hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 286M要點樣改好
開啟左側

[其他] 286M要點樣改好

Snoopy@FB8617 發表於 2021-6-2 14:23 | 顯示全部樓層

kwn1029 發表於 2021-6-2 13:40
我認同取消 286M 的話拉埋 84M 做海皮既客, 其實我覺得 84M 只係做埋海皮就已經可以, 唔駛再改太多,
只係 ...

84M行埋海皮有咩用先?
兜埋落第一城你條84M未入隧道
搭鐵都差唔多出到去

我就係想問一個問題
合理既代替品去邊先?

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
js904 發表於 2021-6-2 14:30 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-6-2 14:23
84M行埋海皮有咩用先?
兜埋落第一城你條84M未入隧道
搭鐵都差唔多出到去

其實以89C非繁客量都唔足以全日拆線, 唯有可以要求嘅就係將而家上繁拆線模式加埋落下繁, 最少程度令吞咗286M啲車都有返少少嘔出嚟

然後要求將加個82X/84M/85M大隧南行轉乘回贈去俾響石門之前上89C嘅客, 順便等各方有數據知道究竟有幾多人係用呢個模式搭車, 再去執班次
LN9267 發表於 2021-6-2 15:08 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2021-6-2 12:24
單計馬鞍山都只係諗住點將市中心線直接搬去77區就算,就知佢地根本冇招架!
...

另一方面,青衣及廣源那邊議員叫居民齊齊數車,監察九巴。

不過數車這個事情,運輸署一直也有做,數據不會比議員及居民少。

畢竟考得入去政府也是知識分子,他們怎會不知道議員怎樣想呢?
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
HR1377 發表於 2021-6-2 15:47 | 顯示全部樓層

LN9267 發表於 2021-6-2 10:14
去醫院覆診這一招很多時候也有效,回想當年cut 43X,華貴說沒車去QM,也開43A出來。
然後212說要去QE,也 ...

當年43A最後取消收場
Snoopy@FB8617 發表於 2021-6-2 15:48 | 顯示全部樓層
LN9267 發表於 2021-6-2 15:08
另一方面,青衣及廣源那邊議員叫居民齊齊數車,監察九巴。

不過數車這個事情,運輸署一直也有做,數據不 ...

運吉既所謂數車
都的確幾match佢地既知識水平既
Snoopy@FB8617 發表於 2021-6-2 15:50 | 顯示全部樓層
js904 發表於 2021-6-2 14:30
其實以89C非繁客量都唔足以全日拆線, 唯有可以要求嘅就係將而家上繁拆線模式加埋落下繁, 最少程度令吞咗 ...

依而家情況唔夠客量好正常
當77區係所有出東九老隧既客量都歸落89C
石門搭埋火炭做
咁做客量應該尚可

tszhinchan3 發表於 2021-6-2 17:30 | 顯示全部樓層

睇返當年286M開辦背景,係因為97年頌安入伙,恆耀總站堆線全部改經。加上當時要搭火車最近都要去到大學站,而地鐵最方便就係搭85M出黃大仙站。為左方便頌安人唔洗行去曾璧山搭車。九巴就開左287K同286M經頌安去大學站同鑽石山站。
因為當時77區未發展,所以兩條線都係直行西沙路。之後77區發展,286M立即改經,而287K因為路段問題冇改路,九巴就開289K服務77區。
其實當年286M真係好多人坐,因為當時荷里活初落成,好多人都會去shopping,上下繁又可以去鑽石山站轉地鐵去觀塘。反而287K得上下繁有客,都可能同當時87K多熱狗只收$3.0而287K全冷收$3.8有關。
之後馬鐵通車,馬鞍山可以原區坐鐵去大圍轉火車,大學站變左只係方便去大埔北區,所以一通車就cut左287K而用87K入頌安做補償。而因為馬鐵去鑽石山要去九龍塘轉地鐵又兜大圈,時間完全輸比286M,所以仍然有保留價值。
到而家馬鐵通埋去九東,出鑽石山同286M又差唔多,取消誘因自然大大增加。
其實286M取消係反映左77區交通問題咁多年都解決唔到,客量偏低令九巴唔肯對路線做太大改動,結果造成就係D人一係坐鐵,一係自己揸車。
js904 發表於 2021-6-2 17:35 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-6-2 15:50
依而家情況唔夠客量好正常
當77區係所有出東九老隧既客量都歸落89C
石門搭埋火炭做

其實真係唔好奢望77區冇咗286M會多咗好多客落89C
如果夠客就唔會又疏又少人,不如要求加密少少再加回扣去拉高89C條數,但非繁唔行原有路線同自殺冇分別

石門搭火炭⋯⋯得呢兩個位做兩繁特快都仲可能得,全日唔駛諗,而且又會搶88X火炭生意
Snoopy@FB8617 發表於 2021-6-2 18:33 | 顯示全部樓層
js904 發表於 2021-6-2 17:35
其實真係唔好奢望77區冇咗286M會多咗好多客落89C
如果夠客就唔會又疏又少人,不如要求加密少少再加回扣去 ...

當然大家都知道而家286M客量唔得
我唔會expect有好多客由286M過檔落89C
只為求左搭右搭D客源去餵返好條線
89C同286M點解會輸都講過好多次
不贅

88X對做火炭<>東九就麻麻地理想
問題反而唔係出在時段
而係其實經沙中先上老隧係幾慢下
火炭居住人口越嚟越多
其實係有潛力做得更好
99MAN 發表於 2021-6-2 19:05 | 顯示全部樓層

cut咗佢,過車比89C同89D改快最實際(分別飛走石門同富安)