hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 學者倡九巴放棄部份路線予其他公司
開啟左側

[報刊新聞] 學者倡九巴放棄部份路線予其他公司

Fong_2132 發表於 2021-6-21 11:01 | 顯示全部樓層

JC8385 發表於 2021-6-21 01:27
掉轉講
港島搞到一塌糊塗
堆西北過海線應該剔出港島專營權

冇錯, 城新專恰港島乘客,自己經營不善,就cut港島巴士去慳成本
收車極致到減完班都可以再收車,運吉應該要求城巴交返堆過海線出黎以要求城新先做好港島客,
交出來的巴士線公開投標,可能新大嶼山巴士都有興趣玩呢

AVBWU291 發表於 2021-6-21 11:23 | 顯示全部樓層
其實搞到變星洲咁,巴士外包,成效又會點?收車減班的確可以避免到,但當有大量需求嗰陣,唔見得巴士公司有動力開加班車做到B1 B3 嗰種班次,因為啲車費收入去哂政府度。亦唔會預期官僚政府會行政指令巴士公司加班
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
HM3044 發表於 2021-6-21 11:38 | 顯示全部樓層
PV4082 發表於 2021-6-21 10:38
新巴唔會分錢比九巴

你會唔會叫171做雙向分段再大減6仔班次?唔會。

搞呢招嘅前提係聯營過海線要變獨營先得
PV4082 發表於 2021-6-21 12:45 | 顯示全部樓層

HM3044 發表於 2021-6-21 11:38
搞呢招嘅前提係聯營過海線要變獨營先得

屎水表示我時段咁靚,理你都on_
PV4082 發表於 2021-6-21 12:51 | 顯示全部樓層
Fong_2132 發表於 2021-6-21 11:01
冇錯, 城新專恰港島乘客,自己經營不善,就cut港島巴士去慳成本
收車極致到減完班都可以再收車,運吉應該 ...

"收車極致到減完班都可以再收車"

想問邊條係依家係咁?

唔該講清楚,搞爛港島北個間公司叫新巴,18系重組唔關屎水事,屎水淨係想蝕少d,除左1月尾個次嚴重事件外我睇唔出屎水有幾"經營不善"

cut港島巴士慳成本當然係正常,大把線好好搵呀?好多人坐呀?唔cut都少左人坐啦,港島人口你估年年升緊?

港島人自己選擇左架啦wo,道路擠塞走去坐地鐵係巴士公司問題?咁將隧塞車搞到將軍澳d線好頹係厹錯晒呀?冇人坐嘅線咪開疏少少囉

加價唔比cut車唔比重組唔比大改線又唔平,一黎就叫人交牌

不如你開巴士公司做啦。

其實屎水原則好簡單,就係收起多餘班次,當然有部分線係有爭議,但整體望落真係正路。
PV4082 發表於 2021-6-21 12:55 | 顯示全部樓層
不如我又掉轉問番d版友,係以下條件成立前提之下
1. 唔比改線
2. 唔比加價
3. 唔比收車
4. 道路嚴重擠塞
5. 港島人口下降
6. 小巴同地鐵嚴重競爭
有邊間巴士公司係有可能做得住?厹有本事6樣跟足都有得賺嘅歡迎接手。
leungky0528 發表於 2021-6-21 12:57 來自手機 | 顯示全部樓層

真心唔慣依度要跟住班寫得片面嘅學者去討論
天空之神 發表於 2021-6-21 13:05 | 顯示全部樓層
PV4082 發表於 2021-6-21 12:55
不如我又掉轉問番d版友,係以下條件成立前提之下
1. 唔比改線
2. 唔比加價

得返減班城新仲有電車包佢底先煩
變左以前唔可以加得太勁倒客

又要馬兒好 又要馬兒不吃草
開源緊要但唔節流一樣訓係度

.
天空之神 發表於 2021-6-21 13:12 | 顯示全部樓層
Fong_2132 發表於 2021-6-21 11:01
收車極致到減完班都可以再收車,運吉應該 ...

調返轉,叫城巴新巴精選 d 40M 43M 95 97 590 出黎睇下有無人會投返黎做

相對老九而言,港島服務已經算係咁
74A 51 一類早就減到 60
72A 一類減到 30

城新減得算遲,人地有heart 減所以保留到實力
.
PV4082 發表於 2021-6-21 13:21 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2021-6-21 13:05
得返減班城新仲有電車包佢底先煩
變左以前唔可以加得太勁倒客

開源都唔易

舉個例,如果屎水走去同東北葵持分者講有興趣加入做巴士,你估開唔開得成?