hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 新東路線重組大綱
開啟左側

新東路線重組大綱

99MAN 發表於 2021-5-22 19:36 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

74D、73D:縮短至白石角,加經石門、小瀝源路272S、263A、82C:延長至白石角
74C:全日,取代74D撤出九龍坑嘅真空
74A:改經大隧,延長至觀碼,九龍段跟274X行,大埔段跟273C行,唔經埔公、沙田
89C、43X、286C:改為沙田醫院直出,由74D、73D、286B、72D取代
89D、40X、87D:改為耀安邨直出,配合89C、43X、281X改快
272E:全日,彌補青沙冇全日車去大埔嘅真空,擺長沙灣做總站(跟286X咁行),收費降至$11.2
72:因應272E全日,加經南昌街開拓新客源,同時飛走沙田及大埔公路,由86取代沙田一帶服務
81C:取消,由281X取代
281X:延長至紅磡站,九龍段跟87D行
271B:縮短至白石角,改為71D,九龍段跟87D行
86:縮段至駿景園,收費下調至$7.2
72D:新路線,白石角開,行到濱景之後跟86C行,擺長沙灣,填補86C改為86X後嘅空缺
86C:改為86X,沙田醫院直出,飛走歌和老街,總站改為奧運站,跟87B行
72A、73A:增設與各城隧、老隧、獅隧、青沙線之轉乘優惠
286B:新路線,黃泥頭至深水埗,沙田跟85A行到第一城上青沙,深水埗跟286X行,彌補青沙冇全日車去恆大。

係咁多,諗到再改

要求香港巴士服務全面採納新加坡巴士模式
英雄 發表於 2021-5-22 23:30 來自手機 | 顯示全部樓層
 樓主| 99MAN 發表於 2021-5-22 23:43 | 顯示全部樓層
英雄 發表於 2021-5-22 23:30
做大白石角係好,但九巴一定唔會唔做大埔一段

最主要係我嘅諗法係白石角+石門/瀝源咁玩,加埋大埔個觀感可能就唔係咁好,所以先飛
Waiyin12 發表於 2021-5-23 00:08 來自手機 | 顯示全部樓層

1. 86C/286C無需要兩條一齊沙田醫院出,286C可以託72D所賜飛起濱景一城,但86C都係陰乾,可以唔改快 (當然,做馬鞍山獅隧特快亦係好事)

RPP都建議286C南行改用葵涌交匯處,去深水埗應該會快過86C

286B淨做深水埗範圍太窄
可以考慮做河東、青沙版86,以及文化博物館至入青沙

2. 源禾路去深長荔,因價錢牌同車程差太遠,72未必飛得走
(你問我嘅話,我會寧願272E/272X全日,多過272E)
 樓主| 99MAN 發表於 2021-5-23 00:20 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2021-5-23 00:08
1. 86C/286C無需要兩條一齊沙田醫院出,286C可以託72D所賜飛起濱景一城,但86C都係陰乾,可以唔改快 (當然 ...

86X嘅定位唔覺同286c有衝突,86X主要嘅target係馬市去奧運/石硤尾/深水埗外圍個頭嘅客(30分鐘一班),286C就主要搞深水埗、長沙灣堆客。

286B搞出嚟主要係諗住填86縮去河東後嘅空缺,同埋改善河東出深水埗過慢嘅問題(過兩次河呢個真係極品),未仔細諗佢九龍嘅走線,所以抄咗286X嘅路線用住先

更:286B改咗做第一城直去青沙,反正麗豪富豪有72D處理

Waiyin12 發表於 2021-5-23 01:02 來自手機 | 顯示全部樓層
99MAN 發表於 2021-5-23 00:20
86X嘅定位唔覺同286c有衝突,86X主要嘅target係馬市去奧運/石硤尾/深水埗外圍個頭嘅客(30分鐘一班),286 ...

86X 286C定位係無衝突,但兩線都有做馬鞍山 - 深水埗
86C改去維港灣後,就同286C分別喺南昌街、欽州街兩面包抄深水埗客 (北河街、桂林街一帶)
礙於價錢牌同青沙問題,九巴一定係做大286C,陰乾86X (86C)
更加無可能容許86X (86C) 快過286C到深水埗

而家286C第一城上公路、要用5-8分鐘食四小龍燈陣,86C就乙明邨上公路、停歌和老街同石硤尾,南行兩線去深水埗時間相若
如果兩線一齊沙田醫院上公路,86X (86C) 飛埋歌和老街,我都幾肯定86X會快過286C
因為286C上青沙要經紅梅谷/沙燕橋(參考981P)、葵涌交匯處、長沙灣道

假設72D開辦、286C飛大涌橋路同改行葵涌交匯處,去深水埗車程可以快到10分鐘 (仲未計避開非繁埔公不定時擠塞),非繁馬鞍山上車40分鐘 (最多45) 點都到西九龍中心
86X做深水埗特快作用不大

我反而諗86C改經埋源禾、沙市至經返新田圍上獅隧,順手處理馬鞍山 - 源禾路比40X提速,又可以要86K減下班
重點係幫86處理埋源禾、沙市去石硤尾
(72加個$9.1/9.4象徵式分段,包辦河西去深長荔)

86直接改行青沙兼淨做河東 (等於樓主嘅286B,取代86)
86A沙田圍開出後經沙田路去停富豪花園、麗豪酒店,補返河畔去白田