hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴玩殘8A 8P兼阻人開705M
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴玩殘8A 8P兼阻人開705M

天空之神 發表於 2021-5-31 17:00 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2021-5-31 16:56
795M目的唔係九龍站?

705/705M 都係九龍站

705M 死左之後再招 705 都係新巴中標
.
VA73@2A 發表於 2021-5-31 17:17 | 顯示全部樓層

其實705/705M係提出過兩次

0生喺#38 講嗰次係2000年,當時新巴796X原先係去九龍站,但新巴覺得無客就縮去紅磡碼頭,就算後期肯拉去尖沙咀都係尖東止步,然後就開705M負責呢一段,但九巴就話,因為唔係招標線+有唔小路線同705M重疊,加埋嗰期運輸署啱啱重組完彌敦道d巴士線,俾區議會+立法會議員都覺得批705M行彌敦道有d奇怪,結果開唔成。

之後運輸署就將705M放咗入去西九龍新區招標線入去,並且改名做705,結果都係俾咗新巴,換句話說,九巴點極力反對,新巴都可以開705,因為已經按九巴要求招標,都係俾咗新巴
btw:睇返05-06年油尖旺區RPP,曾經係建議開705,但又無下文

講返正題,我個人極度期望新巴要儘快開703 同 705
但你話呢兩條線有冇肉食? 坦白講肯定冇
但因為屎水宜家係想進軍九龍 同新界,所以起碼宜家就要擴展九龍嘅網絡,邊個主幹道冇屎水獨營線就要儘快插旗,如果屎水真係有幸投到九龍新界線,起碼搞BBI都有車可以轉,九巴d招標線其實都係咁樣挽就

leslie 發表於 2021-6-1 00:48 | 顯示全部樓層
M722 發表於 2021-5-31 15:08
同意,8P同12合併(海逸~海麗村)

全程$5.2

其實開12P 時已經話過佢, 上紅火把鬼...

12如果真係同8P合併, 最大問題是: 廣東道南行無定向塞車影響班次, 而南行入尖碼要兜大圈...
L. Chan - 我們堅持才有希望!
Snoopy@FB8617 發表於 2021-6-1 11:02 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2021-5-31 15:37

唔通行去尖東搭鐵返黃埔?

而家8A咁既客量就係話你知
大部分人揀其他搭法都唔揀8A
漆咸道南既客甚至紅磡入面既客又會唔會俾8P吸返?

即係我都覺得8A快D升天算數
只不過我唔同意無左8A會幫到8P
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
天空之神 發表於 2021-6-1 11:12 來自手機 | 顯示全部樓層
VA73@2A 發表於 2021-5-31 17:17

0生喺#38 講嗰次係2000年,當時新巴796X原先係去九龍站,但新巴覺得無客就縮去紅 ...

彌敦道已有 796P 服務
如果投到705 真係有quota 都應該食哂落肚
尖沙咀仲要有215X 281A 296D 77M 等做緊同一區間
開尖沙咀版既82B 有咩好處
AtrHenu 發表於 2021-6-1 11:24 | 顯示全部樓層
VA73@2A 發表於 2021-5-31 17:17

0生喺#38 講嗰次係2000年,當時新巴796X原先係去九龍站,但新巴覺得無客就縮去紅 ...

話時話當年新巴703,705走線如何?

btw,當年新巴走數唔開該2線應該當時西九一帶人口未足而且橙線又未達到紅紫線般客量長期爆到滿座,但到現時人口足夠下就偏偏運吉話同鐵路平衡為由  而且又未用盡下就寧願叫人俾$6保鐵解決兼成機走數唔開.
VA73@2A 發表於 2021-6-1 12:27 | 顯示全部樓層

AtrHenu 發表於 2021-6-1 11:24
話時話當年新巴703,705走線如何?

btw,當年新巴走數唔開該2線應該當時西九一帶人口未足而且橙線又未達到 ...

703就真係死嗰時啟德未發展,705真係唔知死乜,可能死九龍站附近仲未發展得一定規模

至於走線上,睇返巴典
703:西九龍<->九龍城走線跟796C+啟德
705:九龍站<->尖沙咀跟280X,尖東<->紅碼跟268B/269B 2014年之前嘅走線
VA73@2A 發表於 2021-6-1 13:20 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-6-1 11:12
彌敦道已有 796P 服務
如果投到705 真係有quota 都應該食哂落肚
尖沙咀仲要有215X 281A 296D 77M 等做緊同 ...

因為屎水講明宜家係想進軍九龍 同新界,所以佢宜家就要開始擴展九龍嘅網絡,邊個主幹道冇屎水獨營線就要儘快插旗,如果將來屎水真係有幸投到九龍<->新界線,起碼搞BBI都有車可以轉
九巴d招標線其實都係咁樣挽,你睇290系、安達臣、W2,W3、33就知,人吔真係成堆BBI轉乘優惠,好難唔俾佢做

再睇宜家啟德,宜家都係靠A車、E車先勉強做到九龍區內轉乘

所以屎水想進軍九龍同新界,最起碼做好九龍嘅網絡先,開703、705就係最快嘅方法

初期705客量好大機會同W1,976一樣,但長遠而言九龍站附近發展+轉乘客駁腳,都可以做得住

M722 發表於 2021-6-1 13:54 來自手機 | 顯示全部樓層
leslie 發表於 2021-6-1 00:48
其實開12P 時已經話過佢, 上紅火把鬼...

12如果真係同8P合併, 最大問題是: 廣東道南行無定向塞車影響班 ...

往海逸方向,跟271停1881站(不入尖碼)
xdxd 發表於 2021-6-1 14:04 來自手機 | 顯示全部樓層

M722 發表於 2021-6-1 13:54
往海逸方向,跟271停1881站(不入尖碼)

8P嘅最主要作用就係比海逸黃埔去尖碼,完全睇唔到任何時候可以唔入尖碼嘅理由。
唔好話咩靠8A,真係靠8A咁慢慢兜嘅話只會倒客,加上12+8P唔見得對紅磡有咩好處,都係會比人鬧㗎啦。

老實講,作為黃埔居民,我認為8A真係快快趣趣取消,留條有用嘅8P開15分班好過…