hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴249X新增由青衣站往大圍站的特別班次及加強服務 ...
開啟左側

[服務調整] 九巴249X新增由青衣站往大圍站的特別班次及加強服務

mrm23 發表於 2021-5-22 17:17 | 顯示全部樓層

martin2000 發表於 2021-5-22 12:44
莫講話去青衣南,近排我下繁喺青衣城返第一城,都寧願搭249X轉286C,計埋青沙等車都只係45分鐘
如果行去 ...

其實同 E42 一樣,唔少人係直頭去車公轉馬鐵..

以前女友(而家太太) 住第一城,
有時十點放學過去搵佢,243M 轉 49X (再轉 43X/40X),
入到佢O個邊都起碼十一點..

kingprowm 發表於 2021-5-22 17:38 | 顯示全部樓層
mrm23 發表於 2021-5-22 17:08
其實 249X 出到車公轉馬鐵都唔慢,係要俾多幾蚊囉..

但調轉搭就真係冇得揀。

249X 時間易夾,去馬鞍山都係車公廟落車轉馬鐵係最好

以前 249X 冇咁多人搭,現在一定可以坐滿一部 12.8 米巴士,客量增長強勁

青衣去馬鞍山,而且馬鞍山最旺係新港城,落左馬鐵就行得,幾好

但青衣去大埔,新達廣場完全比不上大埔中心,所以很多時會要求青衣有直接車去大埔中心,去馬鞍山訴求相對冇咁強烈
ATENU364TC196 發表於 2021-5-22 19:07 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2021-5-22 14:52
X42C 都未試過非繁忙時間入長安,你又知一定冇客?

如果咁巧合等到就一定上車

青衣邨都話X42C 仲有優勢,但去到長安其實X42C 時間上一定慢過42C,X42C 起碼都要15分鐘先去到青衣尾站,仲要貴一蚊,點會有人上?

而且長亨上車兜一兜長安起碼用5分鐘,無謂辛苦其他人啦
mrm23 發表於 2021-5-22 19:08 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2021-5-22 17:38
249X 時間易夾,去馬鞍山都係車公廟落車轉馬鐵係最好

以前 249X 冇咁多人搭,現在一定可以坐滿一部 12.8 ...

其實 249X 肯做點會冇得做,一試過已經返唔到轉頭

全日加多兩架車已經夠行 20mins 一班

kingprowm 發表於 2021-5-22 19:38 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2021-5-22 19:07
青衣邨都話X42C 仲有優勢,但去到長安其實X42C 時間上一定慢過42C,X42C 起碼都要15分鐘先去到青衣尾站, ...

X42C 非繁經長安可以方便長安客一程車去油塘

同埋既然現在唔夠客,加經長安絕對有利無害,都係願者上釣

長亨慢幾分鐘問題根本可無視,佢地係唔係都要搭,唔搭 X/42C 唔通搭其他車咩

長亨佔整個 42C 係客量比率唔多,駛鬼理佢感受咩,經長安都只係多幾分鐘之嗎,幾分鐘都唔捱得就過主啦,梗係長安最重要啦,長安係成個 42C 系 係最大客倉

長亨撐得起成個 42C 咪有牙力囉
kingprowm 發表於 2021-5-22 19:50 | 顯示全部樓層
mrm23 發表於 2021-5-22 19:08

同意

本身既然有能力坐滿 12.8 米車,要企人,根本應該加班,可以係 49X 抽多幾部車改做 249X

假如荃灣有人嘈 49X 服務少左,就係 48X 度 cut 車,根本好多人都知 48X 班次過密,有減車空間
ATENU364TC196 發表於 2021-5-22 21:35 | 顯示全部樓層

夾啱時間坐249X 去大圍站或者車公廟站轉東鐵/馬鐵去新界東其實真係好快,青南最快30分鐘就可以去到馬鞍山,絕對係冇得輸,青衣城上車40分鐘內一樣去到石門,非常方便
轉青沙線嘅話其實都快,但前提係要夾啱班次

九巴應該多啲宣傳249X<>東鐵/馬鐵呢個組合,谷起249X的客量

其實依家星期六日已經行緊5架車,但依然係30分鐘一班,結果一單俾到成75分鐘,成班佬就鬥碌,其實根本就唔使俾咁多時間,50分鐘一單都夠,已經可以用相同嘅車數做到20分鐘一班,就算唔做20起碼都應該做星期六日全日25

sbleon2002 發表於 2021-5-23 00:23 來自手機 | 顯示全部樓層
mrm23 發表於 2021-5-22 10:22
其實 249X 青衣南去大圍個時間分分鐘重快過去青衣城,
佢肯加番到 20mins 一班正常班次的話,應該會多左唔 ...

係呀,車程、站位、走線全部都有優勢,加密啲已經吸引好多
sbleon2002 發表於 2021-5-23 00:29 來自手機 | 顯示全部樓層

呢個絕對同意,自從一開始搭249X,就返唔到轉頭,同轉49X、落葵芳轉城隧線比較已經冇得比
AlphaNonsense 發表於 2021-5-23 00:51 來自手機 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2021-5-22 19:50
同意

本身既然有能力坐滿 12.8 米車,要企人,根本應該加班,可以係 49X 抽多幾部車改做 249X

玩咩,48X都班次過密,荃灣城隧線基本上好難cut車比你做其他嘢,上下繁真係cut唔到,非繁cut一格比你都尚可,青衣最好唔好諗啲喺荃葵人手上搶車嘅橋,搞到青衣乞人憎,做大帝

都係其實49X減一車做249X都ok,或者青衣啲線到偷一格車去做都ok,搵條同青衣無關嘅線cut車去做青衣服務真係自肥咗啲,當然,249X應該要有天降資源