hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議九巴3B、3M、21併入11K,並開辦84X和正名3M特別班次 ...
開啟左側

建議九巴3B、3M、21併入11K,並開辦84X和正名3M特別班次為11P

Bruh 發表於 2021-6-8 04:32 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

建議的內容

現時,3B、3M、11K和21線的走線已與其他巴士路線的走線大量重疊,令此等路線的客量低迷,造成資源重疊和浪費。屯馬線全線通車後,預計3B、11K和21線的客量會進一步下跌。另外,慈雲山一直沒有直達新界東的巴士服務,區內居民對增設此服務的訴求熱烈。因此,為善用資源,建議11K東端總站延長至彩雲,並取消3B、3M和21線,以騰出13輛用車,另從中抽調5輛用車,開辦84X線。建議包括:

1. 3B、3M和21併入11K,11K東端總站延長至彩雲,到達竹園後,經雅竹街、黃大仙道、慈雲山南部、富山、彩虹前往彩雲。
2. 11K的班次加密並統一至每15分鐘1班。
3. 3M原有彩雲單向往慈雲山(南)的特別班次正名為11P,服務不變。
4. 11K將繼承來自3M和21的轉乘優惠。同時,3D將增設來自3M的所有轉乘優惠。
5. 開辦84X線,由慈雲山(北)開出,經慈雲山、富山、鑽石山站(只限北行)、大老山隧道、沙瀝公路前往沙田圍和沙田站,每20分鐘1班。
6. 84X線必須待11K延長計劃通過後方可開辦。同時,286M線亦會按計劃取消,不會延長至慈雲山。

建議服務的詳情如下:

路線 11K

終點站
彩雲-紅磡站

服務時間
由彩雲開:
每日
上午5時50分至晚上11時20分

由紅磡站開:
每日
上午6時25分至午夜12時10分

班次
15分鐘

行車路線
由彩雲開:
清水灣道、(按3M走線至蒲崗村道)、蒲崗村道、慈雲山道、毓華街、雲華街、崇華街、雙鳳街、鳳德道、沙田㘭道、黃大仙道、雅竹街、竹園道、(按11K走線至安運道)、安運道
1. 彩雲總站
(按3M停站至蒲崗村道學校村)
7. 蒲崗村道學校村
8. 貫華里
9. 樂滿樓
10. 崇華街
11. 金鳳街休憩處
12. 黃大仙消防局
13. 黃大仙廟
14. 趣園樓
15. 竹園街市
16. 天虹小學
(按11K停站至紅磡站總站)
37. 紅磡站總站

由紅磡站開:
暢運道、(按11K走線至竹園道)、竹園道、雅竹街、黃大仙道、沙田㘭道、鳳德道、蒲崗村道、(按3M走線至清水灣道)、清水灣道
1. 紅磡站總站
(按11K停站至紅磡站總站)
23. 竹園邨總站
24. 趣園樓
25. 美德樓
26. 富祐大廈
27. 蒲蘅里
28. 保良局第一張永慶中學
(按3M停站至彩雲總站)
36. 彩雲總站

全程收費
$5.4(不變)

分段收費
由紅磡站開:$4.6(保良局第一張永慶中學起)$4.1(牛池灣街市起)

車輛數目
14輛雙層巴士

路線 11P(原3M特別班次)

終點站
彩雲往慈雲山(南)

服務時間
不變

行車路線
不變

全程收費
$4.6(不變)

車輛數目
不變

路線 84X

終點站
慈雲山(北)-沙田站

服務時間
由慈雲山(北)開:
每日
上午5時50分至晚上11時10分

由沙田站開:
每日
上午6時10分至晚上11時50分

班次
20分鐘

行車路線
由慈雲山(北)開:
慈雲山道、惠華街、慈雲山(中)巴士總站、惠華街、慈雲山道、蒲崗村道、斧山道、鳳德道、龍蟠街、鑽石山站公共運輸交匯處、龍蟠街、大磡道、大老山隧道、大老山公路、沙瀝公路、沙田圍路、沙田鄉事會路、沙田車站圍
1. 慈雲山(北)總站
2. 愛富閣
3. 慈雲山(中)巴士總站
4. 正康樓
5. 德愛中學
6. 保良局第一張永慶中學
7. 鑽石山火葬場
8. 富山邨
9. 斧山道運動場
10. 志蓮淨苑
11. 鑽石山站巴士總站
12. 大老山隧道
13. 沙田圍新村
14. 田園閣
15. 沙田站巴士總站

由沙田站開:
沙田車站圍、沙田鄉事會路、沙田圍路、沙瀝公路、大老山公路、大老山隧道、斧山道、慈雲山道、惠華街、雲華街、慈雲山道
1. 沙田站巴士總站
2. 田園閣
3. 崗背街休憩花園
4. 大老山隧道
5. 真鐸學校
6. 宏景花園
7. 蒲崗村道學校村
8. 德愛中學
9. 慈民邨
10. 慈安苑
11. 愛富閣
12. 慈雲山(北)總站

全程收費
$8.0

分段收費
由慈雲山(北)開:
$5.8(大老山隧道起)

由沙田站開:
$5.4(真鐸學校起)

車輛數目
5輛雙層巴士

建議的好處

1. 可便利慈雲山乘客直達沙田市中心,和在大老山隧道轉乘往新界東其他地區的巴士路線。
2. 巴士公司可以更靈活調配剩下的資源,例如使用資源延長5X服務時間、增設5X經富山之特別班次等。
3. 彩雲、富山和竹園均繼續有前往土瓜灣下路的巴士服務,整體服務亦因班次加密至15分鐘1班而有所提升。
4. 可增強彩雲、慈雲山與竹圍、橫頭磡之間的連繫。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
JH_LE4612 發表於 2021-6-8 19:28 來自手機 | 顯示全部樓層
84X落鑽鐵似乎點都要加個分段,唔係話比人買壽司咁簡單,而係成個慈北落斧山道都被加價……
 樓主| Bruh 發表於 2021-6-8 21:15 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2021-6-8 12:28
84X落鑽鐵似乎點都要加個分段,唔係話比人買壽司咁簡單,而係成個慈北落斧山道都被加價…… ...

開辦84X嘅主要目的係回應慈雲山居民想有直車去新界東嘅訴求, 而唔係做區內短途客, 同埋北行經鑽石山站只係因為順路, 所以84X冇必要加短途分段收費.
syleung 發表於 2021-6-8 21:26 | 顯示全部樓層

新11K由彩雲到土瓜灣的車程大幅延長,要經富山、慈山、竹園、樂富、九龍城先到土瓜灣,似乎有點趕客...

另外3B鳳德一段的死症未解決到,依然失去了直車往紅磡的服務

呢幾條線不嬲難搞,呢個建議不失為一個新角度~

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
Justshamxx + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

樓主| Bruh 發表於 2021-6-8 21:43 | 顯示全部樓層
syleung 發表於 2021-6-8 14:26
新11K由彩雲到土瓜灣的車程大幅延長,要經富山、慈山、竹園、樂富、九龍城先到土瓜灣,似乎有點趕客...

另 ...

呢個計劃嘅主要目的係減少浪費資源, 同埋令彩雲、富山、竹園一帶嘅人繼續有直車去土瓜灣下路, 攞嚟塞住區議會把口.

搭新11K由彩雲去土瓜灣肯定係慢咗, 但係佢哋仲有好多更快嘅替代方法, 例如落彩虹轉鐵、搭26等.

至於鳳德去程冇咗紅磡直車呢個問題, 原本我係因為蒲崗村道南行冇得轉右去鳳德道, 所以為咗慳時間而改行內街, 但係如果嗰一帶嘅居民都係好不滿, 要求新11K去程加經鳳德, 可以參考以下呢個走線, 兜鑽石山, 不過路線就肯定變得更迂迴:

https://www.google.com.hk/maps/dir/Lok+Moon+House/Wong+Tai+Sin+Fire+Station/@22.3438395,114.1987652,16.54z/data=!4m24!4m23!1m15!1m1!1s0x340406dd0b100d79:0xbb4580787566b0ba!2m2!1d114.20073!2d22.347242!3m4!1m2!1d114.199449!2d22.3418233!3s0x340406dbbc31f31f:0xdb315174d8ec1b22!3m4!1m2!1d114.2013436!2d22.3417616!3s0x340406db12cd6bc3:0x7bef1d5ea3ffceb!1m5!1m1!1s0x340406d950265191:0xbb72c141d47a43e0!2m2!1d114.19671!2d22.343192!3e0
南行新走線
(原走線至崇華街)、崇華街、蒲崗村道、大磡道、龍蟠街、鳳德道、(返回原走線)

取消分站:
崇華街
金鳳街休憩處

增加分站:
鳳鑽苑
鑽石山站
龍蟠苑

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
xdxd 發表於 2021-6-8 22:24 來自手機 | 顯示全部樓層
其實唔使搞咁多嘢 91M掟去九碼已經殺到21 11K行晒薄崗村道都唔會吸到富山客,慈南開已經係最盡…
 樓主| Bruh 發表於 2021-6-8 22:33 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2021-6-8 15:24
其實唔使搞咁多嘢 91M掟去九碼已經殺到21 11K行晒薄崗村道都唔會吸到富山客,慈南開已經係最盡… ...

呢個方案嘅主要目的係止蝕, 減少浪費資源, 同埋令彩雲、富山、竹園可以繼續有直車去下路, 塞住居民把口, 仲可以殺多條3M, 可見方案主要目的唔係吸引新客源.

另外, 91M放番係鑽石山站已經夠, 因為佢要專注應付往返科大嘅交通需求, 無謂加車拉落九碼.

xdxd 發表於 2021-6-8 23:23 來自手機 | 顯示全部樓層
Bruh 發表於 2021-6-8 22:33
呢個方案嘅主要目的係止蝕, 減少浪費資源, 同埋令彩雲、富山、竹園可以繼續有直車去下路, 塞住居民把口,  ...

91M加兩車已經放到21嗰七部出嚟玩,同時都同21班次類近,拉落九碼就取代到21。
呢個論點已經唔新鮮,你可以翻查返近期啲屯馬線po都有其他師兄提議過。

富山方面,比條咁嘅垃圾我諗即使有84X補比佢哋都過唔到。你直接抽走3B,換5仔陰少啲+84X雙向分段,過到嘅機會率仲高過咁樣嘅過山綫。

3M?其實都減冇可減,咪最多跌多級變20/30再減一車,除非21M返生咁就可以殺3M,畢竟有條密到嘔嘅3D,邊有人特登等3M吖…
又或者跟其他師兄嘅方案,等四順線重組之後掟條上慈雲山,嗰陣先殺3M都未遲。

如果你真係堅持要新11K做晒成個九龍中↔下路嘅,我會建議11K擺富山/鑽鐵,行鳳德道/黃大仙道,再視乎竹園阻力而決定兜唔兜入總站(7→10);21攞91M食(7+11→13);3M變21M(5→2);3B直殺(8→0),一樣慳緊13部車(未計比84X食返嘅),但相對嚟講新11K同新91M嘅走法都更正路,而唔係屈晒上幾個山嘅奇怪線。
UH6551 發表於 2021-6-8 23:25 來自手機 | 顯示全部樓層
其實慈雲山道左轉入毓華街呢個彎感覺上都幾窄,巴士會唔會唔夠扭?
 樓主| Bruh 發表於 2021-6-9 00:00 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2021-6-8 16:23
91M加兩車已經放到21嗰七部出嚟玩,同時都同21班次類近,拉落九碼就取代到21。
呢個論點已經唔新鮮,你可 ...

其實唔需要開21M, 因為如果行出新清水灣道, 有更頻密、便宜嘅29M, 即使落山要過天橋可能比人話遠, 亦可以坐10/91/91M/92. 同埋21M本身覆蓋唔到彩雲來往富山嘅客羣, 所以呢個唔係好嘅做法.

針對富山, 我冇喺份方案講過要特別陰5號, 所以當然可以喺最後陰少啲5號. 至於84X雙向分段, 如果九巴肯嘅話當然可以加, 如果唔肯嘅話, 可考慮對調3D同84X嘅總站.

如果91M拉落九碼嘅話, 就會經過九龍城迴旋處呢個塞車黑點, 影響班次穩定性, 唔肯定是好是壞, 因為91M嘅重點客源係科大轉鐵嘅客.

而目前我呢個方案, 可以盡量避免各區乘客失去直達車的情況下減少浪費資源, 令新11K變成一條可以繼續被陰嘅流水線.