hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯馬線二期擬在下月通車,有咩巴士會GG? ...
開啟左側

屯馬線二期擬在下月通車,有咩巴士會GG?

AlphaNonsense 發表於 2021-6-2 22:01 來自手機 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2021-6-2 12:23
以目前九巴既思維,一定寧願先申請將 41A 和 44 換 12.8 米,去解決問題

除非青綠街青葉街行唔到大車, ...

加車唔容易難道開新線就好容易

算啦,41唔死已經係定局,而家要諗邊度搵車比948E加班,可能要拉返疏41A/42A/44逆向先做到

講到尾,41有一堆fans,只係為咗啲fans,lock死啲車唔抵
kingprowm 發表於 2021-6-3 09:52 | 顯示全部樓層
AlphaNonsense 發表於 2021-6-2 22:01
加車唔容易難道開新線就好容易

算啦,41唔死已經係定局,而家要諗邊度搵車比948E加班,可能要拉返疏41A/ ...

成個沙中線加屯馬線通晒車後,講緊係減過百部車

就算政府收回部分,加上青衣都有新樓和新線搭標緊

你覺得青衣永世都唔會再有新資源用吧

Lock 住車既問題,我講左好多次,我原則係用線換線處理,而唔係加落現有全日服務緊路線度

新線即係好似 290 咁,將軍澳以前冇車去荃葵,開左後變有,才計
xdxd 發表於 2021-6-3 10:33 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2021-6-3 09:52

冇人話過青衣唔可以有新資源。

但係青衣短期內都冇咁嘅客源去谷一條全日雙向旺場、服務新區線,仲要290系咁嘅級數?
真係天真過天真嬌。

241X全日化?當41A做晒旺尖都只係開緊15/20,市場更細嘅241X又點可能密過41A?

老老實實,斬完41+46,加車落45(何文田+荔景山)同埋41A/44,45沿線照有密車,青衣本身靠41執雞嘅線可以自己食返,係咪更加好?

teddybus 發表於 2021-6-3 10:42 來自手機 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2021-6-3 09:52

係你話屯馬線唔關青衣事
咁其他區減出嚟啲資源,又關青衣乜事?
著數就識攞,又唔肯付出,咁大貪因住消化不良呀!
ccchhhuuunnn 發表於 2021-6-3 16:06 來自手機 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-6-3 10:33
冇人話過青衣唔可以有新資源。

但係青衣短期內都冇咁嘅客源去谷一條全日雙向旺場、服務新區線,仲要290 ...

大帝永遠不自量力
擺多三十萬人落青衣住加埋連帶商業活動咪即刻有290級數中嘅青衣綫囉,眼紅人都要睇下自己咩新絲蘿蔔皮先得嫁
kingprowm 發表於 2021-6-3 18:58 | 顯示全部樓層

唔需要 290 級數一樣的服務

但總之唔係用線換線來取消 41,我係一定反對到底,絕冇情講

已經講得好清楚,線換線係 796B 換 798,692換 290 既形式

其實荔景和何文田都可以提出相同要求,如果取消 45
77 區都想 286M 取消既話要 681P 或 981P 全日,所以線換線要求非常合情合理
teddybus 發表於 2021-6-3 19:22 來自手機 | 顯示全部樓層

Del
teddybus 發表於 2021-6-3 19:32 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2021-6-3 18:58
唔需要 290 級數一樣的服務

但總之唔係用線換線來取消 41,我係一定反對到底,絕冇情講

線換線呢個命題真係頂瓜瓜
所以我建議41換經荔景山 41H/241H/241X whatever名
方便青北居民去PMQ/葵涌醫院睇醫生!
ATS131@45 發表於 2021-6-3 19:36 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2021-6-3 19:32
線換線呢個命題真係頂瓜瓜
所以我建議41換經荔景山 41H/241H/241X whatever名
方便青北居民去PMQ/葵涌醫院 ...

KCH夠架啦, 過左可以落葵涌交匯處經美孚調頭番青衣北
Ravenclaw 發表於 2021-6-3 19:36 來自手機 | 顯示全部樓層

其實我有興趣想知以前有冇RPP/RDP提過話縮45去愛民?同埋我好似記得41有被建議過縮愛民,但最終唔成事,究竟原因何在?