hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 元天A E線改行屯赤仲慢咗
開啟左側

元天A E線改行屯赤仲慢咗

PoohPoohJoe 發表於 2021-6-28 22:54 | 顯示全部樓層

改路問題呢
其實內部有一本改道指引咁既野
但係好可惜
操車完全無操過呢樣野
所以本野有同無都無咩分別
一叫改路班車長其實全部天才波
總之去到就得啦LOL

時間方面
其實最影響就係朝早富泰塞去洪水橋條車龍
同埋夜晚時間皇珠路

以朝早觀察
例如星期六車少
30橋亦都無咩慢流情況
E37快大約10-15分鐘

如果只係排30橋
龍尾杯渡馬會開始排
就會快5分鐘至同大欖時間差唔多

最嚴重就係洪水橋排完再排30橋
咁就分分鐘慢成個鐘

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
kmb63x + 2 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

PoohPoohJoe 發表於 2021-6-28 22:59 | 顯示全部樓層
kmb63x 發表於 2021-6-28 11:02
今朝搭A36, 遲你十分鐘左右經過屯市元公落屯公少少慢車但去到屯市段路好順

係屯市個底先開始排上30橋... ...

其實係塞車時段唔同左者
以前行大欖(疫情之前開始計)
假設正常無意外
通常都係0745打後開始塞
(以E34A計即係大約係0710個班全程打後就開始塞
0650個班通常都仲可以塞車前離開大欖
而0710塞極通常都趕到0900前到GTC)
只不過而家行屯赤
0650短程開始已經有少少塞車
0700打後個啲更加塞到飛起
但係無意外既情況下
都係大約1個鐘40分鐘左右到站
所以概括係
塞車時間唔係耐左好多
但係早左開始塞
而且元朗線反轉行
令到行車時間有明顯上升搞到有錯覺者

NA4179x賢 發表於 2021-6-29 03:39 | 顯示全部樓層
PF2802 發表於 2021-6-28 09:11
你識唔識字? 我有話正常? 重睇啦
尾站之後條路有咩分別? 唔知係咁提做乜
你都唔會話元朗公園上車著數咗 ...

罐頭金句點會唔關事,而家你認為我唔係長期受害者無資格討論嘛明明我係受害者之一,23號返工已經遲咗點樣「扮哂一份子」呀 ?
論受害者,7點正到7點半都未係屯市最塞果段時間,你都未係受影響果批啦
論長期你唔係日日塞,講咩經啫
交咗時間出黎又極端例子又盛,叫你記埋E36又無本錢做,諸多藉口反駁推搪
無本事記咪一句唔記咪得囉,講咁多做乜
重點係係度怨關你乜事呢八公

人地坐足全程用一個鐘多,你坐果半程用半個鐘,完全兩個觀感
時間唔同路況已經唔同, 唔知你質疑人地例子啲咩
你擔保自己可以半個鐘出入之外屯門,你都擔保唔到人地可以,仲攞果半個鐘自嗨啲乜野啫

人地屯門慢車廿分鐘唔通係極端例子黎喎 ?
至於元朗公園著唔著數問題
我#65表明過yoho唔會著數,所以元朗公園著唔著數你自己分析

論改道,改道咁多日都見唔到所謂標準改道選擇係乜野
去到龍門居塞即落友愛嘅有,有行龍門路入杯渡路落嘅有,行龍門路由青田路走人嘅亦有
好笑係,你自己都唔確定邊條改道指唔指定
單3736已經兩條走線
所以#83  "唔存在「兩邊改道完全唔一樣」"係咩意思 ?

啊,A37用開青田路,又會無啦啦用杯渡路咁"巧合"

miklcct 發表於 2021-6-29 05:01 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2021-6-28 20:23
師兄早左小小入屯門再遲返 15-30 分鐘就精彩

不過 E36A 係好過 AE3637 可以用屯市屯興路插隊

咁唔停屯市嘅車會唔會用屯發路插隊?
進智公交
PF2802 發表於 2021-6-29 10:07 | 顯示全部樓層
NA4179x賢 發表於 2021-6-29 03:39
罐頭金句點會唔關事,而家你認為我唔係長期受害者無資格討論嘛明明我係受害者之一,23號返工已經遲咗點樣「 ...

唉 唔知你係唔識字定眼瞓得濟
係咁講慢講塞托咩 我冇否定過喎
唔知你係咁提做乜
話你乜你都未分清楚

係咁人哋人哋人哋人哋人哋人哋人哋
你講人哋就得 我講自己就唔得
你又唔話吓自己八公嘅 人哋塞關你鬼事
我搭車時間未塞車就唔講得
你無咁多機會返寫字樓時間所以唔係長期受害者
攞人哋嚟講就冇問題 上youtube攞片出嚟講又得
我叫你一齊記時間你又推
而家又話我無本事記咪一句唔記咪得囉
我就"諸多藉口反駁推搪" 你就"我又唔似你咁諸多質疑"
你眼瞓就瞓教啦

講返轉頭喇
專登淨係講上車唔講實際開車都知你想點啦
1716上車我當你開1720
1732先到空運中心都已經算正常偏慢啦
你唔鐘意我話極端咁我話卡佬碌車或者多客上落囉

論改道, 我前面提及(極端)改道係講緊友愛唔係主打
你而家就無限擴大
好笑係, 我有話過有指定改道路線?
咁我冇話過有指定就一定唔確定邊條改道指唔指定架啦
由頭到尾你自己講咋喎
如果你話E36指定改道友愛, E37指定改道青田嘅
咁「兩邊改道完全唔一樣」就成立喇
我冇話過有指定, 而且根本唔知有冇指定, 咁憑咩話完全唔一樣?
你唔比E36都行過青田嘅?

我冇質疑人哋慢 我話你怨婦咋嘛
得閒怨吓天北 而家就屯赤 下次到邊呀?
我冇話你唔怨得喎 你唔比人話得嘅不如唔好上網啦

喂如果你今晚凌晨都係咁得閒嘅不如唔好覆我喇
你有咁大條道理不如回應埋#96同#102啦
我唔想同你討論但係好想睇你發表偉論
TR5774
PF2802 發表於 2021-6-29 10:07 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2021-6-29 05:01
咁唔停屯市嘅車會唔會用屯發路插隊?

未試過, 用屯公中線多
TR5774
NA4179x賢 發表於 2021-6-30 00:52 | 顯示全部樓層

PF2802 發表於 2021-6-29 10:07
唉 唔知你係唔識字定眼瞓得濟
係咁講慢講塞托咩 我冇否定過喎
唔知你係咁提做乜

你入黎果時有無望過標題講咩架 ?
定係走入黎盲舂舂睇吓有無野咬 ?
個標題係講行屯赤慢咗,唔講慢唔講塞咁你想講乜
你無否定行屯赤慢嘅同時你又質疑我攞出黎嘅時間
所以到底你立場係點架

笑咗,你係咪理解能力有問題個腦糾錯線
我幾時阻止過你去供時間供例子
你供幾個時間出黎我從來無質疑過
只有你係度質疑我供出黎個時間
你唔認同我個例咪搵其他例子出黎囉,有乜問題 ?
搵到你又一句無否定過慢,就咁無咗件事
你岩啊,人地塞真係唔關我事
但係人地資料岩你心意點解唔攞黎比你睇
你鐘意一樣可以搵其他例子出黎架喎
所以邊度「你講人哋就得 我講自己就唔得」
定事實想「有我講無你講」果個人係你 ?
記錄呢樣我就真係無你咁耍家,二黎時間上配合唔到
你唔想做無興趣做一句咪得囉
又說服力又「扮哂一份子」講咁多做乜吖

改道問題聽完你解釋我承認用字上有問題
都係果樣野啦
我係36系用家,我唔覺得係度怨有乜問題
唔鐘意碌落去睇其他囉
多管閒事撩人先果個係你,而家想叫完雞唔比錢,唔好啦

PF2802 發表於 2021-6-30 01:09 | 顯示全部樓層
NA4179x賢 發表於 2021-6-30 00:52
你入黎果時有無望過標題講咩架 ?
定係走入黎盲舂舂睇吓有無野咬 ?
個標題係講行屯赤慢咗,唔講慢唔講塞咁 ...

你個閱讀理解能力真係有少少問題㗎喎
我知個post講慢呀
但我入嚟話你怨婦咋嘛
冇話唔比你講呀

我立場係點?咪話你怨婦囉
況且我唔係質你時間
亦都冇唔認同你
你睇清楚先啦 話你無限放大咋嘛

咩叫時間配合唔到啫
冇話一定要塞車時段先記錄得架嘛
你唔想做冇興趣做一句咪得囉
又唔耍家又時間配合唔到 講咁多做乜丫

不過你都承認咗你係怨
咁更加證明我話你怨婦冇錯啦
上得討論區冇話多唔多管閒事架喎
你唔鍾意比人咁講就返去玩facebook啦
嗰邊可以block人嘛

可以回應埋#96同#102嗎?我想睇你發表吓
不過最好唔好覆我同quote我文啦
TR5774
arfung 發表於 2021-7-7 09:24 | 顯示全部樓層
分享一下E36A的時間和客量。

搭乘日期是假日,用車為12米豪華大快活。
當日紅橋上車,怡文中學下車。

紅橋 1055 (車上約10多人)
屯市 1058 (落左幾個客再上幾個)
屯赤  1106 (上幾個無人落)
東涌首站 1118 (東涌北各站都有人落,1-2個咁樣)
怡文(近東薈城) 1125落車

若由屯門市中心往東涌市,其實夾到班次都幾快…
比多$1.9當快車搭,也有不少機會upgrade豪華車。
sauash 發表於 2021-7-8 12:14 來自手機 | 顯示全部樓層

分享一下,由形點去機場返工,朝早9.45上車,E36 去機場多數65分鐘左右,最快一次係55分鐘,個日司機大哥善用插入技巧又唔太塞。以前E34B多數45-50分鐘,無辦法啦唔想比多$5佢搭A36,唯有早d起身, A36既速度=或<E34B (for 形點上車),返工時間都可接受。而放工E36 由鳳池村兜返入水邊村再兜去元朗廣場呢下真係超浪費時間,由機場去形點要95分鐘!!好D時就80-85分鐘無走雞,係無奈既。