hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 土瓜灣通勤模式
開啟左側

[其他] 土瓜灣通勤模式

kay 發表於 2021-5-29 10:15 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

有時覺得,與其問有無人轉搭MTR
不如睇下數字有無參考

資料來源:2016中期人口統計
中原有個網可以容易睇到細數字
http://census.centamap.com/Regio ... _3&sort=default

上而下分析

通勤模式計(全港)
MTR市佔:42.6%
巴士:27.4%

九龍城區計
MTR市佔:20.8%
巴士:40%

土瓜灣一帶計
MTR市佔:7%
巴士:51.3%

土瓜灣小區計
以MTR為主要通勤模式,而百分比>10%以上

永耀街/鴻光街/上鄉道 14.4%
蟬聯街/燕安街 10.5%
鴻福街/銀漢街 12.8%
九龍城道/炮仗街 12.3%
漆咸道北 - 土瓜灣段 / 馬頭圍道 - 土瓜灣段 / 高山道 - 土瓜灣段 / 新柳街 / 江西街 / 山西街 / 安徽街 / 石塘街 11.2%
偉恆昌新邨-偉景閣 A,C,E,G,I座 13.9%
欣榮花園 12.9%
翔龍灣1-2座 10.1%
2000年代物業 10.1%
傲雲峰1-3座 12.3%

上面數字有參考地方係
唔近MTR站
但有人會答以MTR為主要通勤模式

另外,可以參考返以前其他區

好似海怡
未有MTR前(2016)
MTR市佔只有9%
巴士66%
但MTR一開
就情況逆轉

其中發現係MTR未通前
部份座數居民
有超過10%表示以MTR作通勤用途

另外講埋好似華富
點解咁多人搭4/4X/23轉MTR返工
原因同上,唔少座數>10%以MTR作通勤工具
世界很簡單 人類很複雜
b123as 發表於 2021-5-29 10:24 來自手機 | 顯示全部樓層
繁忙時間大部分都會轉投鐵路,非繁可能仲保持到一半半各三成,非繁巴士下輪減班後,應該會再多人轉投鐵路,鐵路可以拎到四成至五成都唔出奇。
ricky 發表於 2021-5-29 10:28 | 顯示全部樓層

海怡的交通本身情況同土瓜灣唔同,土瓜灣巴士網絡比海怡成熟得多,海怡本身少過海巴士線(只得171同671)同無去新界的巴士線,但土瓜灣有好多去過海線同有去部分新界(沙田85系、大埔75X、屯門61X)的巴士線,同埋土瓜灣位置近紅隧,唔塞車過海遠比海怡方便得多。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
Justshamxx + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

前荃葵青區居民
 樓主| kay 發表於 2021-5-29 10:38 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2021-5-29 10:28
海怡的交通本身情況同土瓜灣唔同,土瓜灣巴士網絡比海怡成熟得多,海怡本身少過海巴士線同無去新界的巴士線 ...

係有唔同
但唔同區有唔同問題

海怡中產區
其實有眼睇個BIAS

土瓜灣一帶問題係
我會覺得呢區對九巴而言係負資產
未有MTR都已經不斷減班

呢區市區重建又唔係快
啟德機場搬走左

變相基本盤唔係大

最重要係,MTR唔近係屋企,都要揾MTR搭
我做分析既話
上面>10%屋苑街道附近一帶
會係高危區,潛在跌客最多地方

同埋如果你有留意數字
海怡MTR2016年得9%市佔
即係話好多人搭巴士小巴都返到工
你用交通成熟度去回復我
同我睇數字睇到既野有D唔同
世界很簡單 人類很複雜
ricky 發表於 2021-5-29 10:44 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-5-29 10:38
係有唔同
但唔同區有唔同問題

美孚有地鐵都唔係全部人搭地鐵出入,仍有好多巴士線駐站同途經呢﹗但海怡本身唔係咁。
前荃葵青區居民
 樓主| kay 發表於 2021-5-29 10:56 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2021-5-29 10:44
美孚有地鐵都唔係全部人搭地鐵出入,仍有好多巴士線駐站同途經呢﹗但海怡本身唔係咁。
...

應該咁講
以今天交通可達度去判斷流失率
假設D人MTR通左 因為有直達D人照搭巴士
未必100%準確

所以點解我會排除呢D觀念
搵數字去做分析
就係減少自己睇錯機會

如果好似西區
次次減班比人嘈
但人口統計資料說明D客去晒鐵

以通勤計
例如
石塘咀
MTR:巴士 45:19
堅尼地城 52:16
西營盤 37:23
西半山34:15

大部份區巴士連2成份額都無

所以先解釋到巴士公司對西區愛理不理,不斷減班
世界很簡單 人類很複雜
053h4 發表於 2021-5-29 11:00 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
天空之神 發表於 2021-5-29 11:05 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2021-5-29 10:28
海怡的交通本身情況同土瓜灣唔同,土瓜灣巴士網絡比海怡成熟得多,海怡本身少過海巴士線(只得171同671)同無 ...

除左85X 61X 無論85 85A 85B 75X 定線都係趕客
等睇斷崖式客量插水

.
teddybus 發表於 2021-5-29 11:06 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2021-5-29 10:44
...

美孚係有好多巴士線路經停站
但原理一樣,都唔係全部人搭巴士出入
KG1428 發表於 2021-5-29 11:16 來自手機 | 顯示全部樓層

當時南港島綫一開,在短時間內把590A取消,現在連590都陰乾。71,75都變得陰乾。而且共同點都係去中環。