hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) (Boom) 聯合航空訂購 15 架超音速客機
開啟左側

(Boom) 聯合航空訂購 15 架超音速客機

S3BL100 發表於 2021-6-4 08:57 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

https://hub.united.com/2021-06-0 ... nic-2653216403.html

圖片來源:新聞稿

UA 是近年美國三大航空公司之中,最多出人意表舉動者。但今次買 BOOM Overture 超音速客機,真係完全估佢唔到

暫計劃 2029 年投入載客服務。如果研發成功,按飛行速度 Mach 1.7 計算,日後三藩巿飛東京只需六小時。

新聞稿並宣稱 BOOM Overture 整體碳排放為零,會採用可持續燃料。

不過⋯都係等研發成功左先算

fb.com/scientisthk2usa/
DIH 發表於 2021-6-6 10:53 | 顯示全部樓層

近日我都在yt見到相關短片好多次,大部分留言都唔睇好。

我有諗過一個問題,由和諧機到而家研發中的超音速飛機,都係機身好窄,客貨都唔運得多,在本身技術維修成本較高及食油之下令人均機票價格貴得離譜,如果反其道而行,造一架廣體機出來又如何?

當年與和諧機同期的747,成功之道在於同時提供容量+航距+wow factor,比起同期飛機大好多(根本係第一款廣體機,穩佔最大客機寶座達38年),令人均經營成本大降,航空公司有時揀747只係要上述因素的其中一兩種而非全部。超音速又可唔可以行呢條路呢?

假設新型超音速客機size較大,可以裝到更多客貨亦可以裝更多燃油,機尾擺一堆大約係普通經濟艙1.5-2倍價錢的超音速經濟艙令普羅大眾都可以受惠,機肚裝速遞郵件及生鮮貨物,油多可以飛得遠做更多跨洋航程,會唔會博得過?

以香港為中心,如果隻機可以不停站直飛東京、胡志明市、新加坡;北美西岸、澳洲東岸、紐西蘭;甚至取道北極落美國東岸,都未必冇得做。坡柴更可以沿海路飛東南非、歐洲,去歐洲至多為縮減航程在跨過少量陸地時減速。

假如全世界仍然用緊大量777/787/A350,呢條數未必計得到;但只要有足夠航空公司肯揼本去博,在economy of scale之下或者有一線生機。
mingfai31 發表於 2021-6-6 18:05 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2021-6-6 10:53

我有諗過一個問題,由和諧機到而家研發中的超 ...

即係咁..其實根本唔難明白超音速機要做到咁細
或者咁講..可能做到咁大已經係現時技術既極限

假設真係有你所講既廣體超音速機
一黎風阻大唔會做得番1.7馬赫變相整慢航程時間
如果要彌補番加大馬力即係更食油
根本就冇左超音速機既特色

而我想問下部機係飛到LAX-SYD(根據官網講法只需8.5小時)
你仲想點樣跨洋
而且載油量太多只係徒增飛機重量..又係浪費燃油既玩法

如果唔賣超音速既特色我諗死得仲快
應該會有好多人想感受超音速機但係CONCORDE俾DC10累死左而未搭過

PS.我比較想知CHING有D咩貨係需要比原本快多50%黎運而用現時貨機黎運會死既?
板貨收貴多你幾萬蚊但早幾粒鐘到步俾你會唔會俾先?

樓主| S3BL100 發表於 2021-6-6 22:28 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2021-6-6 10:53

我有諗過一個問題,由和諧機到而家研發中的超 ...

其實我會覺得,與其擔心呢D問題,不如擔心下以下幾樣野:

1. Boom 會唔會有足夠資金持續進行研發?就算係研發新款傳統噴射客機,所講既錢亦唔會只係幾億美金,而係至少幾十個幾億,財雄勢大既現有玩家都曾經因此搞到損手爛腳,Bombardier 甚至要變相賣走全盤民航生意

2. 能否於 2029 年前研發成功、通過測試並投入服務?

3. 能否滿足 noise regulations?

4. 因為時差問題,超音速客機於部份 city pairs 未必行得通。就算行得通的,有幾多乘客願意畀 price premium 去坐,定係寧願買張傳統噴射機既商務艙位?就算技術做到廣體超音速客機,每座位成本亦幾乎肯定高過傳統客機,一樣會有成本同收費問題

DIH 發表於 2021-6-7 14:02 | 顯示全部樓層
mingfai31 發表於 2021-6-6 18:05
即係咁..其實根本唔難明白超音速機要做到咁細
或者咁講..可能做到咁大已經係現時技術既極限

其實我係諗緊一個遙遠的distant future,當現代廣體客機老化之後,假如能源/物料方面再有進步,會唔會有朝一日可以夾大家上超音速條路......

我物理唔叻,亦唔係好識經濟,所以都知只係齋talk~~
DIH 發表於 2021-6-7 14:04 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-6-6 22:28
其實我會覺得,與其擔心呢D問題,不如擔心下以下幾樣野:

1. Boom 會唔會有足夠資金持續進行研發?就算 ...

我覺得奇怪嘅係點解有幾間大航空公司(至少記得有JAL)都出聲話想玩超音速,博咩呢?
英雄 發表於 2021-6-7 14:05 來自手機 | 顯示全部樓層

樓主| S3BL100 發表於 2021-6-7 22:06 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2021-6-7 14:04
我覺得奇怪嘅係點解有幾間大航空公司(至少記得有JAL)都出聲話想玩超音速,博咩呢?
...

咁總有航空公司有願景,徹底改變人類飛行模式

而且可收宣傳之效,今次 UA PR 已經贏左漂亮一仗