hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 今朝屯公有意外 有58X改行屯赤
開啟左側

今朝屯公有意外 有58X改行屯赤

lsc04d11 發表於 2021-6-12 12:46 來自手機 | 顯示全部樓層

10897106606 發表於 2021-6-12 12:05
咪係,下下等班人半車人落再上半車人,不如全部人去轉車啦,將所有線縮去轉車站,反正佢地眼中直接車冇任 ...

61X,263,960X呢啲全區得一條嘅話  落半車再上半車都係好事  但宜家好似搞到條條都陪葬 (例如將來62X,259E)
fly831 發表於 2021-6-12 12:52 | 顯示全部樓層
10897106606 發表於 2021-6-12 12:02
其實如果慢超過15分鐘的確冇人會怪佢地,但良景嘅例子計,258D同58M去到轉車站咪最多差5分鐘,隨時搭完58 ...

非繁走左班258D三個字先黎第二班, 畀我都唔死等搭密車D既58M去屯轉搏叫兩飛半啦

上繁南行其實都唔多人會咁做,
搭咁長途我不如喺良景死等258D/258S, 多數有位坐,
做乜要快嗰少少但有機會喺轉車站頂閘上唔到, 隨時捉蟲

反而北行就真係會見車就上, 呢樣先係加重左轉車站負擔既主因

最愛猛男
10897106606 發表於 2021-6-12 12:57 | 顯示全部樓層
Man@MFHK 發表於 2021-6-12 14:43 | 顯示全部樓層

本身要經轉車站既線係咪一律踢晒落青公?
Volvo B8L
shakugan2005 發表於 2021-6-12 14:52 | 顯示全部樓層
10897106606 發表於 2021-6-12 12:57
認同,263/260X/61X呢d獨市線嘅轉乘係善用轉車站,但有更多係浪費資源嘅人。每次出市區經過轉車站都發現 ...

唔比轉乘優惠睇下佢地係唔係咁鐘意轉囉, 又或者比緊月票係唔係都扣兩程呢; 之前59M轉58M冇轉乘優惠D人都鐘意比足兩程屯門價而唔去荃灣比分段價, 有錢比未得, 又唔係輕鐵專區要人過左大欖涌先比落
miklcct 發表於 2021-6-12 16:22 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-6-12 10:11
當九龍段同新界段各自可以叫幾飛,而個別長綫/直車新界段特別長/逆走/單飛相對疏車,有直車唔搭走去轉車 ...

我一直認為繁忙時間應該安排部分班次不停轉車站,但只限繁忙時間,非繁忙時間嘅話透過見車就上慳返等車時間,即使未必慳到車程,效益都返返來。
繁忙時間以下路線應該飛轉車站:

南行:960C、960S、962A、962P飛;263A、263C踢出隔離青公轉車站

除此之外,如能維持足夠容量,258D可以考慮飛,只留259D;960亦可考慮飛,只留960P、960X、961同961P過海。

北行:58M飛,加密58P班次令整體58M/58P嘅班次減半。
進智公交
thorchan 發表於 2021-6-12 20:15 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2021-6-12 16:22
我一直認為繁忙時間應該安排部分班次不停轉車站,但只限繁忙時間,非繁忙時間嘅話透過見車就上慳返等車時 ...

屯轉本身已經無58X,連58M都飛就有點兒那個。
Anonymous 發表於 2021-6-12 22:39 | 顯示全部樓層
fly831 發表於 2021-6-12 12:35
沙田方面, 263分支始終做緊唔同既客源, 冇得飛
東九本身已經做緊258P同62X飛轉車站

唔係呢個意思,我意思係話
1. 良田建/屯碼甚至洪福邨各開一條沙田線
2. 除258D/259D/258X/259X外,所有繁時東九線唔停轉車站
3. 下繁加開/重開260B/259B直飛豐景園/龍逸邨

C68A 發表於 2021-6-12 22:59 來自手機 | 顯示全部樓層
當日行屯赤果班58X行左62分鐘先到美孚,而後一班行屯公其實都係行左64分,其實屯赤唔係坊間諗到咁把炮
he_01 發表於 2021-6-12 23:13 來自手機 | 顯示全部樓層

C68A 發表於 2021-6-12 22:59
當日行屯赤果班58X行左62分鐘先到美孚,而後一班行屯公其實都係行左64分,其實屯赤唔係坊間諗到咁把炮 ...

巴士係北大嶼山行得70追唔到時間