hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2021 - 2022 年度油尖旺區 BRPP 總結
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2021 - 2022 年度油尖旺區 BRPP 總結

KW2523 發表於 2021-6-24 23:09 | 顯示全部樓層

20A行到落尖沙咀係想執下彌敦道沿途 (特別係1A) 啲流水啫
話佢係啟德-尖咀線嘅話, 87B都係沙田-旺角線添

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
Snoopy@FB8617 + 5 1A直頭同13X嚴重重疊

查看全部評分

FBI2 發表於 2021-6-24 23:14 來自手機 | 顯示全部樓層
承啟道來往沐安街和宋皇臺道是不成文禁區,只准城巴經營路線
0q9w8e 發表於 2021-6-24 23:23 來自手機 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2021-6-24 22:50
20A 同5A 就可以全日
青衣南, 康盛既尖咀線就永遠兩班止步
真係垃圾黎

講真改去深長荔咪算。。
HR1377 發表於 2021-6-24 23:48 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2021-6-24 23:14
承啟道來往沐安街和宋皇臺道是不成文禁區,只准城巴經營路線

如果咁講甘泉街至觀碼紅啟德嗰條線係城巴經營
HR1377 發表於 2021-6-24 23:50 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2021-6-24 23:09
20A行到落尖沙咀係想執下彌敦道沿途 (特別係1A) 啲流水啫
話佢係啟德-尖咀線嘅話, 87B都係沙田-旺角線添
...

如果20A行落尖沙咀不應該經佐敦道,而是沿彌敦道南行至梳士巴利道
Choi 發表於 2021-6-25 00:27 來自手機 | 顯示全部樓層
PV4082 發表於 2021-6-24 13:00
冇架啦,條24 5A咁嘅L樣,啟德見到新線仲唔興奮咩

九巴可以開條9A去啟德打20A。

By the way, 20A咁改法好應該叫13
(不過新巴已經有一條13所以唔用得)。
GZ4031 發表於 2021-6-25 00:39 | 顯示全部樓層

0q9w8e 發表於 2021-6-24 23:23
講真改去深長荔咪算。。

係架反正真係盲點
次次比啟德人問起點去 都唔識點答佢
叫佢搭2A 6D 又好似過份地慢, 42 又貴, 98C又塞
仲要行到出一出先有得上車

你如果話20A 係太子道西之後跟12A咁落SSP, 再出海皮, 做番以前propose 過類似705 既東西
又或者太子道西後跟2X 出長沙灣道
都叫言之成理, 紅線去啟德話哂都要轉兩程車
同埋甩班都唔會咁誇張

呢家講快,又唔夠5A快, 224X行埋都仲快佢一倍, 平又唔夠5A, 密又唔夠1A 6流水密, 獨市位近乎0, 仲要有條自己既20油麻地上車快過自己, 同24打又唔大勝算, 最盡比你拎到快富街朗豪坊既客
九巴係就係做得唔多好, 但人地營運部唔會明知蝕錢都亂投
睇下條686 同976, 咁都投得落手, 十幾年前如果出現686, 我會覺得好有潛力, 但如果係呢家, 我只會話, 你架686 塞完大老山, 我顯徑已經去到紅隧口上埋102P, 最大潛力既博康沙田圍仲有成條682B 同一班682D 同你爭, 976 就唔需要多提

間爛鬼九巴就醒呀, 青衣咁大潛力都淨係敢痴新巴開兩班948E, 但係人地一班948E 既收入已經隨時等於你三班686 加埋....
我諗, 今年蘋果收檔, 下年可能到尿水...
ccicoltd 發表於 2021-6-25 00:53 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2021-6-25 00:39
係架反正真係盲點
次次比啟德人問起點去 都唔識點答佢
叫佢搭2A 6D 又好似過份地慢, 42 又貴, 98C又塞

有 20 22/M <> 796C,$5.3 用轉車時間換錢。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
HU6455 發表於 2021-6-25 01:46 來自手機 | 顯示全部樓層
批新界東隧過海線,又關油尖旺事?
99MAN 發表於 2021-6-25 02:46 | 顯示全部樓層

講開美孚去旺角嘅交通,其實應該攞43C/42A分拆出嚟搞。
要求香港巴士服務全面採納新加坡巴士模式