hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 天華路西行設站問題
返回列表 發新帖
開啟左側

[問題] 天華路西行設站問題

JC8385 發表於 2021-6-26 18:50 來自手機 | 顯示全部樓層

ccicoltd 發表於 2021-6-26 18:18
行李架車有如過街老鼠,放流水線沒位企 + 長者不友善,放長途線又怕沒位坐。
...

雙輪椅衰極都叫企到人
行李架就真係正宗靠害
Anonymous 發表於 2021-6-27 10:02 來自手機 | 顯示全部樓層
珀島魚蛋 發表於 2021-6-26 18:36
赤石出荃葵青/九龍好不便
出旺角要$20-$25
大西北坐234x+59m=11.3

你搵赤柱同石澳比係冇得比嗰喎

我攞住曾咀同下白泥係咪都可以話大西北交通好不便?
南區同東區荃葵線都值得做,不過要睇下巴士公司俾到幾多資源
Anonymous 發表於 2021-6-27 10:06 來自手機 | 顯示全部樓層
he_01 發表於 2021-6-25 21:24
輕鐵同特快巴士係互補 以前都有K1X K2X
係之後要推人上西鐵先取消晒

就算西鐵都可以同巴士互補啦

輕鐵轉西鐵再轉輕鐵所需嘅時間其實同一程/轉一程輕鐵唔會差得遠,巴士只要揀啱出口直入旺區嘅話,係有能力同西鐵打和/更快
he_01 發表於 2021-6-27 12:11 來自手機 | 顯示全部樓層

Anonymous 發表於 2021-6-27 10:06
就算西鐵都可以同巴士互補啦

輕鐵轉西鐵再轉輕鐵所需嘅時間其實同一程/轉一程輕鐵唔會差得遠,巴士只要 ...

係可以互補
但係九鐵/港鐵眼中 西鐵係大西北段仲有剩餘空間做區內客
佢梗係想推啲人上西鐵多過再額外開特快巴士
樂仔〞 發表於 2021-6-27 12:53 | 顯示全部樓層
he_01 發表於 2021-6-27 12:11
係可以互補
佢梗係想推啲人上西鐵多過再額外開特 ...

如果西鐵唔係只到元朗邊皮,而搭去西鐵站嘅駁腳仲繼續深入元朗嘅話
應該無咁多人繼續一程車過
天水圍反而好 D,因為得一條 751
Anonymous 發表於 2021-6-27 17:21 來自手機 | 顯示全部樓層
he_01 發表於 2021-6-27 12:11
係可以互補
佢梗係想推啲人上西鐵多過再額外開特 ...

所以咪唔要求鐵巴做,叫九巴做

非繁西鐵有剩餘空間,但輕鐵同鐵巴冇。輕鐵同鐵巴配合唔到西鐵,成個轉乘咪又係不便。兩繁就唔使就多講。同埋晚繁過後屯門方向,西鐵喺元朗到唔會企得好舒服。如果港鐵縮輕鐵線,唔做跨區,有更多班次先得。甚至跨區線,亦唔見得有西鐵競爭,巴士就完全冇得做

西鐵站位置問題就更加嚴重,西鐵站位置不佳,遠不及地鐵。
珀島魚蛋 發表於 2021-6-27 20:43 來自手機 | 顯示全部樓層

Anonymous 發表於 2021-6-27 21:08 | 顯示全部樓層
珀島魚蛋 發表於 2021-6-27 20:43
赤石+淺水灣近3.5-4萬人

仲有,曾咀沒有住宅

咁其實講龍鼓灘同流浮山都差唔多

但赤石+淺水灣嘅出行模式係點先?需唔需要用公共交通工具?去邊?呢啲全部都要掌握到,先可以分析到要咩線適合佢地
赤柱同淺水灣嚟講,講真260貴就真係貴左啲,但定線直接。而6X同260快速度唔差,只係下一程去荃葵就比較慢,有一條西隧灣銅特快去荃葵,情況就好得多

石澳方面,9號班次對比其他郊區線唔算差。去油尖旺/中上環,轉118/780非常直接。東隧線唔難搵但速度略差。換言之,冇嘅只係一條東區西隧荃葵線同南區西隧荃葵線
GA6072 發表於 2021-6-27 21:23 來自手機 | 顯示全部樓層
珀島魚蛋 發表於 2021-6-26 14:24
琴晚70 1900班次遲3分鐘開,出70xx,入境處頂閘
962G出12800,大把位
962 969系列海量加班 ...

比着九巴做70呢d線

連遲3分鐘都唔會有
你會見到部70XX到站私去對面
珀島魚蛋 發表於 2021-6-27 22:58 來自手機 | 顯示全部樓層