hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴720、720A、720P減班
開啟左側

新巴720、720A、720P減班

PV4082 發表於 2021-5-27 13:05 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-5-27 13:03
九巴爆到唔夠載, 新城我見D客重少左, 我想了解番個原因

咪就係港島少左人需要坐車囉,講完

你有冇見到20同796系會少左好多人?
053h4 發表於 2021-5-27 13:08 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
陳太 發表於 2021-5-27 13:08 來自手機 | 顯示全部樓層
PV4082 發表於 2021-5-27 13:05
咪就係港島少左人需要坐車囉,講完

你有冇見到20同796系會少左好多人?

平心而論,796系真係唔算少咗好多人,反而港島真係少咗人搭車。
PV4082 發表於 2021-5-27 13:09 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-5-27 13:08
我見唔到相關路線乘客有增加, 反而轉車站出市區方向開左後, 多左客98D同98互轉, 比796P之前搶的客要多
...

唔打算拗796P到底邊到多客

下面有人答左你。
053h4 發表於 2021-5-27 13:11 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
JX9097 發表於 2021-5-27 13:54 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-5-27 12:26
所謂全面復工,新城其實D客重少左D,九巴返而爆到唔多夠載,除左月票, 我諗唔到原因。 ...

原因咪就係多得你__噏囉
首先,點證明「全面復工」?
(好簡單,以前間公司請100人,依家減到50人
咁50人返工係咪「全面復工」?
有部份公司轉做WFH,又係咪「全面復工」?)

其次,點證明「新城D客重少左D」?
你係咪有官方數據?
同樣道理,你點證明「九巴反而爆到唔多夠載」?
再引伸,即使你講嘅嘢無錯,亦唔代表得「月票」一個原因
我都可以話係九巴出唔足車,所以唔夠載

網上__噏唔使負責任(你覺得)唔代表唔用腦袋

#腦袋是個好東西
#希望你也有一個
053h4 發表於 2021-5-27 13:56 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
JX9097 發表於 2021-5-27 13:59 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-5-27 13:56
你睇唔到尋日討論, 九巴要把原本轉半職的退休司機都要轉番全職, 因為唔夠人

而新巴城巴重係大幅減緊班

中環其實少咗好多人返工
唔少公司(尤其是銀行)都推行WFH
我識得有人返HSBC同中銀都係WFH
呢個世界唔係淨係得月票,OK?
053h4 發表於 2021-5-27 14:03 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
PV4082 發表於 2021-5-27 14:05 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-5-27 14:03
但900都企緊人, 960/968時有企到頂閘, 962系/969系重無咩起色, 無理由

點樣睇到962/969系無起色,真心討教

960企到頂閘?首先我會睇佢前後車間幾多分先。