hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙田巴士分段問題
開啟左側

[問題] 沙田巴士分段問題

psypericarp 發表於 2021-6-15 20:35 來自手機 | 顯示全部樓層

沙田部分分段稍為貴,但係譬如299x 第一城返沙市都唔算貴,當然譬如美田顯徑,新田圍大圍都係比較貴d,反而將軍澳區內既分段我就真係覺得貴,不過好彩有平既小巴做支援
天空之神 發表於 2021-6-15 20:43 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-6-15 20:09
另一邊廂,682,686,989沙田區短途收費都唔係特別平(5.4-6.6元),唔通可以證明善水無heart (笑) ...

內部好有heart 叫車長拉客
.
珀島魚蛋 發表於 2021-6-15 22:15 來自手機 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2021-6-15 22:16 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2021-6-15 20:43
內部好有heart 叫車長拉客

城巴......內部叫師傅不應以落客心態營運.

個意思相信係:以989線為例,
火炭方向到達沙田好運中心,前面有3架車埋緊站,
城巴989係第4架,開咗落車門,落晒客之後:

"落客心態營運":落完客之後抽頭走,速速離開好運中心。

"幫公司搵短途分段客":落完客之後,就算前面有好多架車等緊,都要繼續等,去到自家公司站牌兼對家285線排隊地線附近,望清楚真係冇客等緊,才可以駛離好運中心站。

Off-topic: 善水公司有冇整紙牌俾師傅,大大個字印住:火炭村/旭禾苑/駿洋邨
然後叫師傅開上車門時舉紙牌,俾客睇...???

Jacob 發表於 2021-6-15 22:16 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-6-15 19:51
說白一點,樓主係故意揀文化博物館(基本無人上車既站)去講沙田巴士分段有問題,
而佢又唔講沙市去火炭  ...

係囉,用個無人上車既站去講,應該用置富第一城同顯徑/隆亨去講丫麻。

隆亨去美林/新田圍分段位位$6.2,最平果架281M都要$5.4,沙田無分段。

置富第一城上廣源位位$5.8,咁岩架K車又唔經第一城最繁華既地方,要移200-300米玉步先有平車搭。

沙田個分段一定無問題啦,厹都係想大家做多D運動,唔順超咪自己行上新田圍/美林囉。

厹症後群
cz9328 發表於 2021-6-15 22:44 | 顯示全部樓層
Jacob 發表於 2021-6-15 22:16
係囉,用個無人上車既站去講,應該用置富第一城同顯徑/隆亨去講丫麻。

隆亨去美林/新田圍分段位位$6.2, ...

都係嘅,講沙田大廠轄區,梗係講新田圍邨至夠經典啦:

87B 北行,過獅隧沙田出口之後,所有站頭上車位位$6.2,由車公廟鐵路站行去秦石邨石瑩樓,遇著87B搭一個站上圍邨咁大把都要收$6.2,呢個例子先至夠震撼嘛。

不過,稍後281M假如真係縮線成功,從換番嚟嘅分段價位就睇到圍邨區議員夠唔夠細心,熟唔熟自己區嘅路線詳情:

281M 由圍邨往返獅隧收費廣場巴士站,來回方向都係收$5.4,第日如果87B提供雙向分段收費,分段區間係咪真係去到獅隧收費廣場呢?呢樣係第一考題。

另一考題:281線若能成功開辦,車公廟路大圍鐵路站收$4左右上圍邨,咁到時87B能否爭取到與281線 "同路同價"呢?

仲有一條考題:轉乘配套方面,九龍塘搭80M轉車返隆亨/新田圍邨巴士總站,由於80M北行方向在獅隧收費廣場不設站,以現時停站安排只能在映月台轉85B。但現時已公佈85B線或會在6個月後停運,即係80M要在獅隧北行管道出口處嘅巴士站加站停車,才能搵到車轉乘(80M轉87B)。

最後一條tricky啲嘅考題:
參考264M殺線時嘅279x到大欖隧道嘅轉乘配套,係青衣搭車搭279x上車時俾全費,到大欖隧道第二程係搭 (指定?)元朗/天水圍九巴路線,用同一張八達通拍咭第二程係有得回水(差價回贈refund 到八達通),九巴係有呢個技術嘅。

用番落新田圍281M線,即係話,第日如果在九龍塘站上咗80M,(80M在281M線縮減服務後應在獅隧北行管道出口嘅巴士站加站),然後在該處轉乘第2程87B時,用同一張八達通卡拍87B嗰程時能否俾返6毫子落乘客嗰張八達通呢?

(80M嗰程-$6, 拍第二程87B +$0.6, 即係最終整個操作係 -$5.4,即係281M線現時車資)

真係有啲擔心圍邨程老先生搞唔搞得掂啲
"咁複雜" 嘅嘢,但以上四大配套實屬應有之義。

我諗如果當年 "圍邨邨長" 網友依家仲有睇italk , 其實應該把呢篇文印出來交俾程老先生做check list, 俾程老先生溫溫功課, 咁該處居民才能保留一套以現行281M線價格嘅出行方法。我同意 "圍邨邨長" /其它地區人士列印此文俾相關區議員溫功課,就此一回文而言不計版權。

但我怕老先生睇完覺得個配套複雜,驚圍邨長者搞唔掂,而縮沙反對281M減服務......

用淺白啲嘅言語:1. 當局要保證由九龍塘上咗80M之後係可以轉到87B線落隆亨-新田圍嘅。

2. 80M轉87B往新田圍,兩程收費合共成人全價總共只收$5.4,相反方向亦然(由新田圍搭87B轉80M往九龍塘亦只收$5.4,要做到呢個效果應該比較簡單)

上述2點都能符合,才可收貨。

如果當局賣大包拋出其它方案,只要做到$5.4, 都OK 嘅。

話說隧巴170 有個經典分段收費,由九龍塘沙福道往沙田係有分段嘅,直到如今(不過這分段如今收緊$7.2)。

如果由九龍塘近沙福道巴士站/九龍塘映月台搭170,在獅隧沙田出口/大圍鐵路站轉87B/281,兩程合共$5.4,  如果當局肯咁樣賣大包,其實就完全值得放水俾佢哋縮減281M 嘅,但如果第一程個客上咗城巴車170, 第二程九巴87B/281要紅公司貼錢回贈俾客,呢個我都覺得太demanding, 所以,如果有(一)80M 轉 87B 總共收$5.4 都OK 啦,至於(二)於九龍塘近沙福道/映月台搭170轉87B/281, 如果當局肯八達通轉乘第二程87B/281免費,做到(一)同(二),或者當局拋出其它方案...如果當局係誠意十足嘅,都值得放水俾運輸署同九巴嘅。
S3bl430 發表於 2021-6-15 22:53 | 顯示全部樓層

cz9328 發表於 2021-6-15 22:44
都係嘅,講沙田大廠轄區,梗係講新田圍邨至夠經典啦:

87B 北行,過獅隧沙田出口之後,所有站頭$6.2,由 ...

九龍塘返大圍既問題其實唔係問題
顯徑客放棄左281M好耐啦
錯字連篇
Alex7808 發表於 2021-6-15 23:17 來自手機 | 顯示全部樓層
不過將軍澳區內都唔平,收緊$5.4。只有296A收緊$5.4係做埋區外 不過都係鄰區
cz9328 發表於 2021-6-15 23:33 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-6-15 22:53
九龍塘返大圍既問題其實唔係問題
顯徑客放棄左281M好耐啦

就算剩番幾少人搭都好,如果想減服務,應保留一些收取281M線現有收費嘅轉乘組合,能往返 "新田圍-九龍塘",呢樣係應有之義,絕對不可以容許當局側側搏。

S3bl430 發表於 2021-6-16 00:20 | 顯示全部樓層

cz9328 發表於 2021-6-15 23:33
就算剩番幾少人搭都好,如果想減服務,應保留一些收取281M線現有收費嘅轉乘組合,能往返 "新田圍-九龍塘 ...

既然去九龍塘既客主要都係駁鐵, 咁叫班客搭多2個港鐵站去顯徑
基本上已經填補左個需要

當初85A延長至廣源食82M時,
九巴自己都無補番一個80M/281M<>85A的優惠,
個道理其實差唔多

另外, 新田圍-九龍塘 點睇都係垃圾優惠,我覺得倒不如
1.增加85可以轉顯徑線的數量,
2.加大轉乘額度(顯徑線轉85往返九龍城收5.4元)
又或者3.九巴增加另類的轉乘,例如顯徑線<>81C兩程收 7.8元,

點都會實際過所謂 87B<>80M(新田圍-九龍塘) 的垃圾轉乘優惠

錯字連篇