hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 24/5起九巴6P往蘇屋方向繞經油塘巴士總站 ...
開啟左側

[服務調整] 24/5起九巴6P往蘇屋方向繞經油塘巴士總站

S3BL100 發表於 2021-5-22 23:23 | 顯示全部樓層

AV296 發表於 2021-5-22 21:51
老實講,就算6D拉去觀塘,都未必拉到好多觀深客,講真又兜彩虹道又兜石峽尾,又塞九龍城迴旋處。其實條觀深 ...

6D 兜彩虹道同石硤尾固然趕客。但與此同時,觀深飛橋半直通/特快線,如果直行長沙灣道,都係會無客,長沙灣道客肯定大部分落左地底

觀深如果想服務深長荔居民,係應該做返青山道同蘇屋。但問題之前都講左好多次,困局在於有 2A 2X 6D 分走德福淘大乘客既前提下,剩返既觀塘巿中心往來深長荔客源,不足以獨立成線

再加上本身有鐵同紅小既前提下,我都講左好多次,觀深象徵意義大於實際。一係就好似你咁,搵多第二個區祭旗,拖慢人地車程;一係就觀深兜多個區

反正要兜多個區,除左直接延長 6D 外,另一個選擇係搵 5D 202 6P 資源,砌一條美孚 - 蘇屋 - 深水埗 - (東行單向經旺角)- (半直通)- 啟德 - 九龍灣商貿區 - 觀塘商貿區 - 觀塘巿中心,早前 F1 版都寫過詳細做法

至少深長荔啟德、深長荔九龍灣商貿區,甚至觀塘商貿區,都係紅小同鐵路盲點,做到既野會比起齋觀深甚至延長 6D 更多,亦唔需要因為 6D 因素而出現賣大包收費

fb.com/scientisthk2usa/
AV296 發表於 2021-5-23 22:14 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-5-22 23:23
6D 兜彩虹道同石硤尾固然趕客。但與此同時,觀深飛橋半直通/特快線,如果直行長沙灣道,都係會無客,長沙 ...

出post之前做吓research係咪真係咁難?

796C之前係行元州街嗰邊,14年改行長沙灣道。睇下當時運輸署點講:
「優化深水埗區行車路線」
「大埔道及元洲街使用率偏低」
「改行長沙灣道,直接途經深水埗區內主要活動地區」

同一年31B都建議食咗32,荔枝角道、長沙灣道同青山道又揀咗邊條? 運輸署當時咁講:
「由於荔枝角道一帶乘客量不高,且交通燈位等候時間亦較長,而青山道則交通非常繁忙,故建議重組後的第31B號線南北行均取道長沙灣道,可更有效把乘客送往深水埗/長沙灣中心地帶。」

咁31B最尾無改,但796C最後尾都改行長沙灣道。睇下個客量係點:
「796C 號線由大埔道改經長沙灣道是由於後者的人流較高,新巴將該路線往蘇屋方向改經長沙灣道後,在深水埗區落車的乘客增加了四分一。」

今時唔同往日,廿年前可能青山道係最好客,但係廿年之後如果仲繼續抱着蓬之心,主觀地覺得行長沙灣道等於無客,咁既唔符合邏輯,亦同現實有偏離。
非繁嚟講,巴士對比地鐵仍然有以下優勢:
1. 一程過,對比地鐵要轉車
2. 舒服,地鐵九成九無得企
3. 唔使特登行落地底,呢樣已經贏咗地鐵
4. 站位較密,尤其當觀深行牛頭角道,因為地鐵得嗰幾個站,對於唔近地鐵嘅人,今如怡靖苑、興華街一帶更顯優勢

講咗好多次,都唔能夠鞏固個說服力。你係九巴,會想用九龍區嘅價錢做九龍區,定係用新界區超過10蚊嚟做觀深? 有2A 6D分走無用架,九巴想啲客上架10蚊嘅車,就自然會有方法㗎啦。有錢執你驚九巴唔識拆局咩。

紅小更加唔好講,人地只係做到青山道,對深水埗大部分地方而言,行到去青山道都身水身汗啦,仲鬼會坐紅小咩。仲有,紅小服務,尤其觀深服務差都唔係新鮮事,你睇咁多條青山道紅小,差劣嚟講觀青紅小一定係三甲。中途站成日都上唔到車,更莫說同巴士鬥了

搵荃灣祭旗? 絕大部分情況之下,荃灣區會有損失;但假如識善用條觀深線,其實並唔會對荃灣有損失。而且,荃灣去觀塘經深水埗,又唔一定要同「慢」扯上關係。非繁龍翔道都間唔中塞車;反而長沙灣道嘅塞車問題,其實無italk所講到咁嚴重,最多咪唔順燈,但係絕對未去到青山道或者旺角嗰種程度。「拖慢人地車程」,明顯又係一個唔全面嘅觀念。
所以「祭旗」呢兩隻字並唔準確,準確啲可以用「協同效應」。

所以話,摒棄舊有思維同觀念,其實對自己會更好。師兄不妨試下拋棄「青山道係最多客」、「觀深行天橋等於慢」、「有地鐵等於地鐵贏咗」、「有紅小代表巴士輸咗」等等廿年前適用但而家已過時嘅概念。拋棄咗之後,你就會發現,「觀深象徵大過實際意思」,原來係一個幾先入為主嘅諗法。而家2021年喇,真係需要撇低舊有想法,認清現實。

再重申,我係支持搵線做九商深水埗嘅。只不過,做觀深同做九深,從來唔係一個二揀一嘅題目。Why not both? 覺得有潛質嘅,咪開兩條路線囉。嫌平嘅,無話一定要深水埗做總站,拉埋入荃葵,順手解決30X 35A等路線迂迴嘅問題,一石二鳥,對所有持分者,包括九巴,都係好事。
clivetock 發表於 2021-5-23 22:34 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2021-5-23 22:14

796C之前係行元州街嗰邊,14年改行長沙灣道。睇下當時運輸署點講 ...

荃葵已經有38/40/42C/290系 40P又即將全日 肯唔肯出資源陪深水埗搞觀深先?
S3BL100 發表於 2021-5-23 23:02 | 顯示全部樓層

AV296 發表於 2021-5-23 22:14

796C之前係行元州街嗰邊,14年改行長沙灣道。睇下當時運輸署點講 ...

31B 796C 點同?
人地係做外區居民前往深水埗,仲要 31B 做鐵路沿線以外地區、796C 行車時間對比鐵路都仲有少少優勢

但觀深線會有幾多觀塘居民乘坐?觀塘線沿途幾個站,返工人流仲多過居民,九龍灣仲要有 2A 2X 6D 分餅,牛頭角站同觀塘站周邊人口其實唔係好多,至少遠少過觀塘山上人口,亦遠少過 214 覆蓋到既人口。根本觀塘區大部分居民都係住山上

可想而知觀深線預計至少一半客都係深水埗居民,情況根本同成堆主要接載外區客往來深水埗既新界線差好遠,你太高估觀深線潛在客源同吸引力

行中軸線係唔會吸到深水埗居民乘坐,然後觀塘街坊又唔坐,結果只會係死路一條

fb.com/scientisthk2usa/
FBI2 發表於 2021-5-24 00:12 | 顯示全部樓層
clivetock 發表於 2021-5-23 22:34
荃葵已經有38/40/42C/290系 40P又即將全日 肯唔肯出資源陪深水埗搞觀深先?
...

我最想296C來回程兜荔枝角站,做觀長特快,一定吸多批客,但肯定要加車. 不過,巴士公司對將南會鬆手D既.

至於6D拉去裕民坊,一來我想借機殺左條6P,二來方便裕民坊批懶人,佢地未必會行落去坐鐵.

雖然觀深坐鐵車程唔耐,但唔係幾好坐.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
Ravenclaw 發表於 2021-5-24 00:42 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2021-5-24 00:12
我最想296C來回程兜荔枝角站,做觀長特快,一定吸多批客,但肯定要加車. 不過,巴士公司對將南會鬆手D既.

至 ...

搵40做好過...
EX-TL 發表於 2021-5-24 00:54 | 顯示全部樓層

對於板友話裕民坊批懶人未必會行落去坐鐵, 其實佢講緊嗰班人係凱匯居民定係邊個?

裕民坊同觀塘站只係半條同仁街距離, 將來所有重建項目完成後係近乎同地鐵站直接連繫(我冇深究樓層問題), 可能喺商場圍圈搵條排隊欄等巴士仲嘥時間.
jpoon 發表於 2021-5-24 01:08 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2021-5-24 00:54
對於板友話裕民坊批懶人未必會行落去坐鐵, 其實佢講緊嗰班人係凱匯居民定係邊個?

裕民坊同觀塘站只係半條 ...

觀塘站咁鬼迫,其實唔係咁吸引
http://jpoon9394.blogspot.com/
EX-TL 發表於 2021-5-24 01:13 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2021-5-24 00:12

至 ...

觀長特快用296C做真係笑咗, 亞皆老街 長沙灣道 荔枝角道你估行車速度好快, 淨係亞皆老街行兩條橋就叫做特快, 係九巴面皮特別厚先做得出.

即使我幾年前F1板建議過開條線做美孚/長沙灣總站開出飛西九龍走廊出旺角, 之後再飛橋盡量做到中途客位, 再由淘大去觀塘, 下繁上埋樂華, 我都唔敢話快: https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=1022679
EX-TL 發表於 2021-5-24 01:16 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2021-5-24 01:08
觀塘站咁鬼迫,其實唔係咁吸引

外區入嚟返工時間迫就梗嘅, 其他時間一啲都唔覺得迫.