係船贏

606北行因為停站問題無得停西灣河
南行就要兜太古鰂魚涌先到

如果介意MTR轉兩次車/紅小位唔多既話根本船贏...

castanopsis 發表於 2021-5-15 11:18 | 顯示全部樓層

leeallen 發表於 2021-5-15 02:08
行外圍里數同時間同入九龍灣差唔多, 時段唔駛改, 過海前順利順安站位都ok, 但做多好多人口, 不過入一入順 ...

順利邨體育館站位對順天/順緻而言,真係差

其實我始終質疑有無必要補返606俾彩雲
拉啲619X過去,佢地可能仲開心
如果拉落彩雲既代價係要行順利邨道,我覺得唔值得
尤其坪石一段新清日塞夜塞,好花時間

Bottom line,606改做 四順/樂華/觀市<>鰂魚涌/耀東/筲箕灣
肯定會好過宜家吊鹽水
castanopsis 發表於 2021-5-15 11:28 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2021-5-15 11:08
西灣河就真係船贏

606北行因為停站問題無得停西灣河

講真,有608/613之下
606A北行根本就唔應該繼續兜太古鰂魚涌
如果606A西灣河直出,時間上就唔會慢過船/鐵

當然齋做耀東西灣河,服務範圍係稍窄
但如果九龍一端拉埋去新蒲崗/黃大仙,掃曬觀塘/九商/新蒲崗啲工商廈
做多啲紅小/船做唔到既客,就唔同講法
當連621早繁都做得起,606A掃曬全個九龍東應該有得做
asv2 發表於 2021-5-15 11:30 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2021-5-14 22:22
天時暑熱又焗,你搭埋我過份算啦。

天時暑熱呢點好啱呀

由港島搭鐵去觀塘站
鰂魚涌站行成 5 分鐘都未轉到線
調景嶺站亦唔係即班上到車

巴士,除非適當地特快有優勢,
如 606X 飛起筲箕灣道幫柴小人慳 10 分鐘

觀塘海濱越來越多新寫字樓
觀塘站/觀塘道落咗車人逼逼
一路由觀塘道/開源道/駿業街逼返出海皮
除非你天生無汗腺,否則都係喺觀塘一身汗

加上 2019,逼過一班港島人搭船過海
唔少真係對船認識多咗,甚至一試便愛上
所以北觀 西觀先會越來越受歡迎

S3BL100 發表於 2021-5-15 13:32 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2021-5-15 01:48
606上繁無車開,點樣“上繁繼續入九商”?
有車開果條606A,早繁北行可以繼續入九商,甚至拉埋去新蒲崗 ...

I mean 606A 上繁繼續入九商,其餘時段 606 觀塘道直去

我諗你個方案其中一個問題係要加車,而好明顯兩巴都無誘因咁做

留意而家 606 非繁係兩邊各自出緊六部車跑(城巴時段減完班就再減多部),上繁出八部。換言之拆線後都係要做到非繁每邊六部車搞掂,我既做法尚且可以做到快線加慢線一轉來回各自 225+135 分,藍灣半島跳飛機、各自 30 分一班。但你一腳將 606X 伸左入樂富甚至九龍塘,慢線又要爬上四順,條派車數係行唔通

仲未計我繼續用慢線去做耀東柴小流水,比起再爆資源去畀 82S 全日,或者其他方法港島內陸自己搞掂,複雜程度同難度都更低,至少善水唔使為左佢地而額外擺資源落去

另一個問題係慢線有耀東負累,佢地已經因為拆線減落 30 分一班,如果無其他甜頭可以搞得掂佢地,佢地應該唔畀過。慢線唔見得可以九龍段鍾意點行就點行

反而如果慢線變觀塘道直去,又做埋新蒲崗,對耀東係有用的

我同意上面 Ravenclaw 版友所言,如果當日快線係兜耀東、西灣河入東隧,鰂魚涌太古做另一條循環線,咁成件事會好睇好多。到時條鰂魚涌太古線九龍段點行都得,而呢條比起 606X 慢十分鐘既快線亦會有資源上到廿分班

但可惜耀東併落慢線,就唔可以咁玩

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2021-5-15 13:40 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2021-5-15 05:40
九龍同港島果段有流水既,606A南行彩雲掃到去太古都應該冇得搞,所以冇當果個系問題,至於耀興道就算吧, ...

後知後覺,我好同意如果 Day 1 係 606X 做埋耀東西灣河,然後鰂魚涌太古獨立成線,成件事會好睇好多

一來 606X 到時會比 694 慢少少,善水角度應該幾滿意;二來鰂魚涌太古線無耀東負累,九龍段點行都得,例如可以做呢度有版友好想做既樂華四順

當然今時今日想咁做都唔係唔可以,606X 筲箕灣尾站行法只做上繁北行就得,耀東同鰂魚涌太古依然可以全日拆

但我當日提出過三個我會收貨既方案:
(1) 606 棄太古鰂魚涌、606X 筲箕灣尾站
(2) 606 太古鰂魚涌循環、九龍段改行協和街、樂華、三彩;606X 做埋耀東西灣河
(3) 606 港島段不變,改去鑽石山,同 671 交換總站;606X 港島段不變、九龍段擺啟業

當中 (1) 同 (2) 都畀人鬧到狗血淋頭,話條兜耀東既假特快無用;然後放棄鰂魚涌觀塘巿場又畀人鬧到狗血淋頭,呢度有用家覺得呢段路好有價值而且有一定客源支持,做佢生意係天經地義

咁你話可以點
fb.com/scientisthk2usa/
Kj2052 發表於 2021-5-15 13:47 來自手機 | 顯示全部樓層
網傳606系換咗新版豬紙

https://m.facebook.com/photo.php?fbid=1184591998680250&id=100013883824124&set=gm.2823484357915065&source=48
kay 發表於 2021-5-15 13:53 | 顯示全部樓層

唔怪得加價後好多豬紙都唔換
原來有新野推出

不過用得呢隻色
合併後應該都係呢款?
世界很簡單 人類很複雜