hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署正式建議於屯馬線全線通車後取消沙田區三條路線 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 運輸署正式建議於屯馬線全線通車後取消沙田區三條路線

Snoopy@FB8617 發表於 2021-6-3 14:34 | 顯示全部樓層

cz9328 發表於 2021-6-3 13:55
對呀,其實當年建議89X線改往石門/濱景花園嘅建議被拉倒後,89C線飛走濱景花園嘅可能性已經非常渺茫。

...

另一角度睇
而家既89C只係好心地冇落30分鐘一班咁解
77區+大水坑明唔show條89C
倒返轉做火炭客量反而會仲好

現實係搭M線係九龍塘轉車已經式微
拖住兩條殭屍線係到無意義

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
js904 發表於 2021-6-3 14:57 | 顯示全部樓層
CRH5 發表於 2021-6-3 14:19
會唔會搵 85M 做比較貼合原 286M 客源?

不過如果要拉埋泥涌做的話,九巴應該 prefer 做觀塘客多啲既

本身89C兩繁加車再配合全日雙向轉乘82X/84M/85M加退錢嘅方案係替代286M嘅最好方案, 不過個焦點俾人spin咗一定要將89C轉特快, 而家再加一個FF 84X
講真將89C提速,再FF 84X出嚟, 整成咁隨時係88X/89C/FF版84X 三輸
得個快字但兩條流失客 (88X/89C), 一條又唔夠客 (FF版84X)

講真, 而家有ETA, 想搭果條線嘅點都會就到去搭, 例如82K好多唔係區內人以為條線咁疏又兜咁多地方就冇人坐, 其實近年條線係靠ETA養返起唔少固定客
但286M而家都係咁, 未來半年都唔會好得去邊
ccchhhuuunnn 發表於 2021-6-3 15:06 | 顯示全部樓層
js904 發表於 2021-6-3 14:57
本身89C兩繁加車再配合全日雙向轉乘82X/84M/85M加退錢嘅方案係替代286M嘅最好方案, 不過個焦點俾人spin咗 ...

89C係頹頹地,但仲好靠石門工業區返放工嘅客
飛走變特快咪又係整多條286M出嚟運櫈
轉特快唔會多咗客只會跌客
冇計鐵路通車呢啲一定係硬食

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
js904 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

Snoopy@FB8617 發表於 2021-6-3 15:38 | 顯示全部樓層

js904 發表於 2021-6-3 14:57
本身89C兩繁加車再配合全日雙向轉乘82X/84M/85M加退錢嘅方案係替代286M嘅最好方案, 不過個焦點俾人spin咗 ...

點最佳法?

搭286M最重點都係個直出
非繁搭條慢線仲轉車嚟做咩?
Apple to Apple都起碼係85M係亞公角街轉77區既線

其實留意返各線有咩問題
就知點解要改
好簡單
89C要77區+大水坑既客量定石門濱景客量
石門濱景配住唔會有人搭既77區+大水坑定火炭

當然成件事係進取地做生意
咁老九想繼續慢慢hea既阻唔到佢

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
流星☆雨 + 1 + 5 咁老九想繼續慢慢hea既阻唔到佢.

查看全部評分

Snoopy@FB8617 發表於 2021-6-3 15:42 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-6-3 15:06
89C係頹頹地,但仲好靠石門工業區返放工嘅客
飛走變特快咪又係整多條286M出嚟運櫈
轉特快唔會多咗客只會 ...

靠個返放工客都係幾班車既客
仲要係左手交右手可以俾第二條線
轉特快為既係同馬鐵爭返客
亦可以分流返89D既客量

js904 發表於 2021-6-3 15:54 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-6-3 15:38
點最佳法?

搭286M最重點都係個直出

77區嘅人已經用腳去投票, 就係有直車都唔搭, 根本冇得反駁

巴士公司立場, 就係上繁南行拆線(即係而家特車)係冇問題
其餘時間行晒全部地方先夠客 (只係夠營運而唔係望可以賺錢)

如果堅持要全日拆線, 到最後又係俾三十分鐘一班車, 同286M無分別之餘仲將D客倒走埋
倒不如要求加返少少車俾89C

而話用89C <> 82X/84M/85M 雙向轉乘回贈, 係汲取青沙線轉乘問題
呢幾條線都係去到鑽石山同黃大仙, 三條線一齊做去取代286M先會令乘客可以叫幾飛, 唔係淨係靠一條85M咁狹隘
ccchhhuuunnn 發表於 2021-6-3 15:55 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2021-6-3 15:42
靠個返放工客都係幾班車既客
仲要係左手交右手可以俾第二條線
轉特快為既係同馬鐵爭返客

石門都唔只返放工幾班多客啦
有少少似小型版觀塘,全日都有雙向客源住宅通勤同工商業活動

相比89D,站站停嘅鐵路要去到較遠距離,個優勢先會比行特快路段嘅巴士少
77區鐵路站本身已近市區少少,加埋本身人口密度相對低同班次問題
89C就算直出都爭唔贏馬鐵,好似而家咁淨係早繁就得
極其量喺286M取消嗰陣,加埋下繁特班回程飛石門同加長上繁飛石門時段
psypericarp 發表於 2021-6-3 21:03 來自手機 | 顯示全部樓層
要攪東九線要攪晒89/ 89X/ 89B/ 88X / 80X 同89C 既資源分配, 因為89X 本身入第一城,89C 就經濱景同第一城外圍,而88X 又經沙中,變左其實幾條線會比較難執住,相信老九會等通晒車先一次過攪
LN9267 發表於 2021-6-3 21:07 | 顯示全部樓層

https://www.facebook.com/878451848871561/posts/4318516638198381/?d=n

有社交網站專頁透露一些受影響巴士線載客人次。

不過我覺得運輸署及九巴的決心很大,286M、85B危在旦夕。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
psypericarp 發表於 2021-6-3 21:11 來自手機 | 顯示全部樓層

286M 我希望佢換一條同269D 做分拆既線,一條元朗洪水橋,一條天水圍,而家天水圍上269D 真係好耐,通常大欖轉車但係如果大欖走左車可能有機會坐番後車,希望多個選擇