hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 北區區議會主席透露城巴營運四條皇后山巴士線 ...
開啟左側

北區區議會主席透露城巴營運四條皇后山巴士線

巴士的膠 發表於 2021-6-22 09:32 來自手機 | 顯示全部樓層

LauCT 發表於 2021-6-22 09:28
往中環 (香港站) 嘅新路線應該要有沙頭角特別班次

俾佢圈埋沙頭角公路同坪輋路,蓮塘尾站走就真係食到條新水,做到類似港珠澳A線嘅效果。

評分

參與人數 1HugeC +2 收起 理由
LauCT + 2 英雄所見略同

查看全部評分

peterkwan 發表於 2021-6-22 09:42 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2021-6-22 07:23
城巴中標主要原因如下:
1/ 北區有城巴線
2/ 啟德有城巴線

54 區去東區果條係咪城巴中機會大尐呢? 除非運輸署想九巴踩入西灣河新城地頭, 唔想新城獨大啫.
edhong 發表於 2021-6-22 10:21 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2021-6-22 08:08
皇后山出粉火相當遠,兜埋入聯和墟好影響接駁既效率
何況聯和墟可以選擇既巴士線都好有限,78A出到粉嶺名 ...

其實都要有車去聯和墟日常生活嘅,斷估唔會又招條小巴綫掛。當然唔拉嘅話更有效嘅方法就係278A全日30然後雙向分段,咁玩法啲JB綫要做大真係幾難。
簽名被屏蔽
10598C 發表於 2021-6-22 10:28 來自手機 | 顯示全部樓層

城巴中標主要原因如下:
1/ 北區有城巴線
2/ 啟德有城巴線

雖然將埔係將軍澳條走線畫到有啲新巴味(康盛至坑口跟足798A,又停寶邑路同798B同站)
但大埔印象中最多只有未來蓮塘新線係城巴獨營,之外都係九巴地頭

不過好視乎將北-馬鞍山線比邊間,個人都傾向覺得將馬同將埔會係同一間巴士公司營運

PS 將埔嘅大埔走線有冇空間改改
雖然睇得出係想避806,但S字型走線真係有啲難睇
ricky 發表於 2021-6-22 10:29 | 顯示全部樓層
好事,而家全北區過海線都係九巴壟斷,得678係城巴有份聯營。
前荃葵青區居民
HR1377 發表於 2021-6-22 10:32 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2021-6-22 09:42
54 區去東區果條係咪城巴中機會大尐呢? 除非運輸署想九巴踩入西灣河新城地頭, 唔想新城獨大啫.
...

613已經踩左入去,仲入埋筲箕灣

如果54區至西灣河線俾城巴做有機會同960X搶客,尤其是紅橋、屯仁街、華都分站
10598C 發表於 2021-6-22 10:39 來自手機 | 顯示全部樓層

edhong 發表於 2021-6-22 10:21
其實都要有車去聯和墟日常生活嘅,斷估唔會又招條小巴綫掛。當然唔拉嘅話更有效嘅方法就係278A全日30然後 ...

運輸署應該當沙頭角公路“逸峯/安樂村”巴士站,以及未來皇后山至北區醫院小巴線所途經嘅馬適路,係服務到來往皇后山至聯和墟嘅乘客
neoplan720p 發表於 2021-6-22 10:51 | 顯示全部樓層
城巴中標主要原因如下:
1/ 北區有城巴線
2/ 啟德有城巴線

其實……
1/ 北區都有九巴線(不能盡錄)
2/ 啟德都有有九巴線(5A、5M唔係咩?)
3/ 南昌都有九巴線(12A、18、296C唔係咩?)
4/ 大老山、青沙有龐大狗公網絡

除左第5點,頭4點其實唔可以話狗公輸架喎……
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
JX9097 發表於 2021-6-22 11:06 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2021-6-22 10:28
雖然將埔係將軍澳條走線畫到有啲新巴味(康盛至坑口跟足798A,又停寶邑路同798B同站)
但大埔印象中最多 ...

將埔想全日,改走線都幾乎係硬任務
依家條走線核突到...仲要圍住大埔中心自轉
平日都仲可能做通勤客、假日咁行法真係拍烏蠅
jocosben 發表於 2021-6-22 11:27 來自手機 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2021-6-22 10:51
其實……
1/ 北區都有九巴線(不能盡錄)
2/ 啟德都有有九巴線(5A、5M唔係咩?)

真正原因係皇后山招標四線完全掂唔到北區原有巴士網絡,唔會同九巴構成到惡性競爭