hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 屯馬綫車費 短貴長平 港鐵:每年再調整 ...
開啟左側

屯馬綫車費 短貴長平 港鐵:每年再調整

Man@MFHK 發表於 2021-5-30 16:40 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-5-30 11:22
咁唔公平,地鐵一般來講(以其他地區經驗),1/3電力係用左去抽風以免地下唔夠氧氣。

唔同車站設計年份唔 ...

荒謬。
咁講不如話個站越大收費越貴,所以當年西鐵個個站起到成個商場咁大就可以收貴D,馬鐵起到咁寒酸就收返平D。
即係第日再起新站,只要佢起到超豪華或者大到成個高鐵站咁就可以收貴D?
Volvo B8L
tomtom2015 發表於 2021-5-30 17:05 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2021-5-29 22:55
石門加價到$9.8
即係東鐵以北要跟大圍一齊大幅加價
明明九鐵年代都相安無事

少年,你太年輕了,第一日生活在香港嗎?遊行?唔講政治同限聚令,港鐵由200X年加價加到而家,香港人有因為咁樣而百萬人大遊行嗎?香港咁多人鐘意返工又鐘意中立理性幫埋大財團著想,港鐵要加到十蚊都得啦
tomtom2015 發表於 2021-5-30 17:10 | 顯示全部樓層
Man@MFHK 發表於 2021-5-30 16:40
荒謬。
咁講不如話個站越大收費越貴,所以當年西鐵個個站起到成個商場咁大就可以收貴D,馬鐵起到咁寒酸就 ...

咁既話紅磡站、九龍站、香港站、青衣站(MTR可能同你計埋青衣城都係青衣站一部分)、大圍站、天水圍站應該加一個double啦,呢D站又大又長又多扶手電梯,鰂魚涌呀何文田呀都要加價啦,個站起到咁深成本一定好高啦。荔景站都要加啦,當年爆開座山又拉高荃灣線路軌上上層搞LEE搞路都要跨月台轉車,成本都應該幾高。
053h4 發表於 2021-5-30 18:55 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
053h4 發表於 2021-5-30 18:57 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
053h4 發表於 2021-5-30 19:00 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Man@MFHK 發表於 2021-5-30 19:10 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-5-30 18:55
事實上又真係wor, 就係因為西鐵成本高, 當日又係嘈票價貴, 要馬鐵cut cost收平D

又係民間當日反智話西鐵 ...

其實將西鐵站起到馬鐵站咁樣真係唔係問題,我相信如果當年俾大西北人揀一定係揀馬鐵式車站配低票價,一個車站對乘客來講只係用來等車搭車,唔使太豪華,太大亦唔方便進出車站及使用車站設施。依家西鐵沿線車站規模其實已經拍得住內地二三線城市既高鐵站。
如果以你既邏輯,將每個車站營運成本納入訂價因素,咁每個有上蓋物業收益既車站都應該要回水先公平。
Volvo B8L
 樓主| talktogether 發表於 2021-5-30 19:21 | 顯示全部樓層
Man@MFHK 發表於 2021-5-30 19:10
其實將西鐵站起到馬鐵站咁樣真係唔係問題,我相信如果當年俾大西北人揀一定係揀馬鐵式車站配低票價,一個 ...

太大對行動不便人士,往來出口搭鐵也要行多少少路先得
Man@MFHK 發表於 2021-5-30 19:27 | 顯示全部樓層
talktogether 發表於 2021-5-30 19:21
太大對行動不便人士,往來出口搭鐵也要行多少少路先得

就算對四肢健全人士來講一樣係唔方便。
就以荃灣西站為例,起到咁大由一邊行到另一邊盡頭至少都要五分鐘,除左為預留巨型上蓋空間起樓外我真係睇唔到有乜必要要起到咁大。
Volvo B8L
053h4 發表於 2021-5-30 20:15 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽