hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有深水埗區議員建議6D延長至裕民坊或6P做全日 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 有深水埗區議員建議6D延長至裕民坊或6P做全日

M722 發表於 2021-6-5 17:30 | 顯示全部樓層

攪咁多野,倒不如用番現有轉乘組合,6D<>11B/11D,兩程合共$6.2轉乘地點:富豪東方酒店。

好處,唔需要入彩虹道停燈位
EX-TL 發表於 2021-6-5 18:38 | 顯示全部樓層
M722 發表於 2021-6-5 17:30
攪咁多野,倒不如用番現有轉乘組合,6D11B/11D,兩程合共$6.2轉乘地點:富豪東方酒店。

好處,唔需要入彩虹 ...

下繁逃離觀塘, 塞彩虹交匯處+行彩虹道+慢流太子道橋面去喇沙利道, 原來可以快過行太子道東, 難怪以6P現有走線+停站, 西九人會buy, 我未搭過6P之前都幾憎行彩虹道, 有腦都知係慢到乜, 搭過幾次之後, 明晒!

所以, 全日左6P我係贊成, 但要維持現行車費 走線及停站, 先可能持續做落去, 最好可以縮番落未開線前擺觀塘, 唔去藍田及油塘.

當年翠屏邨拒絕, 其實停少兩個站, 擺觀塘站就夠, 又唔係冇位, 當年W2未開, 或者同234C 234D同站就得.

如果6P轉全日, 擺觀塘站16M站位, 16M擺去同15A同站又得, 6P擺喺234C 234D站位都得, 唔應該見裕民坊新站開張就隊條線上去, 諗埋條線點服務番現有乘客需要, 就好似89X幾年前延去翠屏道, 入邨前停觀塘站做工業中心返工客, 冇跟一般停觀塘游泳池嘅做法.

6P全日, 總站擺觀塘站(未來公務員學院), 觀塘方向停完觀塘市中心後經迴旋處入觀塘站, 蘇屋方向由總站開出後轉入偉發道及茶果嶺道, 停成業街公園, 之後跟原走線落隧道去創紀之城, 再返回原線.

方便到月華街 翠屏邨 麗港城居民搭車, 同時做番晒觀塘法院 商貿區現有西九客.

如果擺去裕民坊總站, 法院 敬業街嗰邊嘅上班人士行遠咗好多, 仲未計要塞康寧道去裕民坊總站浪費咗嘅時間, 對西九客唔一定吸引咗.

繼而行車里數除開全程車費, 每公里收費立即提高, 用車亦可減少, 牛頭角 觀塘-藍田 油塘一段有大量現成巴士路線, 無需要多一條6P去幫補.

至於6D延長至觀塘, 真係一班都嫌多, 不提也罷!
 樓主| ricky 發表於 2021-6-5 20:57 | 顯示全部樓層
61233 發表於 2021-6-1 10:46
預期6D去KT,不如全日6P好過,整條山下版的214好過,學上面咁,唔行碧雲道,行鯉魚門道,之後起迴旋處上啟 ...

我都咁諗,6P全日非繁行25至30分鐘,可以益埋藍田同油塘

前荃葵青區居民
Ekin 發表於 2021-6-5 22:32 | 顯示全部樓層

M722 發表於 2021-6-5 17:30
攪咁多野,倒不如用番現有轉乘組合,6D11B/11D,兩程合共$6.2轉乘地點:富豪東方酒店。

好處,唔需要入彩虹 ...

加6D/2A免費轉乘17就搞掂
S3BL100 發表於 2021-6-6 00:07 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2021-6-5 18:38
下繁逃離觀塘, 塞彩虹交匯處+行彩虹道+慢流太子道橋面去喇沙利道, 原來可以快過行太子道東, 難怪以6P現有 ...

其實都講左好多次,6D 延長去觀塘係唔理想,但 6D 6P 齊齊全日既成本效益會更差,用既資源會更多

除非兩條齊齊做基本 30 分一班

fb.com/scientisthk2usa/
巴士的膠 發表於 2021-6-6 00:45 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-6-6 00:07
其實都講左好多次,6D 延長去觀塘係唔理想,但 6D 6P 齊齊全日既成本效益會更差,用既資源會更多

除非兩 ...

如果一條線,做哂油塘-美孚,收6.8,九龍灣去美孚收5.6,行哂碧雲道、啟田道、彩虹道,應該係最多功能最理想。

1. 6D客唔駛加價,有機會加班
2. 掃除東面15、16轉營15X、16X流水客問題,長遠來說對藍田山都有利
3. 對中間嘅彩虹道同石硤尾,一條多功能巴士線,加上佢哋唔係坐全程,可以處理到好多紅小做唔到,鐵路又唔方便嘅地方。

至於脫班問題,其他流洗線都係咁塞,一條稍密反而較易搞。
dennis28a 發表於 2021-6-6 01:35 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2021-6-6 00:45
如果一條線,做哂油塘-美孚,收6.8,九龍灣去美孚收5.6,行哂碧雲道、啟田道、彩虹道,應該係最多功能最 ...

姐係咁,油塘去到深水埗要幾耐呢?唔好話深水埗,油塘去去九龍城呢?
唔好忘記,油塘搭 214 本身去黃大仙已經唔快。

流水還流水,碧雲道班人流水去新蒲崗、黃大仙,點解有 16 214 行入去唔搭搭新線?

惡意回復是不道德的行為。
巴士的膠 發表於 2021-6-6 08:12 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2021-6-6 01:35
姐係咁,油塘去到深水埗要幾耐呢?唔好話深水埗,油塘去去九龍城呢?
唔好忘記,油塘搭 214 本身去黃大仙 ...

碧雲道落觀塘,到底跟16經將軍澳道快定跟6P經藍田站快,主要都係睇落橋位有幾塞,唔見得6P個行法一定慢好多。

而且個問題係當藍田都好希希望可以15X,16X加強服務,6P處理嘅只係碧雲道-九龍灣同啟田道-九龍城,前者慢咗一個藍田站,後者兜多個新蒲崗,藍田呢邊未必唔接受一個加快一個減慢。
FBI2 發表於 2021-6-6 09:51 來自手機 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2021-6-6 00:45
如果一條線,做哂油塘-美孚,收6.8,九龍灣去美孚收5.6,行哂碧雲道、啟田道、彩虹道,應該係最多功能最 ...

你當214係乜?
FBI2 發表於 2021-6-6 09:51 來自手機 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2021-6-6 08:12
碧雲道落觀塘,到底跟16經將軍澳道快定跟6P經藍田站快,主要都係睇落橋位有幾塞,唔見得6P個行法一定慢好 ...

6P死症係票價太低