hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 關於來往南區與觀塘區既巴士線設計
開啟左側

[問題] 關於來往南區與觀塘區既巴士線設計

樓主| paul2357paul 發表於 2021-6-2 22:17 | 顯示全部樓層

charlesli0104 發表於 2021-6-2 21:32
1. 如果671經埋南區其餘部分(華富、香港仔),仲有冇人搭呢?
2. 107係南區,101係西區,港島區服務範圍唔 ...

1. 見識過170未
2. 大家都應該係港島區本位居多,點解反而唔係倒轉待遇101入唔到觀塘市而107就要攞正牌入到觀塘市,導致有西區帝過南區既感覺
 樓主| paul2357paul 發表於 2021-6-2 22:33 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2021-6-2 22:10
不過呢個我想話:

與其671兜銅鑼灣北角都係無客,反而可以試下兜薄扶林(唔知之前邊個post內容講過下), ...

但671又錯有錯著,分擔到半條619,但又神奇在冇俾人拉上彩雲邨補鑊爭多少少觀塘區居民方既主導權,因為606既爛帳
但到頭來來往觀塘市都拆唔到特別線,
那怕是637置富開車行香隧或者173華富開車經薄扶林道既告士打道快線之類
poondriver 發表於 2021-6-2 22:44 | 顯示全部樓層
HN745 發表於 2021-6-2 21:45
佢不嬲都係咁

冇邏輯廢UP

樓主鐘意廢up
但次次開完都有一大埋人同佢廢up 十幾版
比著係我都開多幾個 反正冇成本 仲可以貼下utube 片引人click 下
charlesli0104 發表於 2021-6-2 22:52 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2021-6-2 22:17
1. 見識過170未
2. 大家都應該係港島區本位居多,點解反而唔係倒轉待遇101入唔到觀塘市而107就要攞正牌入 ...

政府政策可能影響
https://hkbus.fandom.com/wiki/%E ... #.E6.AD.B7.E5.8F.B2
政府在1986年實行公共交通協調政策的同時,亦推出了「整體過海隧道運輸服務政策」,限制專營巴士公司開辦全新過海路線。九巴與中巴提交當局之86-88年巴士路線發展計劃中,110、119、171(即現有182)及186(即現有118)線,與既有渡輪或鐵路服務重疊,不獲運輸署支持開辦

而且101開嘅時候係第一批過海線,自然就緊係連結中心地帶為主,觀市無論幾時都係東九龍嘅核心,擺總站係度係理所當然
而107開嘅時候港九大部分主要商住區都已經有過海線服務(甚至已經係地鐵沿線),開黎主要都係補翻冇過海線服務嘅位為主(e.g. 華貴、黃竹坑、啟業),重要性自然冇其他咁高

所以唔存在所謂懶型唔入觀市,係政策同埋歷史因素使然

JX9097 發表於 2021-6-2 23:01 | 顯示全部樓層
香官都做到死死下...
cky 發表於 2021-6-3 00:15 來自手機 | 顯示全部樓層
將三條不同功能的路線撈埋一齊嚟東拉西扯一番去 make sound byte, 內容組織又一舊舊,不如花時間改進一下語文表達能力先啦。
 樓主| paul2357paul 發表於 2021-6-3 00:23 | 顯示全部樓層

cky 發表於 2021-6-3 00:15
將三條不同功能的路線撈埋一齊嚟東拉西扯一番去 make sound byte, 內容組織又一舊舊,不如花時間改進一下語 ...

諗唔明點解107唔去埋華富或者置富,
去九龍灣仲要去得衰過人,連淘大花園調頭出入都唔得(起碼沿著牛頭角道行去觀塘市中心條氣都順D)。
107P果D另計,因為真係做紅隧口轉車客為主,當益埋黃埔花園。
天空之神 發表於 2021-6-3 00:28 來自手機 | 顯示全部樓層
每個字都知加埋一齊到底我睇左咩
 樓主| paul2357paul 發表於 2021-6-3 01:09 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2021-6-2 22:03
你嘅意思係咪:應該拉107入觀塘或者上秀茂坪?

觀塘山上開過海線要等到119面世先至開始盛行。
跟住有埋601,而119爆旺亦跟住改成619與115。
671呢條九龍段大逆走怪物要等到1997年先至獲批上市,
總站有心揀荷李活廣場應該係企硬唔俾彩雲邨居民拉上去。
去到2001年仲加多D BBI塞住彩雲邨居民把口。
 樓主| paul2357paul 發表於 2021-6-3 01:33 | 顯示全部樓層

charlesli0104 發表於 2021-6-2 22:52
政府政策可能影響
https://hkbus.fandom.com/wiki/%E ... #.E6.AD.B7.E5.8F.B2

170亦係另一個奇葩。
華富邨居民想拉103入去,貪佢叫做去到旺角,
但俾巴士公司偷換概念換成沙田線170,
來往旺角要等到開970先至做到。
https://hkbus.fandom.com/wiki/%E ... 5%B7%B4170%E7%B7%9A