hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議 13P 修改路線及加強服務
開啟左側

建議 13P 修改路線及加強服務

ATSE40 發表於 2021-6-19 01:48 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

更新:修改轉乘優惠及班次

由於現時並沒有路線可直接來往深水埗及觀塘,於本年度 RPP 後成為唯一空白,因此建議 13P 修改路線、增加分站及加強服務以服務上述乘客。
13P 寶達 - 蘇屋
建議站位:
往蘇屋
  • 寶達巴士總站        $7.6
  • 上秀茂坪
  • 秀明樓
  • 秀富樓
  • 秀茂坪商場
  • 秀樂樓
  • 寧波第二中學
  • 聯合醫院
  • 祥和苑
  • 和樂邨
  • 裕民坊
  • 創紀之城
  • 定富街
  • 牛頭角下邨
  • 九龍灣站
  • 麗晶花園        $7.2
  • 采頤花園
  • 聖德肋撒堂        (轉乘 1A/6D)
  • 協和小學
  • 太子站
  • 運動場道        $5.4(轉乘 2X/6F/98C/214/296C)
  • 楓樹街
  • 福華街(黃竹街)
  • 北河街(元州道或大埔道)
  • 營盤街
  • 東京街
  • 寶熙苑
  • 蘇屋邨海棠樓
  • 蘇屋邨巴士總站
往寶達
  • 蘇屋邨巴士總站        $7.6
  • 蘇屋邨杜鵑樓
  • 永隆街
  • 長沙灣站
  • 九江街
  • 欽州街
  • 黃竹街
  • 警察體育遊樂會        $7.2
  • 花墟公園(轉乘 1A/6D/12A/42)
  • 明愛太子宿舍
  • 碧華花園
  • 譽港灣
  • 采頤花園
  • 坪石邨
  • 啟業邨
  • 九龍灣站        $6.2
  • 牛頭角下邨
  • 觀塘道休憩處
  • 創紀之城
  • 觀塘市中心        $4.6
  • 和樂邨
  • 秀雅道遊樂場
  • 曉麗苑
  • 曉光街遊樂場
  • 梁式芝書院
  • 上秀茂坪
  • 秀暉樓
  • 寶達巴士總站

建議班次:
  • 首階段建議加強為雙向繁忙時間服務
    • 寶達開:星期一至五:0730、0750、1730、1750;星期六:0750、0810、1730
    • 蘇屋邨:星期一至五:0710、0730、0800、1730、1750;星期六:0730、1730
  • 次階段建議最終全日服務:
寶達開蘇屋開
星期一至五
0545 - 0725        20
0725 - 0810        15
0810 - 2050        20
2050 - 2345        25
2345 - 0005        20
0550 - 2150        20
2150 - 0020        25
星期六、日及公眾假期
0550 - 2130        20
2130 - 2345        25

2345 - 0005        20
0550 - 2150        20
2150 - 0020        25
行車時間:上午約 60 分鐘,下午約 70 分鐘
次階段用車 8 輛,建議可從 1A 及 296C 抽調部分用車,其餘為新增資源
轉乘優惠:
石硤尾<>觀塘6D<>13P免去 6D 車費
九龍城/太子道<>深水埗1A/6D<>13P免去 1A/6D 車費
長沙灣/美孚<>觀塘/秀茂坪214<>13P
98C<>13P
13P>2X/6F/296C
12A>13P
42>13P
免去次程車費
合共 $8.4
免費
合共 $8.4
九龍區內合共 $8.4
安達臣/藍田/油塘<>深水埗214<>13P
213D>13P
免去 13P 車費

建議好處:
  • 來往觀塘秀茂坪及深水埗之間的乘客有更直接快捷連結
建議影響:
  • 部分乘客需採用替代方案:原有前往旺角的乘客可轉乘 1A/13D;前往長沙灣道之乘客可使用 13P>2X/6F/296C 優惠。
  • 因路線加快而需加價,但因里數差距未能與 214 同價

歡迎討論
腦補當真,真要補腦
Ravenclaw 發表於 2021-6-19 06:05 | 顯示全部樓層
2個小advise

1. 擺安達
2. 往蘇屋方向,寶達開後跟601行,協和街後跟1A行,站位跟1A,不過太子前可以玩直通...

因為往蘇屋方向的確幫到1A手,反方向幫唔到,因為太子個上客倉系太子站,不是花墟公園,而觀市上山1A好夠力,唔需要13P幫,所以上山跟你個行法ok...
 樓主| ATSE40 發表於 2021-6-19 12:31 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2021-6-19 06:05
2個小advise

1. 擺安達

其實一開始我係打算上落都淨係經曉光街,不過後尾都係覺得跟 13D 行會好啲。

1. 唔認為安達會有幾多人搭 13P 而唔搭 214,如果好似你喺第 2 點講嘅咁行晒三層半就會仲兜過 11X,應該都幾唔開胃... 不過寶達本身無咩位係可以考慮嘅

2. 如果真係咁樣落山嘅我怕做唔到 160 分鐘一轉連休,變咗唔可以 8 部車做晒。雖然 1A 本身多車,296C 有填海區新增人口加持,第時屯馬綫又會放到啲車出嚟,但係如果有更加多車用嘅會想加密班次多過用嚟兜

同埋去程唔停多啲站係因為本身 13P 都停好少站嚟做半直通又有 2X 幫手,而九龍灣嗰邊西行啲站真係太密
腦補當真,真要補腦
Ravenclaw 發表於 2021-6-19 22:34 | 顯示全部樓層

ATSE40 發表於 2021-6-19 12:31
其實一開始我係打算上落都淨係經曉光街,不過後尾都係覺得跟 13D 行會好啲。

1. 唔認為安達會有幾多人搭 ...

擺安達為加強提升服務理由,同寶達冇位,我知安達班友唔會搭...

1A因為最多車,所以要盡量加強理由抽1A車,所以如果往蘇屋可以只行曉光街,我寧願只行繞光街,只要同1A同站位就得...

反方向本身就幫唔到1A大忙,所以唔需要考慮1A...

如果真係怕唔夠車,我寧願將13D由維港灣拉去蘇屋,槍202,不過唔行公路,咁維港灣有快同單向平車往來西九龍中心都好...
S3BL100 發表於 2021-6-19 22:53 | 顯示全部樓層
我諗我最大擔憂係呢幾樣野:

1. 東行到底會否批准行長沙灣道
2. 可唔可以再擺全日線落觀塘道
3. 九巴有無誘因做、能否回本,始終要用既資源唔係少,另外 296C 如果走線不變,已經無抽車空間,的確要用返咁多部車先做到今日班次,況且填海區同青山道蘇屋風馬牛不相及

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| ATSE40 發表於 2021-6-20 01:11 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-6-19 22:53
我諗我最大擔憂係呢幾樣野:

1. 東行到底會否批准行長沙灣道

1. 而家 2X、42、214 定 296C 都係西行長沙灣道東行荔枝角道,得 98C 同 296P 東西行都係長沙灣道,但係我嘅目標係照顧北面嘅乘客。以而家深水埗嘅塞車情況計,如果長沙灣道都唔批嘅咁青山道都無咩可能批,咁啫唔需要開呢條線,因為行荔枝角道就無意思。何況太子就走人嘅話就唔會掂到太子道西以南。

2. 13P 西行已經係行緊觀塘道,所以只係原線加站,不過東行的確會比較大問題。行觀塘道就無咁易有 quota(雖然會喺 1A 抽啲車);行牛頭角道就掂唔到觀塘最多街客嗰啲位,亦都無咁易拎到 1A 啲車;行偉業街就變咗掂唔到多客位,同抽唔到 1A/6D/296C 車。

但係觀塘市中心重建完咗之後,無論行邊條路最後都東行係要經返觀塘道,而西行行牛頭角道就完全 miss 咗大半個市中心。

3. 講真,來回平過 214 嘅佢都麻麻哋架啦,不過我認為呢條線會比更長途嘅大流水或者係用 6D/6P 嚟做個位好。個價 set 做 $ 7.6 可以同 1A 同價出太子,只係比原價加少少無咁易有加價嘅反對聲音。214 上到安達都係收 $7.2。

話「抽 296C 車」一嚟係因為覺得 296C 未來填海區繼續有新增人口遲早加返車,二嚟係我唔記得咗 6D 。其實應該係抽埋 6D 一份,因為當年係作為替代方案先加 6D 車。
腦補當真,真要補腦
 樓主| ATSE40 發表於 2021-6-20 12:28 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2021-6-19 22:34
擺安達為加強提升服務理由,同寶達冇位,我知安達班友唔會搭...

1A因為最多車,所以要盡量加強理由抽1A ...

如果係拉 13D 食咗 202 嘅話就不如搭返 296C 啦

我喺行車時間方面都計得比較保守,對返貼近 6P 多過 214,所以如果計得盡啲應該都係可以兜多層

不過睇返秀茂坪嘅區會分區圖,秀明道同曉光街係分開嘅,所以如果可以淨係行曉光街嘅可以淨係留返兩班跟 13D,其餘跟 601 嘅。不過唔太肯定會唔會吸到秀茂坪嘅客行天橋落
腦補當真,真要補腦
expertuser2004 發表於 2021-6-20 14:03 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2021-6-20 12:28
如果係拉 13D 食咗 202 嘅話就不如搭返 296C 啦

我喺行車時間方面都計得比較保守,對返貼近 6P 多過 2 ...

13P 不經安達臣所有天橋,做不到安達班人,即是不停寶達電塔,不停秀茂坪商場電塔,不停順利村電塔
觀塘道去旺角有296C,16,1A,去太子站有1A,296C,所以觀塘道不適合跟 1A 一樣大量停站
嚴格來說 214 去油塘方向經長沙灣道一小段上黃克競,去甘泉街直頭係欽州街直出轉右長沙灣道,13P 經過已算有長沙灣道 quota
1A, 296C, 6D 抽車落 13P 應能破壞觀塘道 quota
PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
s3m89 發表於 2021-6-21 20:08 來自手機 | 顯示全部樓層
我覺得建議的13P早上班次應該填補自取消13E後秀茂坪往返九龍灣商貿區的真空。

建議往蘇屋方向,駛至裕民坊後,途經:
康寧道、牛頭角道、常怡道、宏照道、啟祥道、偉業街、觀塘道,返會樓主建議路線。
 樓主| ATSE40 發表於 2021-6-21 22:31 | 顯示全部樓層

s3m89 發表於 2021-6-21 20:08
我覺得建議的13P早上班次應該填補自取消13E後秀茂坪往返九龍灣商貿區的真空。

建議往蘇屋方向,駛至裕民坊 ...

上繁始終近牛頭角道會多啲人搭全程,如果真係想要九龍灣直車嘅應該搵其餘短途線嚟做會比較好。
腦補當真,真要補腦