hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九龍城區議員要求開辦何文田至東區過海巴士線 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 九龍城區議員要求開辦何文田至東區過海巴士線

dennis28a 發表於 2021-5-22 17:05 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-5-22 11:37
其實退一步諗,巴士公司要做東區何文田生意就一早有建議。

但係咁多年都無,有D野袋著先會好D, 話晒608上 ...

當大家日鬧夜鬧 606 慢到 2046 先到東區,113 條到吐血先到中上環。
叫何文田袋條 608 仲咩野?

旺角去太古港鐵標準時間 25 分鐘,何文田去太古 28 分鐘,
我比何文田理人求其駁部車落山,埋單 40-45 分鐘點都到太古。

咁 608 搵去何文田,早繁 45 分鐘入左東隧未先?
愛民邨仲要遠望到紅隧入口。

咁同將 101 拉上碧雲道叫人搵佢去中上環,
但明明樓下有齊 603 叫唔好搭一樣道理。
惡意回復是不道德的行為。
106116_1023 發表於 2021-5-22 19:25 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2021-5-22 17:05
當大家日鬧夜鬧 606 慢到 2046 先到東區,113 條到吐血先到中上環。

我都覺得呢度D人好好笑,硬係鍾意玩逆走
明明何文田一落尼已經係紅隧
一出紅隧就到避風塘,唔上橋已經到永興街
如果上橋眨下眼就到北角
如果話紅隧塞車,咁觀繞、東隧唔會塞車架?

所以我好同意你個point講法
等於拉101去藍田山叫人行紅隧過海
Chelsea FC
 樓主| ricky 發表於 2021-5-22 23:15 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2021-5-22 00:01
其實我一直覺得108可以加雙向分段以及改經黃埔花園食咗條5D佢
咁就可以用番5D資源開番條何文田東區線

九巴將108同好多路線做緊轉乘優惠,轉車位都在土瓜灣至紅磡上路,如果108改線行下路,咁好難轉車。最重要係行下路慢過上路好多。

前荃葵青區居民
 樓主| ricky 發表於 2021-5-22 23:25 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2021-5-22 17:05

如果開一條線由何文田開出,然後唔使點兜就經紅隧去東區,都諗到唔夠客,所以先有人諗將608拉上去何文田,或者開608支線
前荃葵青區居民
brianso198 發表於 2021-5-22 23:39 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2021-5-22 23:25
如果開一條線由何文田開出,然後唔使點兜就經紅隧去東區,都諗到唔夠客,所以先有人諗將608拉上去何文田 ...

如果唔係全日既話點解
呢D case早繁開兩班車hea住咪算,
點解要講果D咩608開支線處理?

608行到九龍城都唔一定快過106, 更何況何文田?

053h4 發表於 2021-5-22 23:39 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-5-22 23:41 | 顯示全部樓層

呢度好多人鬧拉 608 上去非常唔吸引

吸唔吸引係一件事,我同意兩繁車程相當唔理想,行紅隧仲快。但大家鬧還鬧,除左 608 同埋 jill bill 一條兩味新線外,大家有無其他可行建議?有邊條聯營紅隧線可以拉上去或者改經?又仲有邊條獨營過海線可以爆條分支去做呢個巿場?

講真,608 拉上去,都唔會係志在何文田東區,反而係做何文田往來土瓜灣、啟德、九龍灣流水客屎忽數

我好耐之前有諗過 110,上晝做港島 -> 佐敦 -> 尖沙咀 -> 公主道 -> 何文田 -> 港島,下晝做港島 -> 公主道 -> 何文田 -> 紅磡繞道 -> 尖沙咀 -> 港島,以當年行車時間應該勉強仲可以。但要留意 110 上繁過港島其實亦無剩餘運力;而更重要一點係當日改線後,九巴食晒靚時段,如果改路要考慮埋行車時間增加,110 唔再係當年頹線可以亂改時段,所有因為行車時間改變而導致要改時段既重組都係唔做得

下晝棄佐敦做何文田或者可以做到行車時間同而家打和,但東區肯唔肯放棄半日佐敦先?

搵 110 改,最盡可能只可以做兩味

fb.com/scientisthk2usa/
053h4 發表於 2021-5-22 23:45 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
brianso198 發表於 2021-5-22 23:45 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-5-22 23:41
呢度好多人鬧拉 608 上去非常唔吸引

吸唔吸引係一件事,我同意兩繁車程相當唔理想,行紅隧仲快。但大家鬧 ...

問題係何文田去東區係咪真係需要全日?
最多咪早繁畀兩班車處理左佢咪算,
唔滿意既將紅隧個優惠加大咪算,
巴士公司係做到架喎, 係做定唔做既問題,
事實上$3.5轉乘根本不合時宜, 價都加左幾次但個轉乘銀碼都仲係$3.5...

當然, 如果屎水話拉兩班608咪由佢拉...

當年110係垃圾定線果陣改都仲可以討論,
不過而家條線鰂魚涌唔行、北角又行D唔行D就唔好搞佢...

UT6461 發表於 2021-5-22 23:48 來自手機 | 顯示全部樓層

Ohm 發表於 2021-5-21 11:49
提問同回答都係好厚面皮
何文田向來都係廢線特區,該區客量一向都唔係好夠,可以有條過海專線去中環都應該 ...

見得人嘅只有17