hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2021-22 RPP 九巴62X、259D修訂方案
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2021-22 RPP 九巴62X、259D修訂方案

ccchhhuuunnn 發表於 2021-6-4 21:40 來自手機 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2021-6-4 21:37
960 其實有一半大興客都無視佢,始終 D 站同大興都有返 D 距離
同埋 960 返大興慢過 66M 66X 258D

荃灣價令到九巴唔多想救
去荃西咪又繼續荃灣價
疫情班次到最尾都仲有60M同66M,好似只係今個星期先剔走

Btw, 講通勤 960大興私樓三寶 仲多過人口老化嘅大興邨
樂仔〞 發表於 2021-6-4 21:42 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-6-4 21:40
Btw, 講通勤 960大興私樓三寶 仲多過人口老化嘅大興邨

咁呢三寶本來係 960 上面就唔會落車
基本上要轉嘅都係葵涌 + 油尖旺 + 鰂魚涌客
(亂搭車落屯轉轉車唔好計先,雖然我知 66X 班次好爛同埋東九客本來就亂搭一通)
Anonymous 發表於 2021-6-4 21:42 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-6-4 21:07
60M下繁往屯門站飛轉車站。
入安友的客有N飛唔駛補錢轉車,荃灣站搭60M轉車的需要基本上可以完全由59M 66 ...

叫取消60M,仲衰過叫取消曬所有線死淨60M
ccchhhuuunnn 發表於 2021-6-4 21:44 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2021-6-4 21:42
咁呢三寶本來係 960 上面就唔會落車
基本上要轉嘅都係葵涌 + 油尖旺 + 鰂魚涌客
(亂搭車落屯轉轉車唔好計 ...

題外話啦
齋計66X+258D去大興都唔算太差
大把地區咪一樣兩條綫
樂仔〞 發表於 2021-6-4 21:46 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-6-4 21:44
題外話啦
齋計66X+258D去大興都唔算太差
大把地區咪一樣兩條綫

但呢兩條線最低消費都 15 分鐘一班
其他區最疏咪 15 平手,係 63X 68A 部份時間衰多兩錢啫
咁樣唔叫玩大興班客唔通叫乜
計線無用架喎,班次先係一切
如果數用車數,258D + 66X 先 40 部,隔離區求其拎條 59X 都 34 部啦,我都未計 59M
更何況而家九巴搵緊線落荃灣西,即管睇下邊條中獎,嗰條線又可以唔洗離開轉車站嚕
10897106606 發表於 2021-6-4 21:53 來自手機 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-6-4 21:57 來自手機 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2021-6-4 21:46
但呢兩條線最低消費都 15 分鐘一班
其他區最疏咪 15 平手,係 63X 68A 部份時間衰多兩錢啫
咁樣唔叫玩 ...

過完下繁入夜,除咗58/59/60範圍,其餘嘅52/66/67唔係12就係15嫁啦
57M仲要包咗山景,960又包埋大興三寶,260X又包埋大興北,剩返大興邨呢個老化餅碎
15+15係差少少但又真係仲載得曬有餘
當然,所謂飛轉車站66P又唔未必要去到尾班車咁盡,要諗都係諗點樣同57M一齊善用資源而唔係累到累先
天空之神 發表於 2021-6-4 21:57 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2021-6-4 21:42
叫取消60M,仲衰過叫取消曬所有線死淨60M

其實263 回水轉乘係可以用盡屯轉以北既乘載空間
咁將60M 踢出轉車站不是夢

反正呢度得智智會搭但已經逃離香港
.
10598C 發表於 2021-6-4 21:58 來自手機 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-6-4 20:00
御半山大大提升景峰地位
停紅橋當做到景峰呢下,九巴而家唔當係

睇下咩情況啦,要sell的話可以貼一堆告示叫人落紅橋搭車嘅

即係好似御半山過海似乎都係sell人地搭960(當然繁忙時間有960S),機場車遲下都係叫人去A36順便upgrade搶錢

當日A33X改路紅橋冇咗站,都係叫人去景峰搭車
天空之神 發表於 2021-6-4 21:58 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2021-6-4 21:57
過完下繁入夜,除咗58/59/60範圍,其餘嘅52/66/67唔係12就係15嫁啦
57M仲要包咗山景,960又包埋大興三寶 ...

66M 來回兜山景總站

57M 變早繁限定係最基本

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
kmb63x + 2 英雄所見略同

查看全部評分

.