hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2021 - 2022 年度深水埗區 BRPP 總結
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2021 - 2022 年度深水埗區 BRPP 總結

kay 發表於 2021-6-24 09:24 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2021-6-24 08:53
而家15至25啦,唔通20至30咩,條86本身客量ok既。

15時段都多
不過對比86A
9.4換來非繁仲有部份15分一班
要感恩

86系一向整體都唔算理想
世界很簡單 人類很複雜
cz9328 發表於 2021-6-24 10:32 來自手機 | 顯示全部樓層
石頭 發表於 2021-6-24 00:14
286唔使唸,條走線都COVER唔到幾多86既客,

青沙開既時候,九巴承諾第一城有直上青沙全日線,

第一城直上青沙,已經由擦邊皮嘅286c實現。
cz9328 發表於 2021-6-24 10:34 來自手機 | 顯示全部樓層

63x嗰度,不客氣地講一句:呢度有啲屯門人成日為咗快3數分鐘而貪婪得太過分。

除咗藍地泥圍之外,洪水橋居民出入美孚時,星期六日美孚等車返歸時遇著68x班班頂閘/無位坐,而63x嚟到仲有散位坐時,有過呢啲體驗,梗係反對63x不停美孚啦。

而且藍地泥圍得63x一條全日線出市區,連該區都有聲音要求保留停美孚,梗係要優先聽佢哋。

Snoopy@FB8617 發表於 2021-6-24 10:53 | 顯示全部樓層

tszhinchan3 發表於 2021-6-24 09:15
86放火炭最大阻力係河畔唔肯放86A上黃泥頭

除左你要抽區議員水外
86A行晒成個河東加大圍
咁同而家過兩次河真係無咩分別
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
tszhinchan3 發表於 2021-6-24 10:57 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-6-24 10:53
除左你要抽區議員水外
86A行晒成個河東加大圍
咁同而家過兩次河真係無咩分別

86唔想過兩次河,唔用條本身冇咩客既86A拉上黃泥頭仲有咩辦法?
巴士的膠 發表於 2021-6-24 11:31 來自手機 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2021-6-24 10:57
86唔想過兩次河,唔用條本身冇咩客既86A拉上黃泥頭仲有咩辦法?

停完帝都跟72上大埔道直落南昌街,豐力樓、文化博物館用轉乘,新田圍用86C。塞少咗車程隨時仲快。
Welsh 發表於 2021-6-24 11:35 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-6-24 09:24
15時段都多
不過對比86A
9.4換來非繁仲有部份15分一班

其實 86 條數同客量可能冇想像中咁差
星期一至日下晝 1 點到夜晚 7 點都係 keep 住開 15 分一班
呢個 15 分鐘時段之前疫情時間表都好似冇乜點減過班..

lsc04d11 發表於 2021-6-24 11:56 來自手機 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2021-6-24 10:34
63x嗰度,不客氣地講一句:呢度有啲屯門人成日為咗快3數分鐘而貪婪得太過分。

除咗藍地泥圍之外,洪水橋居 ...

68X頂閘又點?佢地個個田廈路洪福邨咩? 去到鍾屋村又要俾錢搭輕鐵/等死68A去大馬路喎
呢個不成理由  我寧願你話59X,60x,67x客上唔到而喺美孚上63X  但2。。。都係嗰句 美孚客真係喺美孚新村及其他住宅黎定係美孚站黎?
魔雪巴士頻道 發表於 2021-6-24 12:23 來自手機 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2021-6-23 20:34
愚問 美孚有咩需求? 探親? 返美孚的零售業工作?   如果你同我講話用黎轉鐵  我唔會接受囉 ...

有啲人行去甘泉街嗰頭
ccchhhuuunnn 發表於 2021-6-24 12:30 | 顯示全部樓層

cz9328 發表於 2021-6-24 10:34

除咗藍地泥圍之外,洪水橋居 ...

洪水橋少少低密度發展都可以夾埋元朗有68X,仲有旺角特快268X
淨計旺角特快268X都好過屯門條63X
仲有63X, 68A
講貪婪屯門邊夠洪水橋嚟

話要揾63X救命咁又唔直接叫268X停埋美孚甚至加密返68X先叫針對 root cause
咁樣只係本末倒置

仲有上唔到68X仲有69X同265B轉車
大把屯門X綫咪又係美孚上唔到,咪又係等66X呢啲救命
下繁多車上嚟,停美孚都唔止3分鐘