hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙廠狂收龍運舊車
開啟左側

[小道消息] 沙廠狂收龍運舊車

HR1377 發表於 2021-6-12 21:15 | 顯示全部樓層

THomas20010808 發表於 2021-6-12 20:48
e度嘟服務關81什麼事

81現時所有掛牌車都有樹擋和E度嘟機,但是掛牌車毋須柯打使用BOC機路線

至於過擋龍運車最好上掛5/5A/6/7/8/72X/86既客量不高,又需要使用/柯打BOC機路線。

其實九巴車輛會不會繼續安裝BOC機?近期安裝BOC機九巴車輛數目好似沒有增加

沙田區和水埔區最好做一次波箱大調動,將ZF波箱掟去公路線
cz9328 發表於 2021-6-12 21:19 | 顯示全部樓層
THomas20010808 發表於 2021-6-12 20:48
e度嘟服務關81什麼事

咁講,81無e度嘟服務,但堆掛牌facelift 車輛本身有裝,所以81線掛牌車經常被青沙路線/要柯打青沙線嘅區內線/M線取用,咪變咗要經常搵替車。
搵替車時如果唔夠方梯富豪,就要搵低載車頂上。

偏偏沙廠似乎又唔會細心到辨認到部ATEE6有歐五資格可以入低排區 (anyway都試過行281A,但部車始終又唔係低排線常客,即係冇盡用其歐五特質囉),搞到早排81線久唔久就有歐三飲尿車。
另外,間廠又唔似識辨別PV7003呢部車有 "e度嘟" 資格。

收多咗前龍運車之後,沙廠會唔會識細心地分辨車輛收錢設備上嘅微細分別就.....

HR1377 發表於 2021-6-12 21:25 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2021-6-12 21:19
咁講,81無e度嘟服務,但堆掛牌facelift 車輛本身有裝,所以掛牌車經常被青沙路線/要柯打青沙線嘅區內線 ...

81需要樹擋車,沙廠冇咁多樹擋舊頭MMC俾81
cz9328 發表於 2021-6-12 22:11 來自手機 | 顯示全部樓層

psypericarp 發表於 2021-6-12 03:54
沙廠收呢堆車通常都係80/81/81k/283/280x/ 286x,  沙廠向來都係食柴,又唔係冇正車既,不過正車都去左幾條 ...

近排城河西搭巴士經西隧過海嘅服務搞大咗嚟做,
280x線明顯提升到呢項服務嘅reliability,(坦白講假如源禾路淨係得900號線而沒有280x出西隧口,我係返工客就未必敢試新嘢,而事實上就真係有280x呢個方便快趣嘅後備方案,乘客會更有信心搭巴士返工,原因係有得叫兩飛),所以280x角色更吃重,都好難再搵低載車嚟派...起碼一至五朝早清一色高載車,可能下午偶然換咗一兩架...

其實280x-01車,280x-04車呢兩個車字軌如果掛低載車,對城河西早繁西隧過海服務質素嘅損害又唔係話十分大(特別係完全唔關事嘅04車),但呢類細眉細眼嘅揀擇又唔似係沙廠派車嘅性格囉...而且只能放出一個車字軌咁大把,對城隧線用車狀況唔見得有乜幫助,人哋可能唔想煩太多,簡簡單單全線派高載車。

反而81K可能因為盤數嘅問題,就算有個別車字軌繁忙時間易頂閘,都只係每日是但執大約兩部ATENU負責最易頂閘嘅車字軌, 掛牌車名義上仲係低載,啲81K嘅MMC仲要係下午隨時換走/表定調走。

cz9328 發表於 2021-6-12 22:33 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2021-6-12 21:25

偶然見到81會用299x嘅樹擋雙輪椅車,而實際上81線唔難見到富豪車。

有時81線啲車會調咗去做48x (表定調走?), 調嚟做81嘅另一堆車就真係大雜錦。

48x都仲有81堆樹擋高載車調來客串,47A, 47x 就真係越來越多低載車。

cz9328 發表於 2021-6-12 22:47 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2021-6-12 21:15
81現時所有掛牌車都有樹擋和E度嘟機,但是掛牌車毋須柯打使用BOC機路線

至於過擋龍運車最好上掛5/5A/6/7 ...

240x下繁有個別班次會在荔枝角地鐵站附近開始頂閘,如果嗰幾班係86線車柯打調來,咁個別86號線車字軌又係唔用得低載...

最後,發覺有些車字軌係唔駛做柯打調走,似係純粹唔想單一個司機搞到同一日內要揸三款(甚至連兩款不同嘅都不能接受?例如新人揸嘅字軌)不同款式嘅車,而要在低客量路線/低客量車字軌/個別非青沙路線都必定先派ATENU...不過城隧線當中46x 似乎係因此得益 (隔離有條286x) 而繼續大量高載車,而因為種種派車口味preference 下,可能有另一些城隧線分到ATENU/12.0米高載車嘅機會就更加渺茫。

cz9328 發表於 2021-6-12 23:35 | 顯示全部樓層

VK4642 發表於 2021-6-11 21:20
點止大沙12.8,成間九巴幾乎冇掛牌咁款,e度嘟出現後更明顯,巴士線成日出得三分一掛牌
...

咁又未至於冇掛牌咁款,個別路線掛牌車輪字軌嘅規律都仲觀察得到嘅。

不過早上7點過後先至做頭單載客嘅車字軌(通常廠內有乜車淨低就攞去用),同埋個別車字軌因不同原因而變成每日從某一特定車款裡是但執一架攞去派,呢啲現象係觀察得到嘅。

表面上好似係某條路線大多數車輛係日日不同車,但總有個別掛牌車係恆常在掛牌線出現,但未必係行番該月原本嘅字軌囉。
另外,遲啲天氣越炎熱,啲車一旦熱度高不能再行駛要泊在總站慢慢降溫,咁樣同一個車字軌同一日內換兩三次車嘅情況會隨機地更頻密發生,之後回廠時間一亂咗,明日就又試攞唔番掛牌車,變咗是但執一架(在車型限制以外嘅容許車款個pool是但執出嚟)。

RyanPun 發表於 2021-6-12 23:46 | 顯示全部樓層
VK4642 發表於 2021-6-11 21:20
點止大沙12.8,成間九巴幾乎冇掛牌咁款,e度嘟出現後更明顯,巴士線成日出得三分一掛牌
...

其他廠已經濕濕粹,沙田主廠批12.8,直頭可以用混亂嚟形容,自從89D上咗20部V6X就穩定咗,之前係一星期出7日、7日可以係唔同線,隨時一星期先行一日掛牌線。
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
cz9328 發表於 2021-6-13 00:08 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2021-6-12 21:15

至於過擋龍運車最好上掛5/5A/6/7 ...

6號線要接收歐五車,其它彈性比較大。

其它車款,富豪(唔計AVBE) 好似未搵到位裝 "e度嘟" 咁款...

沙廠亦唔覺有相關柯打線嘅非ATENU掛牌車輛加裝,但其實非ATENU都只係E6M, AVBE, ATE (ATE可參考前龍運過檔ATEU/ATEE嘅安裝方式) 之類
THomas20010808 發表於 2021-6-13 01:23 來自手機 | 顯示全部樓層

HR1377 發表於 2021-6-12 21:25

81又唔係一定需要樹檔車,之前咪一樣又係咁行,到而家基本上日日都會出現冇樹擋車
所以我先至奇怪當中關係,現在明白了