hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2021 - 2022 年度葵青區巴士路線計劃 總結
開啟左側

2021 - 2022 年度葵青區巴士路線計劃 總結

samuelho668 發表於 2021-6-25 20:29 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2021-6-25 09:39
935全日,改名936B,放灣北,來回繞經景隆街,936梨木樹直接往來青山公路,咁至少935既服務範圍快左,我估 ...

其實 936 經 昌榮路 落 屏麗徑同石英徑, 咁 935 唔再需要落打磚坪街站
935 全日的話石籬開可以改行上路跟 936 去到北葵涌街市, 再沿路走
石籬嫌 935 慢的話, 繁忙時間仲有 936A
天空之神 發表於 2021-6-25 20:36 | 顯示全部樓層
samuelho668 發表於 2021-6-25 20:29
其實 936 經 昌榮路 落 屏麗徑同石英徑, 咁 935 唔再需要落打磚坪街站
935 全日的話石籬開可以改行上路跟  ...

其實根本唔應該全日 936,反而 935 直接好多倍上葵果班仍然 M 車轉鐵
.
Tummy 發表於 2021-6-25 23:21 | 顯示全部樓層
早幾個月寫咗 email 去運吉反映 順便喺度分享返 (其實都有寫埋 930 但係都係公廁回覆 不贅)

關於 936 改路 :
1. 興華街西又塞車又唔順燈又少人上落
2. 改行上路一定要行長沙灣道 好塞車
3. 應該喺昇悅居後改行葵涌道 經葵芳
回應 :
1. 改完路應該唔會明顯影響 (should be no significant change) 行車時間
2. 本身都會經長沙灣道 所以延長行車時間唔係一個問題 (non-issue)

3. 搭 930 啦
Tobychow : 大窩口巴士服務全葵青最差
石頭 發表於 2021-6-26 00:14 | 顯示全部樓層

hk20020062 發表於 2021-6-25 13:40
43B 入碼頭仲有區內客

43B入左碼頭咁多年,
但每次長青搭到碼頭都無人落車,碼頭上車去長青都係最多2個~

由此可見,極少量區內客,宏福開既88D小巴足夠應付需求~

GW4866 發表於 2021-6-26 02:31 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2021-6-25 09:50
印象中目前最多客嘅石籬搭936係快過935的 (有錯請指)
而且一拆二要用多一堆車, 但係石圍角/梨木樹有冇呢個 ...

石籬計
如果講去程就真係936會較935快些少
講回程就快條毛,極其量咪打和
更多情況係935行哂全程返到石籬,936先慢遊完長沙灣上返公路

打後其他區已經唔使多講,石蔭一定935最快,梨木樹果邊直情轉車都快過936
本身宜家條936除咗石籬呢邊叫做多d人搭之外根本唔係做荃葵生意,梨木樹石圍角果段根本運緊吉載空氣
兜都唔係兜到離哂罩呀

宜家一條936都用成至少9部車,拆返做兩條快線縮短車程,各自都唔使用到咁多部車,兩條車數夾埋都係咁上下
而且935自己都有6部車係手,必要時抽返兩三部自己用
尤其東鐵過海係未來兩年內既事,到時104唔死都一身潺,堆柯打完全cut得,宜家諗得黎都差唔多

拆完之後差唔多各區都有得益,整體效益完全提升
而石籬尾站區呢邊最緊要拆掂個早繁基本上都無大問題
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2021-6-26 02:51 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-6-25 20:36
其實根本唔應該全日 936,反而 935 直接好多倍上葵果班仍然 M 車轉鐵

可惜最大爭議係935宜家係去唔返銅鑼灣
而且當初9co係想夾埋梨木樹一條過做哂(四小龍就後來既事啦)

以936咁既走線我係銅鑼灣唔係見就有車都唔會搭佢
條線又疏(都唔會預佢會密啦...)又兜轉車都好過等佢,路線直接都叫做值得我死等佢呀

或者方法一學15B/930/P960方式繞經
方法二灣仔後出告士打道再跟102入返黎,擺威非路道什至直接高士威路東行維園擺街
回程又係跟102行維園道後停景隆街,再搵路入返灣仔原線
GW4866 發表於 2021-6-26 02:59 | 顯示全部樓層

AtrHenu 發表於 2021-6-25 10:36
石梨非繁時段邊有935服務得936𠾵班人自然咪局坐936,唔通坐頻密35A到旺角轉隧巴或保鐵過海咩!!
...

去程有936既時段或者係既
回程都係果句見到有車咪搭囉,隔得耐就對家見

講起就好笑
早兩個星期日落銅鑼灣,去程搭36B轉102,回程見咁岩有936就搭返936
居然兩程用既時間完全一樣...
來回都無塞沿路暢通
Ravenclaw 發表於 2021-6-26 03:46 | 顯示全部樓層
其實我覺得936北行如果系長沙灣興華街設站,做幸福邨一帶,然後下一站鐘山台,咁長沙灣道尚算合理,但偏偏佢走去停最塞既荔枝角站,真奇怪...

936改路唯一唔好處系停翻 饒宗頤文化館,美孚呢個麻煩位...
samuelho668 發表於 2021-6-26 10:20 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2021-6-26 03:46
其實我覺得936北行如果系長沙灣興華街設站,做幸福邨一帶,然後下一站鐘山台,咁長沙灣道尚算合理,但偏偏 ...

936 下繁去荔枝角站執 35A 雞返石籬, $6 VS $6.2
下繁仲有個九巴阿姐提水
D人見 936 就到就會轉馬, 條龍明顯縮短

kay 發表於 2021-6-26 10:42 | 顯示全部樓層

936本身去到935去唔到既銅鑼灣
其實都決定左935發唔大

有NO.係銅鑼灣可以加班
無NO.點入銅鑼灣都係問題

所以930X入到銅鑼灣都有少少異數
但亦都係咁,930入唔到銅鑼灣就唔MAKE SENSE

934如果唔係存在競爭問題
930X入到,934入都係合理
但934問題係糖街紅VAN影響最大

不過936,點解去銅鑼灣
KEEP住行海皮到入境處
然後菲林明道U TURN返去內街咁無聊