hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署正式建議於屯馬線全線通車後取消沙田區三條路線 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 運輸署正式建議於屯馬線全線通車後取消沙田區三條路線

cz9328 發表於 2021-6-3 22:58 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2021-6-3 14:09
(原意係)駁鐵接駁車玩1個鐘一班係咪搞笑?

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2 ... 1&extra=#pid4489764

如果搞條類似咁嘅X89, 經77區出九龍灣,起初60分鐘一班係試吓水溫啫,

如果泥涌一帶過一兩年後人口仍會上升,到時咪因應人口增長加密至30分鐘一班囉。
其實都係俾77區失去特快往大老山隧道轉車站嘅些少補償啫。
去程非繁忙時段唯有用ETA
回程如果有客/泥涌人口上升,下午做30分鐘一班,都可以做兩水轉車客。

1. 非繁時九龍灣商貿區往大老山轉車站
2. 大老山轉車站往77區(特快)& 泥涌

cz9328 發表於 2021-6-4 10:53 | 顯示全部樓層
happykeroro 發表於 2021-6-3 14:18
如果cut左281M變281
而281只係停大圍火車站出面就perfect
咁用1架車都夠行

下繁都有一定客量搭80M在新田圍落車。
除咗往沙田方向下繁有新田圍客之外,

唔知點解,有少量係會在下繁在火炭/源禾路/沙田市中心搭80M在新田圍落車。呢類客係去新田圍對面嘅寮屋/村屋區,定係因為疫情有少數人怕咗搭人多擠迫車輛,覺得架80M人少啲所以搭佢就感染風險低啲安全啲,就不得而知。
js904 發表於 2021-6-4 11:40 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2021-6-4 10:53
下繁都有一定客量搭80M在新田圍落車。
除咗往沙田方向下繁有新田圍客之外,

好簡單, 梗係有車就上啦, 唔駛諗咁多原因
cz9328 發表於 2021-6-4 11:51 | 顯示全部樓層

js904 發表於 2021-6-4 11:40
好簡單, 梗係有車就上啦, 唔駛諗咁多原因

81K比80M密咁多...不過呢,80M比81K早少少到源禾路堆站,都有可能嘅。
js904 發表於 2021-6-4 11:59 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2021-6-4 11:51
81K比80M密咁多...不過呢,80M比81K早少少到源禾路堆站,都有可能嘅。

唔係個個人會咁執著個價錢牌, 尤其係有政府補貼後

例如平時響第一城見到唔少廣源/帝堡城客見 281A/85A/82X/49X 有是但一部就即上, 都唔會諗邊架幾錢
cz9328 發表於 2021-6-4 12:37 | 顯示全部樓層
js904 發表於 2021-6-4 11:59
唔係個個人會咁執著個價錢牌, 尤其係有政府補貼後

例如平時響第一城見到唔少廣源/帝堡城客見 281A/85A/8 ...

其實唔係諗價錢,而係唔理實際開車時間的情況下,81K下午最繁忙時段每小時開6班,80M下午南行每小時開2班,在源禾路站頭遇上81K車先來的或然率比較大。

當然,80M穗禾開18:00, 81K穗禾開18:02-18:05; 80M  穗禾開18:30, 81K穗禾開18:32-18:34...

咁有少量情況係火炭/沙田去新田圍一帶,唔睇價錢牌,見80M先來就上的機會還是間中會存在的,我係諗緊呢啲。

Snoopy@FB8617 發表於 2021-6-4 12:39 | 顯示全部樓層

js904 發表於 2021-6-3 15:54
77區嘅人已經用腳去投票, 就係有直車都唔搭, 根本冇得反駁

巴士公司立場, 就係上繁南行拆線(即係而家特車 ...

問題咪就係架直出車剩係出到鑽石山=把鬼
如果要出觀塘反正都係要轉車咁點解唔全程鐵?
直車出觀塘個架就兜路咁咪行出大路搭89D
甚至都係搭鐵就算

有直車唔等於一定要搭
望下另一邊80係四美大圍就係樣版
用腳投票係因為D線做得唔好
而唔係特別偏好鐘意搭鐵

1條89C轉3條線
同1條85M轉4條線有咩大分別?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2021-6-4 12:47 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-6-3 15:55
石門都唔只返放工幾班多客啦
有少少似小型版觀塘,全日都有雙向客源住宅通勤同工商業活動

我都知石門有雙向客...
咁你話返放工客既高峰的確係主力個幾班車bo...

再近市區DD既80X都仲爭到既時候
77區+大水坑係唔係完全無得打我又覺得未必
條半天吊既286M都仲做到一日2000個客既時候
個環境未必係想像中咁差

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
cz9328 發表於 2021-6-4 13:12 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-6-3 14:34
另一角度睇
而家既89C只係好心地冇落30分鐘一班咁解
77區+大水坑明唔show條89C

篇回文底部嘅 "九龍塘M線" 轉車式微...
其實沙田頭六區嘅原居民,例如出旺角,仍有機會選擇搭80M轉MTR吧。

該處是低密度區域,人氣絕對唔會旺場,遇著運輸署/巴士公司 "數人頭思維" 係處於劣勢......但因為屬minority 就連最卑微(已經唔強求一程直達,並相對於馬鞍山有大量巴士線無須轉車一程到達九龍各個旺區都依然有某些人嫌亞公角街嗰兩三分鐘慢而言)的巴士轉鐵路模式也要趕盡殺絕,這合理嗎。

已經未講,沙田市中心返回沙田頭六區一帶,80M係最少步行的方式(89收緊$7.2呢)......呢樣或者可以靠89線增設八達通雙向分段收費(瀝源-獅隧公路近新田圍)解決,但沙田頭六區前往九龍就近港鐵站...九巴會唔會願意提供89線由沙田頭六區 (即係獅隧公路近新田圍) 往返黃大仙鐵路站收$6.0嘅賣大包雙向分段收費先...

至於營運效率與小眾需求如何平衡? 延長80M線經九龍塘近沙福道(設雙向分段收費)然後前往其它地區,來協助其它沙田區嘅九龍/港島路線改組是筆者一向提倡的。

但向80M嘅三枚車輛打主意,來成就所謂89D飛走亞公角街慳兩三分鐘嘅貪婪提速,而去取消沙田頭六區的卑微 "巴士轉地鐵" 去旺角(嘅非巴迷式)出行機會...難聽啲講句:馬鞍山一帶某些人的貪婪提速諗到打外區80M車輛主意的貪婪想法是要不得的。

paul2357paul 發表於 2021-6-4 13:33 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2021-6-3 04:12
當火炭有第條觀塘道老隧線
88X除咗可以全日飛觀繞外,係咪應該改去大圍跟88咁行
對藍田山/油塘黎講正路去 ...

火炭工業區幾時都係旺過更細既大圍工業區