hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荃灣區議員要求開辦來往九龍城巴士線及A30盡快開辦 ...
開啟左側

[其他] 荃灣區議員要求開辦來往九龍城巴士線及A30盡快開辦

ricky 發表於 2021-6-11 22:51 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2021-6-11 20:35
咁就要體下全段通車既東西線對61X既影響有幾大啦...

咁希望新蒲崗撐得住條線啦... ...

61X在黃大仙、鑽石山、新蒲崗嘅客量佔多過一半
前荃葵青區居民
Ravenclaw 發表於 2021-6-12 01:28 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2021-6-11 22:51
61X在黃大仙、鑽石山、新蒲崗嘅客量佔多過一半

咁我希望黃大仙鑽石山果班真系自家客而唔系執雞客...

不過我移加偏向buy城巴做呢舊客...

前面提搞42又比人產,搞61X又比人產,唔淋啦,唔通真系拉2D去荃灣呀...
jocosben 發表於 2021-6-12 02:00 來自手機 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2021-6-12 01:28

咩都唔去搞最符合現實環境
psypericarp 發表於 2021-6-12 03:03 來自手機 | 顯示全部樓層

叫城巴開條20P,上繁6:30 - 8:30,下繁5:20  - 7:20,德朗開經啟德、翔龍灣、宋皇臺、愛民、廣華醫院、果欄經3號幹線直去葵芳,經葵涌廣場、林士德體育館、出番葵涌道上石籬用安蔭做總站,20分鐘試下水溫,可以同930 做免費轉乘 (收$8.5-9.0 唔知得唔得)
GW4866 發表於 2021-6-12 03:22 | 顯示全部樓層
psypericarp 發表於 2021-6-12 03:03
叫城巴開條20P,上繁6:30 - 8:30,下繁5:20  - 7:20,德朗開經啟德、翔龍灣、宋皇臺、愛民、廣華醫院、 ...

上葵無位比你地擺埋d唔等使既路線
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2021-6-12 03:38 | 顯示全部樓層

荃灣去九龍城大條道理叫你荃西搭屯馬綫一程過宋皇臺出,邊會走去同你開巴士線
葵涌就有得諗下,九龍城夾埋土瓜灣去做
再唔係還掂青衣某君咁鐘意留41,咪學42C咁經葵涌,再經呈翔道-歌和老街-聯合道落土瓜灣/九龍城
打開門,行出去,去遠啲!
Anonymous 發表於 2021-6-12 09:30 | 顯示全部樓層

少擔心61X啦,都唔駛講咩新蒲崗鑽石山客,淨係屯門唯一巴士去九龍城已有足夠理由留住,非繁長途有得坐一定有著數

反正33/40/290系都行龍翔道,加個61X bbi俾你咪得,使乜搞咁多嘢
Ravenclaw 發表於 2021-6-12 17:15 來自手機 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2021-6-12 09:30
少擔心61X啦,都唔駛講咩新蒲崗鑽石山客,淨係屯門唯一巴士去九龍城已有足夠理由留住,非繁長途有得坐一 ...

你又唔洗咁串,我冇話殺61x,唯一去九龍城既巴士呢個唔係理由,相當年40一樣改走左,九巴要玩野有好多方法既,竟然九龍城系少客,得閑咪整d只往新蒲崗既特班/彩虹道起載既,九碼開/去九碼既除時得翻30-45分班,慳到一部車架…投訴?投訴完會改正,不過處理投訴既呢段時間已經足夠永久趕走某堆客落港鐵,然後下份BRPP話果段少客,縮去新蒲崗唔知邊度,搞店…
ricky 發表於 2021-6-12 17:41 | 顯示全部樓層

最好係將城巴20拆線去荃灣西站,過九龍城天橋後有限度停站,停旺角、大角咀上西九龍公路
前荃葵青區居民
Anonymous 發表於 2021-6-12 23:17 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2021-6-12 17:15
你又唔洗咁串,我冇話殺61x,唯一去九龍城既巴士呢個唔係理由,相當年40一樣改走左,九巴要玩野有好多方 ...
你又唔洗咁串

我串?我冇直接同你講咩排擠打劫,同你傾啦,仲想點?反而你一嚟就話要拉61X落荃灣,完全不合理

唯一去九龍城既巴士呢個唔係理由,相當年40一樣改走左

點會唔係理由?
1. 61X係特快線,40唔係。前40係流水線,到九龍城嘅時間,同港鐵比完全冇競爭力。61X非繁慢極有個譜,計埋輕鐵大部分時間都係打和。260X打到正一正都未死仲復活,85X同港鐵直頭平行咁濟都未話要cut

2. 61X背負屯轉轉車客,61X最少屯門唔少地方搭M/X出去轉61X,仲直接過輕鐵轉西鐵。

得閑咪整d只往新蒲崗既特班/彩虹道起載既,九碼開/去九碼既除時得翻30-45分班,慳到一部車架…

你到底明唔明咩情況下要開特車?係嗰條線(即係61X)唔夠載嘅情況下先要開特車

非繁新蒲崗完全夠載,完全冇理由要61X開特班
兩繁觀九線眾多,61X多人亦未至於完全唔夠載,即係唔會開特車
就算係開特車,都只是258系/259系/未來62X嘅鑽石山中載,因為上唔到個幾架都係258系/259系/未來62X

縮去新蒲崗唔知邊度,搞店…

新蒲崗黃大仙客個問題固然要處理,但一來完全冇必要如果縮去新蒲崗,二來唔係開去九龍城,完全本末倒置

你拉條61X入荃灣,屯門客倒走曬,停完荃鐵點上番公路你又唔講,分分鐘連荃灣客都唔buy,死得仲快

要改善61X,可以改善屯門區走線,覆蓋更多屯門住宅區。亦需要加番大量龍翔道BBI,專注做番大西北同荃葵青轉車去九龍城,咁荃葵青咪唔駛捱流水線入九龍城,而61X都可以繼續有得做,先係雙贏