hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴玩殘8A 8P兼阻人開705M
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴玩殘8A 8P兼阻人開705M

天空之神 發表於 2021-5-31 09:57 來自手機 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2021-5-31 09:55
合理喎
又冇班次穩定性,又貴,仲盲搶車…
而家郁8P都會比人反枱㗎啦… ...

所以今日咪抵比人減班,陸續有黎

新巴又做得返 796X 延長尖沙咀段既客仔
705/705M 又慳返唔使開
xdxd 發表於 2021-5-31 10:33 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-5-31 09:57
所以今日咪抵比人減班,陸續有黎

新巴又做得返 796X 延長尖沙咀段既客仔

其實就又唔關事嘅…
8AP互鎅,加埋尖碼一帶消費萎縮令出尖沙咀嘅需求低咗…
解決方法都係8P全日開15,殺8A算啦,尖東根本係8P/26/行路都cover到…

不過減班後假日8P平均嘅載客量係多咗,厹睇死班人唔會走啦…

AtrHenu 發表於 2021-5-31 10:54 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-5-31 07:51
其實當年2+8P方案都唔差唔知點解當年黃埔/ 海逸唔要

好像話係九巴2仔到天星後未必有足夠位俾它們坐返黃埔而且單向加價而反對.

btw,隨著新巴將796X拉落尖沙咀並將796P逐漸變為全日線後,好肯定短期唔會705,705M再次提案開車.
teddybus 發表於 2021-5-31 11:49 來自手機 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2021-5-31 09:55
合理喎
又冇班次穩定性,又貴,仲盲搶車…
而家郁8P都會比人反枱㗎啦… ...

往時冇地鐵都buy 2+8P
可以唔駛焗搭天價6系出佐敦
當然地鐵通車就兩樣都唔吼啦!
天空之神 發表於 2021-5-31 12:04 來自手機 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2021-5-31 10:54
好像話係九巴2仔到天星後未必有足夠位俾它們坐返黃埔而且單向加價而反對.

btw,隨著新巴將796X拉落尖沙咀 ...

出尖沙咀加左價反對

但明明黃埔果班唔睇價錢牌上車

不過個人認為8P + 12 都可取既
接得到捷輝 6/6A 中港城果個站,雖然到金匙手 26A 每班車得一個客
jpoon 發表於 2021-5-31 13:38 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-5-31 07:51
其實當年2+8P方案都唔差唔知點解當年黃埔/ 海逸唔要

2+8P去黃埔要兜完尖咀先去到旺角,下繁成條彌敦道可以塞晒,仲會有黃埔海逸客會咁樣搭去旺角咩?咁兜法落咗鐵都到埋啦,咁將8P拉去有乜意思? 回車又慢咗,仲要出尖咀收全費,九龍城區唔要係好正常吧
http://jpoon9394.blogspot.com/
JX9097 發表於 2021-5-31 13:41 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2021-5-31 12:04
出尖沙咀加左價反對

但明明黃埔果班唔睇價錢牌上車

單向加價呢個問題應該唔難解決
(參考番91M分段處理)

teddybus 發表於 2021-5-31 13:43 來自手機 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2021-5-31 13:38
2+8P去黃埔要兜完尖咀先去到旺角,下繁成條彌敦道可以塞晒,仲會有黃埔海逸客會咁樣搭去旺角咩?咁兜法落 ...

2+8P方案推出嗰陣,觀塘延線應該未開
何況黃埔出旺角有212搭,2+8P好明顯唔係做呢堆客
jpoon 發表於 2021-5-31 13:45 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2021-5-31 13:43
2+8P方案推出嗰陣,觀塘延線應該未開
何況黃埔出旺角有212搭,2+8P好明顯唔係做呢堆客 ...

2同212油麻地至荔枝角道大部分路綫都係一樣,咁請問條2+8P客想做咩新客?
http://jpoon9394.blogspot.com/
teddybus 發表於 2021-5-31 13:50 來自手機 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2021-5-31 13:45
2同212油麻地至荔枝角道大部分路綫都係一樣,咁請問條2+8P客想做咩新客?
...

冇人話過佢想做新客
不過你硬要問,如果合得成
未有地鐵前,黃埔來往栢麗大道 or 佐敦
我會考慮搭佢,好過幫襯天價6系