hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [炒埋一碟] 建議 新增 九龍城荃葵巴士路線 ...
開啟左側

[炒埋一碟] 建議 新增 九龍城荃葵巴士路線

Ravenclaw 發表於 2021-6-13 22:27 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

本線須通過投標方式取得路線經營權,為回應九龍城往來荃葵巴士服務之需求、為白田重建和青衣南新發展地區提供往荃葵九龍城之巴士服務,尋求巴士服務營運商開辦下列路線:

(編號待定): 九龍城碼頭 <> 青衣路巴士總站

往 青衣路巴士總站

01. 九龍城碼頭
02. 中華煤氣公司
03. 欣榮花園
04. 香港家庭計劃指導會
05. 亞皆老街球場
06. 福佬村道
{現九巴6D沿途各站}
12. 石硤尾站
31. 白田邨瑞田樓
32. 白田
33. 石硤尾消防局
34. 鐘山台
{現九巴42C沿途各站}
48. 長康邨康豐樓
49. 青盛苑
50. 長青巴士總站
51. 長青邨青槐樓
52. 青衣路巴士總站

往 九龍城碼頭

01. 青衣路巴士總站
02. 美景花園
03. 長青巴士總站
04. 青盛苑
05. 長康邨康順樓
{現九巴42C沿途各站}
19. 華員邨
20. 石硤尾消防局
21. 白田邨瑞田樓
22. 黃棣珊紀念中學
23. 石硤尾邨美映樓
24. 石硤尾站
{現九巴6D沿途各站}
31. 聖德肋撒醫院
{現九巴12A沿途各站}
35. 香港盲人輔導會
36. 九龍城碼頭

每日服務,30分班,收費由服務供應商決定,唯收費必須依照該服務供應商之法定收費制定

好處:

01. 回應九龍城訴求
02. 白田有往來荃葵之巴士服務
03. 青衣南有往來北葵、九龍城之巴士服務
04. 北葵有往來九龍城之巴士服務
05. 青衣有41以外往來九龍城之巴士服務

壞處:

01. 路線不深入荃灣市中心
02. 青衣服務範圍太大,區內行車時間什長
 樓主| Ravenclaw 發表於 2021-6-13 22:29 | 顯示全部樓層

如果有版友之前題過相同建議,請話我知,我無意抄襲...
S3BL100 發表於 2021-6-13 23:07 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2021-6-13 22:29

半條線同我之前建議 41 大幅改道幾似,不過我係直接 41 45 46 重組,搵 45 食晒何文田深長荔、荔景山深長荔,而 41 改線後唔會做九龍城,照舊做何文田紅土

fb.com/scientisthk2usa/
xdxd 發表於 2021-6-13 23:27 來自手機 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2021-6-13 22:29

比起九龍塘,跟6D行+白田係正路唔少嘅方案嚟。
但係如果係作為荃葵↔九龍城,咁我覺得隔離嘅240略為吸引。
師兄條線(叫住242先)相對嚟講優勢在於土北、九龍城一帶係深入唔少,而且做到東北葵一帶,相對地同240比嘅塞車風險細啲,去到青衣都可以塞住某啲人把口。

但係荃市唔夠入+客基未必夠大係令我擔心242係咪好做。
尤其是而家九龍城相對地唔算係旺區,東北葵/大連排都似乎係繁時OK而非繁麻麻地,反觀240最少都叫做到晒荃市、深水埗同觀塘市…
當初反對41改經九龍塘嘅論點有部分都適用喺擔心242嘅前景,當然服務何土同埋馬頭圍、龍城係完全唔同嘅…
 樓主| Ravenclaw 發表於 2021-6-14 00:03 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-6-13 23:07
半條線同我之前建議 41 大幅改道幾似,不過我係直接 41 45 46 重組,搵 45 食晒何文田深長荔、荔景山深長 ...

拿,我認為最多縮41入何文田廣場經愛民,就算 深長旺<>青衣 都要有41,佢有自己客,所以41涌美路至愛民呢段冇得改既...

第二,呢度亦有好強烈要保41既聲音,咁我無謂大搞啦...

我隔黎241個方案仲有Phase 3,同呢個方案有關既,而呢條線既東九總站,唔一定要擺九碼,咁你可能估到我下一步想點...
 樓主| Ravenclaw 發表於 2021-6-14 00:07 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-6-13 23:27
比起九龍塘,跟6D行+白田係正路唔少嘅方案嚟。
但係如果係作為荃葵↔九龍城,咁我覺得隔離嘅240略為吸引。 ...

觀塘九龍灣果堆去荃葵一定系group龍翔道做架啦...

33,38,40,40P,42C,X42C,X42P呢組野相當難搞既,比敦悉觀塘九龍灣荃葵既版友去淋啦,相信過往有唔少方案參考...

上面果組野我都有自己想法,不過呢度d版友會好唔高興,所以唔搞住...
xdxd 發表於 2021-6-14 00:17 來自手機 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2021-6-14 00:07
觀塘九龍灣果堆去荃葵一定系group龍翔道做架啦...

33,38,40,40P,42C,X42C,X42P呢組野相當難搞既,比敦悉 ...

??我冇提過九龍灣喎…
不過就返你上面嘅回覆,講返41,基於青衣↔何土嘅直達客源真係唔特別多,我覺得斬咗佢,45食一半,另一半比44同41A用,成本效益同受惠嘅乘客量會好過照留41但縮上何文田;
241亦都可以考慮行多少少葵芳+葵青交匯處走人,但咁樣變相lock死45飛旺角嘅可能性…
 樓主| Ravenclaw 發表於 2021-6-14 01:02 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-6-14 00:17
??我冇提過九龍灣喎…
不過就返你上面嘅回覆,講返41,基於青衣↔何土嘅直達客源真係唔特別多,我覺得斬 ...

應該系話觀塘道...

隔黎條240想玩半直通觀塘往來深水埗同荃灣,所以我話,九龍城以東一定系group龍翔道做...

佢果條擺明系舊40既半直通版+234X東九版,我估佢想順手做觀深,我就唔會咁propose啦...
流星☆雨 發表於 2021-6-14 01:48 | 顯示全部樓層
行白田食到人口增長都好
但有冇必要過埋去青衣?
去到海濱有藉口搞條38A唔好?
趕客路上 理_得你
 樓主| Ravenclaw 發表於 2021-6-14 07:11 來自手機 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2021-6-14 01:48
行白田食到人口增長都好
但有冇必要過埋去青衣?
去到海濱有藉口搞條38A唔好? ...

38A好地地搞佢做咩