hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 北區區議會主席透露城巴營運四條皇后山巴士線 ...
開啟左側

北區區議會主席透露城巴營運四條皇后山巴士線

巴士的膠 發表於 2021-6-21 23:30 來自手機 | 顯示全部樓層

edhong 發表於 2021-6-21 22:29
其實新界東坐每日唔夠13蚊嘅綫(來回)有幾多係賺錢大家心知肚明啦,仲要無轉乘無得用月票,真係得啖笑
...

西隧同南昌線都有潛質改行大欖,經馬適路、天平呢啲九巴hea做又貼近新發展區嘅地方,睇吓城巴努唔努力圈地啫,20A都圈咗地啦
jocosben 發表於 2021-6-21 23:32 來自手機 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2021-6-21 23:30
西隧同南昌線都有潛質改行大欖,經馬適路、天平呢啲九巴hea做又貼近新發展區嘅地方,睇吓城巴努唔努力圈 ...

九巴有978A服務緊上水北、粉嶺北,足夠理由唔比城巴入黎
10598C 發表於 2021-6-21 23:36 來自手機 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2021-6-21 23:13
城巴投到某部份原因都係運吉唔想九巴係新界東北獨大

相對地堆新線整體上未必會好似啟德/早繁西隧線咁吸引

其實唔知會唔會係分餅仔:九巴攞54區、善水攞皇后山
不過皇后山堆線逆走問題應該唔易解決,當日701都要搞成年先改到路線,以現時狀況應該更麻煩

不過... 你肯定今次善水攞呢幾條線有助令聯和墟唔使受九巴氣?四條線全部都係皇后山村巴、龍山隧道直出
極其量因為有善水出現而令九巴有機會做大78A+轉乘
之外,聯和墟應該唔會受惠太多
edhong 發表於 2021-6-22 00:34 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2021-6-21 23:30
西隧同南昌線都有潛質改行大欖,經馬適路、天平呢啲九巴hea做又貼近新發展區嘅地方,睇吓城巴努唔努力圈 ...

圈地冇問題啊,但係要值得圈吖嘛。皇后山兩條出九龍又唔係太差嘅,不過就係收幾多錢呢?斷估唔會一方面喊窮一方面做社企掛。
簽名被屏蔽
3ASV174 發表於 2021-6-22 01:21 | 顯示全部樓層
edhong 發表於 2021-6-22 00:34
圈地冇問題啊,但係要值得圈吖嘛。皇后山兩條出九龍又唔係太差嘅,不過就係收幾多錢呢?斷估唔會一方面喊 ...

兩條九龍線兩邊都係倒鉤形走線,睇見都唔開胃
本身回頭兜龍山已經唔知想點,行青沙落西九又要兜旺角先,行老隧去啟德又要兜觀塘先,
唔知點解依家好鍾意開 d 行回頭路上公路既線,好似 270B 277X 咁順路行唔得既

純粹係皇后山焗搭咁解,但成區最有肉食既擺明係不會招標既 78A,

出到粉嶺站已經收五個幾

如要討論,請先自貼差餉單一次
edhong 發表於 2021-6-22 02:08 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2021-6-22 01:21
兩條九龍線兩邊都係倒鉤形走線,睇見都唔開胃
本身回頭兜龍山已經唔知想點,行青沙落西九又要兜旺角先,行 ...

兩條九龍綫頭站旺角同觀塘喎,係對長沙灣同九龍灣真係重口味咗嘅。其實唔兜後路你覺得夠客嗎?聯和墟有唔重口味嘅270D同277A/X,無任何競爭性到時咪死得仲慘。

都係好想知九公有冇入標囉,畀我都做大78A,改一改入聯和墟同加免費轉乘已經贏一半。
簽名被屏蔽
HR1377 發表於 2021-6-22 07:18 | 顯示全部樓層

jocosben 發表於 2021-6-21 23:32
九巴有978A服務緊上水北、粉嶺北,足夠理由唔比城巴入黎

城巴新線根本不會同978A重疊

況且皇后山招標線經青沙往西隧
FBI2 發表於 2021-6-22 07:23 | 顯示全部樓層

城巴中標主要原因如下:
1/ 北區有城巴線
2/ 啟德有城巴線
3/ 南昌有新巴線
4/ 港島有龐大新城網絡
5/ 票價平過九巴(按里數表計算)

除非54區都由城巴投得,否則什麼"不想九巴獨大論"或"救新城"根本不成立.如果以現時批招標的情況去估計,將馬和將埔都好大機會城巴中標(除非真係確定唔招標),而54區,富蝶,青富苑好大機會九巴中標.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
HR1377 發表於 2021-6-22 07:24 | 顯示全部樓層
edhong 發表於 2021-6-22 02:08
兩條九龍綫頭站旺角同觀塘喎,係對長沙灣同九龍灣真係重口味咗嘅。其實唔兜後路你覺得夠客嗎?聯和墟有唔 ...

九巴冇歐六雙輪椅巴士,城巴有歐六雙輪椅巴士,九巴就算入標可能輸呢樣野
jocosben 發表於 2021-6-22 08:08 來自手機 | 顯示全部樓層

edhong 發表於 2021-6-22 02:08
兩條九龍綫頭站旺角同觀塘喎,係對長沙灣同九龍灣真係重口味咗嘅。其實唔兜後路你覺得夠客嗎?聯和墟有唔 ...

皇后山出粉火相當遠,兜埋入聯和墟好影響接駁既效率
何況聯和墟可以選擇既巴士線都好有限,78A出到粉嶺名都一樣有得轉乘