hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦城巴33C 紅磡站至愉景新城 及930X加站 ...
開啟左側

建議開辦城巴33C 紅磡站至愉景新城 及930X加站

PV4082 發表於 2021-6-17 10:37 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

前言: 238X 30X 234X講左好耐都傾唔掂數做荃灣特快,地鐵彌敦道走廊日日爆人,既然厹唔做咁就城巴做,執走某d客。

停站方面,北行會逆向行,唔跟普通尖沙咀線行彌敦道北行走,因為260X行法嚴重浪費時間,其次,既然係大優勢路線,要黎坐嘅客自然會黎等

南行就大致跟280X。

往荃灣方向

紅磡站
九龍佑寧堂(可行加士居道或覺士道)
德成街
金巴利道
金馬倫道
中間道
九龍公園徑
中港城
柯士甸站
柯士甸站
龍德街
聯仁街
仁濟醫院荃灣眾安街
荃灣富華街
福來邨永康樓
大涌道福來邨
祈德尊新邨
荃灣港安醫院
荃威花園
荃景圍街市
荃灣中心
美環街
愉景新城

往九龍

愉景新城
美環街
荃景花園
荃灣中心
荃灣港安醫院
荃威花園
荃景圍街市
聖母領報堂
大涌道福來邨
愉景新城
荃灣鐵路站
荃灣眾安街
綠楊新邨
悅來酒店
聯仁街
馬頭壩道
龍德街
雅翔道(西區海底隧道)
金巴利道
金馬倫道
中間道
尖東站
永安廣場
紅磡站

收費: 9.5
荃灣區內 5.5
九龍區內 5.4

時間表

一至六荃灣開
0530-0710 15
0710-0830 10
0830-0930 12
0930-1630 15
1630-1930 12
1930-2110 20
2110-2340 25

紅磡開
0630-1030 20
1030-1600 15
1600-1700 12
1700-1900 10
1900-2100 12
2100-2230 15
2230-2330 20
2330-0030 30

日荃灣開
0530-0630 20
0630-0930 15
0930-1630 12
1630-1930 15
1930-2110 20
2110-2340 25

紅磡開
0630-0930 20
0930-1230 15
1230-1930 12
1930-2130 15
2130-2330 20
2330-0030 30

行車時間約65分鐘 正+蛇13車,唔夠就比夠15架,城記搶到人生意一定開齊

轉乘:930X同呢條線互轉免費/補錢

另930X來回程均加設"大涌道福來邨"站
宣傳:全部九龍站位大大隻字寫住直達荃灣,荃灣站位大大隻字寫直達尖沙咀。電牌:"直達荃灣"及"直達尖沙咀"

Tobia28 發表於 2021-6-17 12:26 | 顯示全部樓層
條線直出尖沙咀都幾爽

但唔清楚非繁客量夠唔夠

會唔會考慮經埋葵芳?比如話往荃灣方向落高速之後,停葵芳廣場、光輝圍、大窩口站再出荃灣(類似40、290系)。慢就係慢啲,但唔會慢好多,而客源闊咗。
 樓主| PV4082 發表於 2021-6-17 12:48 | 顯示全部樓層
Tobia28 發表於 2021-6-17 12:26
條線直出尖沙咀都幾爽

但唔清楚非繁客量夠唔夠

非繁我絕對有信心,屋苑同市中心都停晒,再唔係補個荃灣區內分段都仲得

葵芳一定唔會入埋,海濱落橋對福來邨黎講都已經有d遠

依家構思緊32C 係入東北葵,個條入仲好
天空之神 發表於 2021-6-17 13:14 | 顯示全部樓層

沙咀道同柯士甸道足夠令條線輸突比西鐵
.
 樓主| PV4082 發表於 2021-6-17 13:19 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-6-17 13:14
沙咀道同柯士甸道足夠令條線輸突比西鐵

沙咀道好難唔停,當然可以考慮楊屋道

柯士甸道?好似停好細段姐

同埋我唔打算打西鐵,主要打紅線

基本上巴士慢10-15分鐘但一程已經夠搵到客
天空之神 發表於 2021-6-17 13:23 | 顯示全部樓層
PV4082 發表於 2021-6-17 13:19

繁時塞到痴左線

另外紅磡站經紅繞支路又係會比加士居道既車倒塞
.
 樓主| PV4082 發表於 2021-6-17 13:26 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2021-6-17 13:23
繁時塞到痴左線

另外紅磡站經紅繞支路又係會比加士居道既車倒塞

紅磡係跟87D咁出
沙咀道我係見930X好似冇乜負皮先繼續咁行
dominic023 發表於 2021-6-17 13:46 來自手機 | 顯示全部樓層
條線同NR30差唔多似,預計可以令NR30退場,仲會令234x同238x減班,呢條走線對荃景圍唔算兜,會吸到佢地轉坐。收10蚊特快價都會平過而家港鐵轉乘39M
0q9w8e 發表於 2021-6-17 13:47 來自手機 | 顯示全部樓層
PV4082 發表於 2021-6-17 13:19

無論西鐵定荃灣線都係一程過
 樓主| PV4082 發表於 2021-6-17 15:31 | 顯示全部樓層

0q9w8e 發表於 2021-6-17 13:47
無論西鐵定荃灣線都係一程過

講緊去福來邨,沙咀道旺區同荃景圍係一程車過

海之戀大帝冇人想理