hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2021 - 2022 年度深水埗區 BRPP 總結
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2021 - 2022 年度深水埗區 BRPP 總結

ccchhhuuunnn 發表於 2021-6-24 12:34 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2021-6-23 21:23
有資源我就爭取
石埗路(53天水圍站之後嗰個站)開,沿53到藍地 不停屯公三站(虎地就諗諗佢) 屯轉  直達 ...

30/80冇講過幾多班加埋先有
就算得1個都擺得出嚟講
Snoopy@FB8617 發表於 2021-6-24 13:08 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2021-6-24 10:57
86唔想過兩次河,唔用條本身冇咩客既86A拉上黃泥頭仲有咩辦法?

點會冇其他方法?

重點係拉條86A上去
城東隨時仲慢過而家86既
咁拉嚟把鬼?

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
99MAN + 2 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
巴士的膠 發表於 2021-6-24 14:08 來自手機 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2021-6-24 11:56
68X頂閘又點?佢地個個田廈路洪福邨咩? 去到鍾屋村又要俾錢搭輕鐵/等死68A去大馬路喎
呢個不成理由  我 ...

碼頭、荔景山唔少車接駁美孚。
巴士的膠 發表於 2021-6-24 14:13 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2021-6-24 13:08
點會冇其他方法?

重點係拉條86A上去

拉完跟82K行,但唔上新田圍未必真係咁慢,,反正沿河仲有86C,唔一定要跟85A
Quanta 發表於 2021-6-24 15:35 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2021-6-24 14:08
碼頭、荔景山唔少車接駁美孚。

係囉, 佢真係以為美孚淨係得一個屋苑咁
係就唔會咁旺啦
後面山上同海邊 好多交通不便嘅地方都係拎佢做接駁點㗎
啲小巴線都係嗰邊轉, 唔會走去駁荔景站囉

js904 發表於 2021-6-24 15:41 | 顯示全部樓層
Welsh 發表於 2021-6-24 11:35
其實 86 條數同客量可能冇想像中咁差
星期一至日下晝 1 點到夜晚 7 點都係 keep 住開 15 分一班
呢個 15  ...

86沿住青山道同南昌街一帶都上唔少客, 而且響南昌街去源禾路係唯一直車, 總係有班唔想搭鐵轉轉轉嘅捧場客
js904 發表於 2021-6-24 15:45 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2021-6-24 13:08
點會冇其他方法?

重點係拉條86A上去

拉86A行到黃泥頭, 咪即係製造第二條86C出嚟, 只不過個總站唔係響馬鞍山而係沙田

Waiyin12 發表於 2021-6-25 01:19 來自手機 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2021-6-24 11:31
停完帝都跟72上大埔道直落南昌街,豐力樓、文化博物館用轉乘,新田圍用86C。塞少咗車程隨時仲快。 ...

72而家咪做緊大埔道
尤其南行源禾沙中、大埔道兩線差價同車程都有明顯差距

行大埔道再兜去南昌街唔見得會快
Waiyin12 發表於 2021-6-25 01:23 來自手機 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2021-6-24 09:07
現在有意無意之間將青山道一帶往返沙中源禾的客由86 upgrade到 72。
北行差價細,幾成功下。南行眼見都有 ...

源禾去深水埗,72快過86成15-20分鐘,有捧場客好正常
巴士的膠 發表於 2021-6-25 09:54 來自手機 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2021-6-25 01:19
72而家咪做緊大埔道
尤其南行源禾沙中、大埔道兩線差價同車程都有明顯差距

你一方面講72快86 15-20分鐘到深水埗,另一方面話86都行大埔道接返南昌街會仲慢咗,請問你想講乜?