hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴幾時先正視早繁73X去大埔方向?最好推到區議員睇到 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴幾時先正視早繁73X去大埔方向?最好推到區議員睇到

Oliver_ME16 發表於 2021-5-26 13:35 | 顯示全部樓層

Matt_101 發表於 2021-5-26 12:48
另外關於減小私牌問題 現時9半後開出荃灣都長期脫班滿載  減私牌數量會加重脫班情況

反而由區內需求較低 ...

早繁拉71A/71K做一轉73X?唔計會唔會頂閘(71A就一定頂/71K中學返翻晒學之後都會頂)
你睇下富亨班大帝會唔會反你

我...
Matt_101 發表於 2021-5-26 15:09 來自手機 | 顯示全部樓層

DEL
kitarolo 發表於 2021-5-26 15:10 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2021-5-26 09:31
出到如心的車輛,私牌少D/脫班或甩班時「過鐘照載」清客/或經大河道天橋私隧道口起載,已經略為幫到問題。

又咁講無肺炎之前,有次0700
我喺荃灣73X返大埔,30+名中學生
喺眾安街上而喺可風中學落車,唔知
係唔係九汽連48X都唔夠貴係要73X
甚至278X都要做短途客。

早繁到如心廣場的確可私上城隧
入大埔救吓火,但大學至新城市一段
塞得越嚟越嚴重,開足車都難救。
Matt_101 發表於 2021-5-26 15:12 來自手機 | 顯示全部樓層

Oliver_ME16 發表於 2021-5-26 13:35
早繁拉71A/71K做一轉73X?唔計會唔會頂閘(71A就一定頂/71K中學返翻晒學之後都會頂)
你睇下富亨班大帝會唔 ...

71A 9點後
71K 買餸客出動前
72X 全日
係有空間拉車加order救73x
sq285 發表於 2021-5-26 16:04 | 顯示全部樓層
PS8851@182 發表於 2021-5-26 11:57
唔係一手歐6新車唔入得青衣島, 沙荔兩廠邊度搵咁多新車比你
葵芳做總站算啦, 派ATE又得ATENU又得, 廢時 ...

可以考慮葵芳南,47A踢上石蔭安蔭石梨,反正47A大部份服務範圍有47X,仲有46X同46P可以幫手
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
tommy14D 發表於 2021-5-26 16:17 來自手機 | 顯示全部樓層
有用咩?我三日坐14D三日都頂閘啦,又得個一班
kitarolo 發表於 2021-5-26 17:16 | 顯示全部樓層

英雄 發表於 2021-5-26 10:26
E41埋站停城隧會唔會有幫助?

最大問題係會令馬鞍山/北區
間接有E線服務,例如城隧278X往上水
入現金都係$5.2,馬鞍山就更加便宜。

雖然可以改到278X往上水喺城隧
照舊$13.7,而城隧現有路線以八達通
回贈方式維持現收費,以上例子實際上
合計已達$27.6,但尤其A43而家非繁疏車
收唔返$30.9又提供另類途經(兼較密)應該
載通本身都唔想。
Oliver_ME16 發表於 2021-5-26 19:44 | 顯示全部樓層
Matt_101 發表於 2021-5-26 15:12
71A 9點後
71K 買餸客出動前
72X 全日

你不如睇清楚,數主係話幾點留後先好嗎?
我...
Matt_101 發表於 2021-5-26 21:59 來自手機 | 顯示全部樓層
Oliver_ME16 發表於 2021-5-26 19:44
你不如睇清楚,數主係話幾點留後先好嗎?

加柯打車去攝9點後大埔去如心班次,原本部份私富善嘅車改做正車載客

同埋今日明顯收車,下繁開返大埔都脫班 留後情況頗嚴重
FY5061 發表於 2021-5-26 22:29 | 顯示全部樓層

其實搵1-2班車中途私去荃灣/城隧口清客都得,唔只係73X, 其實城隧線因班次不準因為中途上落客,路面交通狀況,導致有時短時間2-3架拖卡,之後好耐先一班車