hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西貢區議員與運輸署交流將軍澳山上交通服務 ...
開啟左側

[其他] 西貢區議員與運輸署交流將軍澳山上交通服務

HM3044 發表於 2021-6-20 16:19 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2021-6-20 00:23
安達臣係應該要有過海車
但應該係觀塘山自拆
而唔係夾硬改690去爬山

去程回程相反走線?
27131118 發表於 2021-6-20 18:33 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-6-20 00:23
安達臣係應該要有過海車
但應該係觀塘山自拆
而唔係夾硬改690去爬山

690就算將去程改到同回程相反走線都係吸唔到地鐵客回流
最多只能減緩現有客源流失,但基本上仍然係陰乾狀態

將隧兩繁嚴重塞車,地鐵嘅時間優勢對山下客實在太大

倒不如改690經寶達安達同啟田道,話唔定仲可以鹹魚翻身

tommy14D 發表於 2021-6-20 19:04 來自手機 | 顯示全部樓層
HM3044 發表於 2021-6-19 23:09
690行山走,比安達寶達有全日中環車都好合理

用690去當秀茂坪有中環線真係勁😂,倒不如619X全日把
JX9097 發表於 2021-6-20 19:21 | 顯示全部樓層

HM3044 發表於 2021-6-20 16:19
去程回程相反走線?

690去程可以等寶翠公園個站起好之後改停0. 康盛花園
1. 康盛花園
2. 翠林邨
3. 寶翠公園(暫名)
4. 富麗花園
5. 寶儉樓
6. 欣景路
7. 景林邨
8. 頌明苑
...

回程亦可以諗諗
...
23. 景林邨
24. 欣景路
25. 新都城 或 梁潔華小學
26. 怡心園
27. 寶翠公園(暫名)
28. 翠林邨
29. 康盛花園
JX9097 發表於 2021-6-20 19:26 | 顯示全部樓層
27131118 發表於 2021-6-20 18:33
690就算將去程改到同回程相反走線都係吸唔到地鐵客回流
最多只能減緩現有客源流失,但基本上仍然係陰乾狀 ...

依家690山上山下大約係55比
改行山即係先倒走50%客走
然後山上寶達/ 南邨可唔可以填番呢50%呢?

回程睇景榕樓個站都知坑口係仲可以嘔到客出嚟
(晚繁/ 晚飯後講緊每班車都有十幾廿人落車)

我贊成觀塘山係要有中西區線
但唔係打劫690而得嚟
690即使改爬山亦唔會吸到安達臣客
同時601/ 619系本身係有急切需要拆線
所以根本唔需要690去「分擔」觀塘山客量

再者,回到起點,時段問題亦令到690會同601/ 619有利益衝突
所以,現實根本唔可能發生

tommy14D 發表於 2021-6-20 22:18 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-6-20 19:26

一句講曬 619X全日
之但係當690真係轉行山之後好容易寶達打爆, 因為而家好多住寶達嘅人都嫌601太慢, 好多去港島都轉咗小巴轉地鐵, 當有一條直接去東隧嘅線嘅話小巴啲客會小勁多,到時613A 開辨嘅話就不妨一看
0540頭班好易末出秀明道打爆, 所以成日都有空車秀茂坪商場載, 好易睇得出秀茂坪 過海需求大過四順
690 其實我覺得可以利用一兩班去轉用山路,價錢唔知buy唔buy呢
10598C 發表於 2021-6-20 22:43 來自手機 | 顯示全部樓層

論客嚟講,其實安達、寶達、秀茂坪南邨肯定多客過寶林,尤其601/P要行三層山再經觀塘老母先過海

而家連朝早690P都坐唔滿入將隧,康盛開平均要35-40分鐘先到將隧口,過埋海去到灣仔要超過一個鐘
唔係因為唔想搭黨鐵同貪個位坐下,真係冇咁晨心搭690P,搭小巴轉黨鐵都係九個字就到

只係有一籃子因素令690冇改/唔值得改/唔應該改過山走
S3BL100 發表於 2021-6-20 23:03 | 顯示全部樓層

時段問題係 690 改行山既障礙之一,但同樣地亦足以令到 601 619 無得溝埋一齊重組

fb.com/scientisthk2usa/
HM3044 發表於 2021-6-20 23:30 | 顯示全部樓層
tommy14D 發表於 2021-6-20 22:18
一句講曬 619X全日
之但係當690真係轉行山之後好容易寶達打爆, 因為而家好多住寶達嘅人都嫌601太慢, 好 ...

問題係619X早繁係特快唔停秀茂坪道堆站,你要619X全日就要執一執呢度
kay 發表於 2021-6-20 23:53 | 顯示全部樓層

將軍澳似係無一個持續增長交通服務

290系客量穩定,開X都係做安達安泰

反而好似798客量由上升到平穩再到流失
唔搞清楚原因
就解決唔到問題

新巴有車都鋪路玩795系列

都係發掘下一個增長點
世界很簡單 人類很複雜