hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2021 - 2022 年度屯門區巴士路線計劃 總結
開啟左側

2021 - 2022 年度屯門區巴士路線計劃 總結

FBI2 發表於 2021-6-25 22:34 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2021-6-25 14:47
美孚就預左大力反對,從他們角度出發,無左快車往返油佐旺。
屯門應該大部份區贊成/無意見。鄉郊(藍地)就 ...

63X最大問題係元朗反對飛美孚

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
arfung 發表於 2021-6-25 22:39 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2021-6-25 22:34
63X最大問題係元朗反對飛美孚

63X由洪水橋開出轉到出鍾屋村短短幾個站已經屬屯門區,竟然是元朗(洪水橋/田厦)那幾個站反對? 印象中那幾個站有68X都去到美孚...唉

那麼是否又多數擱置收場?
Anonymous 發表於 2021-6-25 22:47 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-6-25 22:31
美孚根本唔係總站區無權左右63X 改站

最大問題應該係青公轉車客

雖然個人認同要唔經美孚站,始終固定左有兩盞燈

但唔等於 唔需要補償/提出解決方案俾受影響嘅客人

Btw 關於46嘅討論唔算多,唔知如果改快46會有幾多反對聲音
ccchhhuuunnn 發表於 2021-6-25 22:56 來自手機 | 顯示全部樓層

平時路綫縮短或者改特快飛中間啲站
極其量都係補返個轉乘令到乘客可以同價轉車,要轉車要搭幾耐真係WFC話之你
美孚N條綫出旺角佐敦加埋地鐵
無咗1條單向30分鐘一班所謂旺角特快,仲想lur 咩?
天空之神 發表於 2021-6-25 23:34 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2021-6-25 22:47

當年大大條 6X 特快同佢同年一齊開線都唔改由佢取消收哂車
今日死攬 63X 托咩

又唔見佢死攬 41A 43C 特快線要停美孚

唔係魚蛋論,係根本阻街

不過個人都係傾向老九另起爐灶,再陰乾 63X 就算
.
3asv@59x 發表於 2021-6-25 23:38 來自手機 | 顯示全部樓層
開新綫做屯門一轉車站一直出旺角,陰乾63X就得
JC8385 發表於 2021-6-26 00:28 來自手機 | 顯示全部樓層

3asv@59x 發表於 2021-6-25 23:38
開新綫做屯門一轉車站一直出旺角,陰乾63X就得

老九度縮要用元朗價嚟做旺角特快姐
以60X嘅規模早就可以學當年68X咁拆啦
反正以60X嘅客量拆線唔加車都肯定唔會爆煲
elmmoo 發表於 2021-6-26 00:32 來自手機 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2021-6-25 22:47

其實補償青公客咪最多兩繁開幾班特別車63P 去美孚
雖然唔睇佢有幾多客量㗎啦 咁咪當塞住佢哋把口
如果客量唔好咪取消囉

但其他時間68A 上屯轉叫N 飛 分分鐘快咗仲平左

至於美孚去旺角特快方面
以地區資源論來講,根本就唔應該用屯門/元朗線去做深水埗去油尖旺嘅特快
聽美孚仲衰過其他人好憎嘅紅橋

HG6729 發表於 2021-6-26 06:16 來自手機 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2021-6-26 00:28
老九度縮要用元朗價嚟做旺角特快姐
以60X嘅規模早就可以學當年68X咁拆啦
反正以60X嘅客量拆線唔加車都肯 ...

如果60X拆線旺火三寶就要一條落佐敦… 尤其59X 67X….
DC3938 發表於 2021-6-26 06:22 來自手機 | 顯示全部樓層

68A去美孚好過去青衣啦!