hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 286M要點樣改好
開啟左側

[其他] 286M要點樣改好

paul2357paul 發表於 2021-6-10 21:57 | 顯示全部樓層

89與80M世紀遺物請二選一
Kingston_Kwan 發表於 2021-6-12 10:40 | 顯示全部樓層

「穗禾-沙市」 落山客量少, 但上山客量多, 有時沙市+源禾路都上幾十個 (就算以前未同81K分段同價果陣都係)
既然家陣280X非繁20丶80M非繁30, 不如比佢地夾15分鐘聯合班次比人落山算啦 (尢其係帝都客), 再配合埋81k改時間表, 全日單位數落沙市應該無問題
X你老母麥淑X
Snoopy@FB8617 發表於 2021-6-15 12:09 | 顯示全部樓層
Kingston_Kwan 發表於 2021-6-12 10:40
「穗禾-沙市」 落山客量少, 但上山客量多, 有時沙市+源禾路都上幾十個 (就算以前未同81K分段同價果陣都係 ...

落山既價錢已經好大問題啦...
80M落山都未必執到客更何況280X?
再講後80M面段路又半載空既咁有咩意義?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
天空之神 發表於 2021-6-15 13:20 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2021-6-15 12:09
落山既價錢已經好大問題啦...
80M落山都未必執到客更何況280X?
再講後80M面段路又半載空既咁有咩意義?

其實如果將80M 唔去九龍塘,改為去長沙灣循環線
輔助 280X 青沙轉乘直達市中心

反而可以化解 86 /86C 部分問題

當然,擺明要加價
.
Snoopy@FB8617 發表於 2021-6-15 13:35 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-6-15 13:20
其實如果將80M 唔去九龍塘,改為去長沙灣循環線
輔助 280X 青沙轉乘直達市中心

加價少問題
反正條80M點郁最後既新線/其他線都係唔同價

但青沙<>沙中輔助條疏既280X
咁不如直接加280X班
再講究竟河西多一條落長沙灣既青沙線係唔係幫到86做重組?

cz9328 發表於 2021-6-15 16:16 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-6-15 13:35
加價少問題

其實沙田區議會已就86線動議:
建議原86線改經富豪花園/乙明,
然後增設火炭/源禾路/沙田市中心往返深水埗長沙灣嘅路線。

咁經富豪花園/乙明嗰條改行青沙公路,
然後建議緊嘅火炭至長沙灣路線,如果經獅隧,而80M貢獻3輛車入個pool度,都冇話唔得嘅...

但如果咁搞,條獅隧線可能註定要經(駿洋邨及)歌和老街,而80M線亦要保留每日兩班車:凌晨12:40am 及 01:00am 從九龍塘鐵路站開出嘅班次,做東鐵線尾班之後停止服務時段嘅地鐵接駁......
原本講緊286M, 跟住有人妄想打劫80M三枚車輛益馬鞍山無辦法唔撥亂反正,之後講到離晒題tim, 請見諒。
天空之神 發表於 2021-6-15 17:23 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2021-6-15 13:35
加價少問題

搶左果幾架車先啦
反正 86/86C/286 重組都要加 4 車

最重要係火炭成日都想要返工落九龍西直車會有用過九龍塘車
至於280x ,點加班都係唔夠客
.
hadboy5 發表於 2021-6-15 17:54 來自手機 | 顯示全部樓層
其實我都唔明,77區的客究竟去曬邊,去曬鐵路定289K
Snoopy@FB8617 發表於 2021-6-16 13:30 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-6-15 17:23
搶左果幾架車先啦
反正 86/86C/286 重組都要加 4 車

本身火炭<>九龍西班客推晒落去280X轉286系就已經搞得掂要揀既九東好過九西

280X係客量唔突出
本身原意做埋青沙班轉車客就好睇好多
佢肯做密少少既我做客都會諗用佢係青沙轉車
JX9097 發表於 2021-6-16 22:17 | 顯示全部樓層

hadboy5 發表於 2021-6-15 17:54
其實我都唔明,77區的客究竟去曬邊,去曬鐵路定289K

似直接鐵多過鐵路
(其實坐289K都係轉鐵)
因為本身289K又唔係真係咁好客
而且既然都係轉鐵,何不直接喺恆安/ 大水坑上車?
(聽濤雅苑有自家屋苑接駁出鑽石山)